Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariola9896333

Kilka pytań przed zakupem szczeniaka

Polecane posty

Gość mariola9896333

Chcę kupić sobie jakiegoś pieska nigdy nie miałam psa dlatego wiem ,że to poważna decyzja i mam kilka pytań: Ile kosztuje +- miesięczne utrzymanie psa Jaka rasę byście mi polecili(piesek do mieszkania więc nie za duży)

Gość trissseczka
zaadoptuj kundelka, najtanszy w utrzymaniu, nie choruje raczej, nie ma specjalnych wymagan zywnosciowych, a są takie slicznie

Gość mariola9896333
myślałam o piesku ze schroniska tylko córka mi mówi ,że tam nie wiadomo jakich szczeniak miał rodziców i moge trafić na dużego psa a ja mieszkam sama w malutkim mieszkaniu

Ja mam kundelka i jest najkochanszy na swiecei.Najwierniejsze pieski,to te niechciane.W schronisku na pewno doradza jakiego pieska wziac,zeby nie wyrosl na olbrzyma.Koszt utrzymania nie jest duzy,ale trzeba brac pod uwage szczepienia i to,ze pieski czasem choruja

Gość jak można brać psa
Boże kobieto a zastawowiłas się czy masz czas taki pies wymaga wychodzenia na dwór na początek najlepiej co godzine a nawet cześciej zeby pies sie nauczył sikac na dworze 1 wizyta u weterynarza to jakieś 200-300 zł odrobaczenie itd. wyzywienia to zalezy od ciebie możesz kupować drogie jedzenie typu pedigree junior itd. a możesz mieszać np. pedigree z ryżem

Gość krakersy serowe
Nie brałam nigdy pieska ze schroniska, ale wielkość psa można w miarę przewidzieć /weterynarz na pewno to oceni/. Jedynie co do rasy to na pewno będzie trudniej, wiadomo, że w schronisku znajdziesz raczej mieszańca. Jeżeli chodzi o psy rasowe to ja osobiście poleciłabym Ci rasy krótkowłose. Jamniki nie mogą chodzić po schodach, więc jak mieszkasz wyżej to też nie bardzo. Z mało skomplikowanych ras możesz wybrać pinczerka, buldożka francuskiego/mój idol ;-)/. Oczywiście są też inne, zależy jaki piesek podoba Ci się. Ja mam w domu yorka i jestem zadowolona. Jedyny "problem" to strzyżenie, bo jednak pielęgnacja włosa jest trudna i idziemy na łatwiznę. Piesek wbrew wielu opiniom /wymyślonym chyba/ jest bardzo "prosty w obsłudze". Koszt utrzymania to średnio 60zł sucha karma ;-) do tego dochodzi oczywiście koszt szczepień - około 200zł rocznie z odrobaczeniem i zabezpieczeniem przed kleszczami. U nas jeszcze fryzjer 80-100zł * 3 strzyżenia /300zł/, szampon około 20zł na kilka miesięcy, jakiś ciuszek raz na jakiś czas ;-) Nie odczuwam wydatku ani problemu.

Gość mariola9896333
Tak mam czas jestem na wczesnej emeryturze i taki piesek miałby mnie 24h przy sobie nie chcę psa yorka czy maltańczyka bo czytam ,ze te psy wymagają szczególnej diety poproszę córkę żeby poszła ze mną w przyszłym tygodniu do schroniska może znajdę swojego towarzysza nie znajdę to będę szukała dalej

Gość krakersy serowe
pedigree to najgorsze karmy... dobra karma to koszt 20-30zł/kg.

Gość Stokrociaa
Najlepsze są kundelki. Ja właśnie mam do oddańia dwa maluchy i szukam właściciela dla nich. Jeżeli zgodzilabys się stworzyć dom dla jednego z nich to koszt odrobaczena biorę na siebie. Kwestia tylko skąd jesteś...

rasowy pies kosztuje 1000zl w gore a jak ze schroniska bierzesz to oni przychodza ze schroniska na kontrole sprawdzic w jakich warunkach zyje pies

Gość krakersy serowe
mariolu - ja nie namawiam Cię absolutnie na yorka, ale z dietą to nie jest kwestia rasy tylko przyzwyczajenia. Moja babcia miała kundelka, który jadł tylko tuszone kurczaki ;-) jak nauczysz tak będziesz miała.

Gość hgjfeh
wez psiaka ze schroniska. ja mam takiego kota - one naprawde kochaja bardziej i codziennie widzisz w jego oczach ta wdziecznosc, naprawde. tez polecalabym Ci kundelka, to madre psiaki i nie maja jakis specjalnych wymagan. koszt pieska to zalezy. najtaniej wyjdzie Ci jak bedziesz karmila go miesem (udka - tylko nie dawaj duzo kosci, podroby - tez nie mozna za duzo, inne mieso) i raz na jakis czas mozesz dac gotowa karme. do tego chrupki i woda. koszt takiego jedzenia to ok 200zl/mc. wet zalezy, ale nie wyjdzie duzo.

Mam psa ze schroniska- kundelka. Powiem Ci że to nie ważne jakich rodziców miał. To od Ciebie zależy jaki będzie miał charakter. hmm..A ile mnie kosztuje około 100zł-150zł - nie jest zbyt wymagający ;) A karmimy go tym co zostało z obiadu (kości, ziemniaki itd), karmami z puszki i suchymi karmami i sercami z kurczaka (bo są tanie a wciana aż mu się uszy trzęsą) 1kg kosztuje jakieś 5zł tyle co mała puszka karmy

Gość mariola9896333
nie mam nic przeciwko żeby ze schroniska przyszli zobaczyć jak będzie piesek mieszkał może nie mam w domu luksusów ale biedy tez nie ma na psa mogę wydać miesięcznie tak 200-300 zł Stokrocia jestem z Bytomia(koło Katowic)

sorrki nie doczytałam dobrze. Wielkość psa na jakiego wyrośnie można stwierdzić po np. wielkości łap. Jeśli już od małego ma potężne poduszki, takie barczyste (nie wiem jak to określić- masywne?) to będzie raczej na pewno dużym psem

Gość Desperadoska
Ja mam Yorka miniaturke, nie urosnie wiecej niz do 18cm wysokosci. Kupilismy go miesiac temu. Jest cudny, towarzyski i ruchliwy. Juz nauczyl sie sikac na gazete, wiec nie ma problemu z zostawieniem go w mieszkaniu. Co do jedzenia dajemy mu tylko i wylacznie karme.

najpierw się upewnij, czy na pewno chcesz mieć psa w mieszkaniu i czy temu psu w mieszkaniu będzie dobrze ja kiedyś w ramach swojego życzenia miałam kota kociak był cudowny, ale będąc na dworze wstępowało w niego nowe życie i po odkryciu krzaków, drzew, gołębi, wróbli, innych kotów w mieszkaniu się po prostu męczył kazano mi go wykastrować, ale stwierdziłam, że nie będę tak manipulowała niewinnym zwierzęciem dla swojego kaprysu, bo to nie zabawka a żywy organizm z psem nie miałam problemu, bo nie podobają mi się małe psy - dla mnie wyglądają jak kudłate szczury i są za głośne psy miałam mieszkając w domu, jak mogły sobie hasać po podwórku i żaden nie chciał zalegać domu

Gość Stokrociaa
Ja jestem z nad morza.. Strasznie daleko. Mimo to ja na twoim miejscu wzielabym ze schroniska. Te pieski są wierniejsze i przede wszystkim nie chorują.

Gość mariola9896333
Tak chce pieska na pewno już nawet wnukowi zrobiłam testy alergiczne zeby nie było tak ,że przyjdzie do mnie a piesek będzie go uczulał :) Naprawdę całe życie marzyłam o psie i teraz w końcu na "stare lata" mogę spełnić te marzenie tak jak pisałam wcześniej mam małe mieszkanko 1 pokój kuchnia lazienka ale pies będzie miec swój kąt