Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabrielladanyo84

zasiłek chorobowy - ciąża

Polecane posty

Gość gabrielladanyo84

cześć mamusie jedne z was mają to już za soba drugie moze akurat w trakcie , a może jest też jakaś księgowa?????? nie rozumiem nic poza tym, że zasiłek chorobowy w ciązy jest płatny w 100 % ale - jestem na zwolnieniu od 26 pazdziernika do 25 listopada wynagrodzenie dostaje zawsze do 20-dnie kazdego miesiaca. kwota brutto wynagrodzenia wynosi 1903,00 zł wczoraj wpłyneła wypłata w kwocie netto 1154,70 zł ( a normalnie mam ok. 1450 zł ) dostałam takze pismo z ZUS ze zakład pracy złozył dokumenty do nich w sprawie wypłaty zasiłku chorobowego na czym to polega ? dostane cos jeszcze z ZUS ? bo dostałam juz kase za listopad z zakłądu pracy ale jest ona w niższej kwocie niz normalnie czy nie powinni wypłacic mi 100 % ?? oczywiscie w pracy wiedza ze jest to ciaza ( jestem w 7 m-cu ) sorki ale dla mnie to nowość , pracuje od 6 at i nigdy nie miałam żadnego zwolnienia lek.

Gość jakoś tak po 3 m-cach L4
kase wypłaca ZUS może teraz tą ostatnia wypłate dostałas z ZUS'u już? i może oni nie wiedzą,że to ciaża? zostawiałaś zaświadczenie o ciazy ? W ciąży to prawda 100% L4 jest płatne

Gość gabrielladanyo84
teraz wypłatę dostałam z zakladu pracy nie z ZUS do ZUS został dopiero wysłany wniosek wczoraj o zas. chorobowy w pracy oczywiscie wiedza ze jestem w ciazy i ze zwolnienie "ciazowe" maja zaświadczenie od lekarza ze jestem w ciazy takowe dostarczyłam juz w 8 tygodniu ciazy teraz jestem w tym całym okresie ciazy pierwszy raz na zwolnieniu. oczywiscie wypisanym przez ginekologa ale mamy taka stukniętą ksiegowa , ze zastanwiam sie czy mi nie naliczyła za mało tej wypłaty własnie w wysokosci 80 % a nie 100 %

Gość gabrielladanyo84
hmmmm czy miałam literkę B ? nie mam pojecia nie patrzyłam na zwolnieniu na nic poza okresem na jakie zostało wystawione i oczywiscie zwolnienie zostało w pracy wiec nie wiem. jutro akurat sie tam wybieram to poprosze o sprawdzenie kadrową , może ginekolog nie wpisała???????????????????????????????????? czyżby zapomniała o takiej ważnej rzeczy byłabym wsciekła gdyż chodze nie dość ze prytwanie to jeszcze dostałam mniej wynagrodzenia

Gość gabrielladanyo84
no u mnie to raczej za pozno na poprawki bo zwolnienie wypisane było 25 pazdziernika kurcze mam dziwne przeczucie ze na tym zwolnieniu nie ma tej literki B ale kiedyś ktoś mi mówił ze na tym zaswiadczeniu do pracodwacy co daje nie wpisuje sie kody choroby , bo nie ma obowiazku jej znać. tylko na tym które wysyła sie do ZUS

Musi byc B bo inaczej nikt nie wie ze to ciazowe, niestety. Ale zadzwon i zapytaj sie w pracy o co biega.

Gość oj tam,oj tam;-)
Watpie,żeby lekarz zapomniał- ja mam l4 juz przez zus placone,ale przelew dostaje z zakładu pracy-jedyne co-na pasku mam l4 ciąża zus napisane. Musi to byc na pasku jakos zaznaczone. Zerknij. Jak nie ma B to obawiam sie,że wszystko przepadło. Chyba,że to pierwsze 33 dni-wtedy pracodawca sam od siebie ma prawo,ale nie obowiazek ci wyplacic 100% jeśli ma zaświadczenie o ciąży

Gość dfghnj
ktoś u Ciebie w pracy nawalił napisałaś, że to Twoje pierwsze zwolnienie wystawione na okres 30 dni za nie płaci pracodawca co innego, gdyby to było kolejne zwolnienie - pracodawca miałby wtedy prawo zapłacić za część zwolnienia za pierwsze 30 dni zwolnienia, a resztę pozostawić ZUSowi dzwoń i maltretuj, to Twoja kasa

Gość dfghnj
chyba, że Twój okres rozliczeniowy w pracy jest od 20-21 dnia danego miesiąca do 19- 20 następnego miesiąca wtedy dopiero w następnym przelewie dostaniesz kasę za te kilka dni