Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to były piękne dni

Roztargniony siedmiolatek

Polecane posty

Gość to były piękne dni

Pocieszcie mnie kobietki. Młody potrafi iść bez tornistra do szkoły. Ze szkoły wychodzi ubrany jak nieboskie stworzenie. Praktycznie codziennie zapomina przynieść ze szkołyjakiejś części garderoby. W trakcie ubierania zamrze na chwilę i zdejmuje to co przed momentem założył, bo zapomniał na jakim jest etapie. Dzisiaj powalil mnie totalnie. Był na wycieczce autokarowej. Wyjazd na basen z opcją zwiedzania miasta. Wysiadając po powrocie z autokaru oczywiście porozpinany, czapka głęboko w plecaku. Włosy mokre, bo miał spięte w kitkę i okazało się, że po kąpieli suszył je bez rozpuszczenia. (Uprzedzam z góry, że nie jest to wątek pt. czy długie włosy u chłopców są włąściwe :-P ) A w domu po rozpakowaniu szukam kąpielówek a on melduje, że ma je na sobie, bo zapomniał zmienić na suche. ALe była jazda. A choroby i tak pewnie nie ominiemy. Poradźcie jak temu podołać?

Gość nikt nikt nikt
nikt nie ma podobne? nie poradzi?

Gość ja mam podobnie
z szescio-i-pol-latkiem. Nie moge sobie poradzic, wiec i Tobie nie pomoge, a najgorsze, ze naszym mlodym tak trudno pomoc. Ja licze na czas i postepujacy z nim rozwoj.

Gość akurat te wszystkie
Ja mam to samo ze swoją siedmiolatką. Identyko. Jest roztrzepana jak nie wiem co, robi jedno, zabiera się za drugie, nie kończy niczego, bo trzecie też już w trakcie robienia. Krzyczałam, prosiłam, upominałam, karałam, nagradzałam - to wszystko na nic. Teraz spasowałam i czekam aż jej ten etap przejdzie, trudno. Ale widzę poprawę nawet jakąś niewielką, więc jest nadzieja ;) Trzymajcie się laski :)

Gość spróbujcie te dzieci wspomóc
jakimiś ziołowymi zdrowymi farmaceutykami i zdrowszym jedzeniem!!! Dziś masa dzieci ma problemy bo się je karmi konserwantami, barwnikami, i innymi sztucznotami. Zainwestujecie w zdrowe domowe jedzenie, utnijcie dostęp do słodyczy i chipsów i zobaczycie że będzie poprawa

Gość nikt nikt nikt
po prostu była to odpowiedź nie na temat. Jeśli będę prosiła o radę w tamtym temacie to założę stosowny wątek. PZdr

Gość nikt nikt nikt
mlodszy syn jest bardzo zorganizowany. Nigdy nie zapomina o niczym, wszystko sumiennie pamięta i szykuje. Nawet ani w przedszkolu mówi, że może na nim polegać. Czy to już taka osobowość? Jeśli tak, to chyba będzie ciężko w życiu (tzn. osobom w najbliższym otoczeniu). do "spróbujcie te dzieci wspomóc" - mają raczej zdrową dietę. Bardziej dopatrywałabym się przewitaminowania ;-) Starszy mógłby zamieszkać w warzywniaku i byłby najszczęśliwszy na świecie. Poza tym obydwoje raczej diety mają podobne. A różnica diametralna.

Gość nikt nikt nikt
hehe, dzięki profek ;-P

Gość koziełł
to nie jest roztrzepanie, on ma nieprawidłową pracę mózgu idź z nim do lekarza

Gość bhgytgfr
no niestety. Coś w mózgu ukształtowało się tak a nie inaczej. Wychowanie czasem niewiele ma do tego. A raczej przebieg ciąży: picie alkoholu, palenie papierosów, stres, przedwczesny poród... dieta w czasie ciązy To co ktoś napisał o diecie dzieciaka tez w wielu przypadkach baaardzo ważne

Gość koziełł
ten dzieciak to przydebil... jakie tam roztargnienie... :O

Gość śmig la
jest jeszcze niedojrzały. może za bardzo go we wszystkim wyręczałaś. gdy moja wnuczka miała 7 lat urodził jej się brat. z małej rozpieszczonej dziewczynki zrobiła się dojrzałym dzieckiem. sama zaczęła się kąpać. robić sobie kanapki. potrafiła małemu zmienić pampersa. a też była roztrzepana.

Gość opo[po[ppop
u mojego syna jest to samo, prawdipodobnie adhd, po prostu się nie potrafi skoncentrowac, u niego jest sto mysli na minute i dlatego

Gość gość
Dobra bylaby konsultacja u psychologa- terapeuty integracji sensorycznej. To co opisujesz sugeruje deficyt uwagi, praksji. Wizyta nie zaszkodzi, a mozesz otrzymac sporo konkretnych informacji.

Gość gość
Ciekawy ten 7 latek :-) napisze tylko ze chłopcy czasem tak mają widzę jakie są różnice miedzy corka i synem. Szok. Mały zakłada buty lewy na prawa nogę, stoję w drzwiach i mowię zabierz niebieska bluzę z kapturem a on wchodzi do samochodu z niebieskim kocykiem ( zarzucił na plecy i trzymał tylko niebieska końcówkę z ręce ) szczeka mi opadla jak zobaczyłam co niesie na plecach. Nie spojrzał nawet co bierze. Spodnie założy tyłem do przodu i cały dzien tak moze chodzić, nawet nie zauważy :-( szuka zabawki ( która leży na biurku ) i znaleźć za cholerę nie moze. Skarpetki założyć to wyzwanie. Do literek dorysowuje ręce, nogi, uszy itp. Czasem mnie to wkurza ale ogólnie przymykam oko, ale nie wyreczam. Wiem ze potrzebuje wiecej czasu by sie ubrać wiec mu ten czas daje, każe posprzątać pokój ( wrzucenie zabawek do pojemników ) mały ścięli łóżko ( byle jak ale zawsze zrobic ) sam bierze prysznic ( jest mokro ale powycieram ) ma dopiero 5 lat wiec sie wyrobi, odnosi brudne naczynia do kuchni itp czym wiecej mały ma do " roboty " tym lepiej

Gość gość
Cwiczenia na koncentracje.