Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Domama_

Kiedy przychodzi Mikołaj, gwiazdka?Jak tłumaczycie dzieciom?

Polecane posty

Gość Domama_

Głupie pytanie, ale 6 grudnia Mikolaj przychodzi w nocy i wkłada pod poduszkę prezenty.Tak jest u Was? A w Wigilię to co?znowu MIkołaj?/:D Jak to tłumaczycie dzieciom??

U nas było tak że w nocy 6 przychodził pomocnik Mikołaja żeby potem duży Mikołaj wiedział czy dzieci są grzeczne i gdzie mieszkają itd i zostawiał maly prezent :p a w Wigilię przychodził duży prawdziwy Mikołaj i przynosił duże prezenty :D

Gość Szostego grudnia
6-stego przychodzil mikolaj. 24-go przychodzil gwiazdor do nas, aniolek do mojego meza, jeszcze do innych gwiazdka. Obecnie nie mam tego problemu bo nie obchodze mikolajek bo nie mieszkam w Polsce wiec jest w swieta mikolaj. Ale pomysl pomocnika mikolaja ktory sprawdza czy dzieci sa grzeczne i zostawia drobne upominki jest super!:)

u mnie tez 6 grudnia Mikolaj przychodzi a 24 grudnia Gwiazdor. u meza w rodzinie wcale nie bylo tradycji dawania prezentow (zreszta jego rodzice nigdy dzieci nie obdarowywali, ani na swieta, ani urodziny, dzien dziecka, nic) ale pomysl z podarkami na te wszystkie uroczystosci bardzo mu sie podobal i przez lata nauczyl sie ode mnie dawania i dostawania prezentow :)

Gość Unas 6 jest Mikołaj
a w Wigilię w prezenty przynosi Dzieciątko Jezus :D oczywiście dzieciaki wychodzą z pokoju po coś tam i nagle się pojawia.Jaka jest atrakcja!

Gość w Wielkopolsce 6 grudnia
Mikołaj a na Gwaizdkę - Gwiazdor, na Wielkanoc - zając

Gość na śląsku
Na Śląsku w Wigilię przychodzi dzieciątko. Tzn. przechodzi przez uchylone okno, tak żeby dzieci nie zobaczyły. U nas nikt nie zna gwiazdora:)

Gość Unas 6 jest Mikołaj
no śląsku-dokładnie :) nigdy nie mówiło się gwiazdor.

Gość hmmmmmm ????
6 grudnia Mikołaj 24 grudnia Gwiazdor (jestem z Wielkopolski)

u nas 6 grudnia przychodzi Mikołaj i chowa słodycze do butów, dzieciaki wieczorem je ładnie czyszczą i układają. :) a 24 grudnia przychodzi Gwiazdor i zostawia prezenty pod choinką.

Gość takaona*
6-Mikołaj 24- dzieciątko

Gość jkjlkjlkjkjlkj
jak to dobrze, ze ja nie mialam zadnego gwiazdora tylko byl mikolaj

Gość U mnie w domu
mikołaj przychodził 6 grudnia a pod choinką też zostawiał prezenty Święty Mikołaj z okazji pierwszej gwiazdki Ale już 5km dalej u mojej pierwszej sympati było tak że 6grudnia przybywał Mikołaj a 24grudnia gwiazdor. Moja mama jednak uważała gwiazdora za sowiecki zwyczaj i przystawała przy Mikołaju. Jak jest teraz nie wiem ale moje dzieci znają tylko Mikołaja.

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
6 mikołaj 24 dzieciątko :)

Gość U mnie w domu
Nosz kurcze mieszkałam na Śląsku przez rok omal sie tam za mąż nie wydalam spędzałam tam święta ale nie wigilę i w sumie nie miałam o tym pojęcia!:D

Gość jdnlamaksmkcxnkldene
6 grudnia przychodzi Mikołaj i daje drobne upominki typu słodycze, kolorowanki, ksiązeczke. Wkłada w świąteczne skarpety wiszące nad kominkiem w naszym domu :) A w Wigilię przychodzi Gwiazdor. W czasie wieczerzy podkłada pod choinkę prezenty o jakich dzieci marzyły w ostatnim czasie hehehe

Gość jdnlamaksmkcxnkldene
p.s. ja z Trójmiasta pierwszy raz słyszę o Dzieciątku :)

U nas też jest 6. Mikołaj, a 24. Dzieciątko. I moim zdaniem taki podział ma jakiś sens.

u mnie to proste, 6 grudnia na zwiady, z zapowiedzia tego co bedzie na swieta (prezent albo rozga). W Wigilie przychodzi Aniołek (jestem z nowosadeckiego)

Gość panp
6 Grudnia Mikołaja nie ma, tylko w Wigilię ps. nigdy nie słyszałem o Gwiazdorze :P

Gość nataliak81
U mnie w rodzinie zawsze Mikołaj przychodzi 24 grudnia :) I tak jak zawsze szukałam kogoś kto będzie mógł robić za Mikołaja to znalazłam lepsze rozwiązanie w postaci listu i filmu od Świętego Mikołaja (http://listymikolaja.pl). Filmik można zamówić indywidualnie dla każdego dziecka :)

Gość gość
Up up up up up up up up up

Gość gość
mikołaj przychodzi o godzinie 24:00

Gość gość
U mnie 6 grudnia mikołaj przynosi słodycze i jak dzieci są grzeczne to 24 wchodzi przez komin/balkon i zostawia duży prezent

Gość gość
U nas (jeszcze jak ja byłam dzieckiem ) było tak,ze 6 grudnia przychodził mikolajek sprawdzić czy dzieci sa grzeczne i zostawiał coś w butach(wieczorem wymytych przez dziecko). 24 przechodził duży Mikołaj z prezentami (u nas zawsze zamawiamy Mikołaja,lub ktoś sie przebiera- ktoś kogo dziecko słabo zna,kolega,sąsiad czy ktoś na zamówienie)

Gość gość
Dzieciątko? Aniołek? Pierwsze słyszę! Mikołaj. Mikołaj zostawia 6 grudnia jakiś drobiazg a 24 pod choinka prezenty. Jak wygląda Gwiazdor??

Gość gość
U mnie w domu w Wigilię przychodził gwiazdor, do dziś tak moja matka mówi i moja córka pyta się jej wtedy czy jest komunistką hehe uświadomiona przeze mnie. Teraz w moim domu jest święty Mikołaj, a 6 grudnia nie obchodzimy.

Gość gość
U nas 6 chodzi Mikolaj a w wigilię dzieciątko Jezus podczas kolacji wigilijnej wchodzi przez uchylone okno i zostawia prezenty pod choinka