Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kitekJAPIERDOLE

Otwieram debatę ponownie, dwa lata później; CZY POLSKA TO KRAJ ZACHODNI?

Polecane posty

Gość kitekJAPIERDOLE

Z punktu widzenia gospodarczego. Oto argumenty potwierdzające tę tezę: * członkostwo w OECD, * dość wysokie PKB per capita wg PPP (ponad 20 000 $, bliżej nam do Portugalii (ok. 23 000 $) niż do biedniejszej Łotwy (ponad 15 000 $), * możliwość podrózowania i CO WIĘCEJ, podejmowania pracy bez ograniczeń w krajach zachodnich, tj. nie dotyczy USA i Kanady. Łatwość zamieszkania w dowolnie wybranym przez siebie kraju zachodnim (nie dotyczy USA i Kanady), jedyną barierą są tylko finanse, * siódma gospodarka gospodarka Europy, (jeżeli nie liczyć Turcji, ale ona ma tyle wspólnego z Europą, co kafeteria z forum na poziomie) Jakie czynniki powodują, że nie możemy stwierdzić, czy to Polska jest krajem zachodnim: * członkostwo w UE - Rumunia i Bułgaria są w UE i... co z tego? Same członkostwo w UE nie pozwala stwierdzić bynajmniej zamożności kraju, * członkostwo w NATO - Turcja, Albania, Chorwacja - kraje biedne, a są w NATO... członkostwo w NATO nie pozwala stwierdzić bynajmniej zamożności kraju, * bezrobocie - powód: w Hiszpanii bezrobocie wynosi ponad 20 proc. (w Polsce ok. 12 proc.), są kraje bogatsze od Polski, uznawane za Zachód, a z większym bezrobociem, więc w zasadzie nie ma czym się martwić, jeżeli chodzi o to. * euro - powód: co ma waluta do zamożności kraju? Norwegia, Szwecja, Dania, Kanada, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania to kraje zachodnie. Euro to żaden powód i jego przyjęcie przez Polskę nie zawyrokuje bynajmniej nic, ARGUMENTY PRZECIW: * wizy do USA - to jest jakiś parametr określający kraj zachodni. Każdy kraj zachodni nie musi mieć wiz do USA. Polacy mają i jeszcze długo mieć będą. Możemy jeździć bez wiz do wielu krajów, ale USA zawsze były naszą solą w oku, * słaba siła nabywcza pieniądza - te słynne zarobki wschodnie, ceny zachodnie. To jest minus, ALE na szczęście z roku na rok poprawia się sytuacja na rynku i sądzę, ze za 10 lat każdy będzie zarabiał godziwie, a ci, co zarabiają ustawowe minimum, będą mieli przynajmniej na tyle spokojne życie, by nie martwić się tym, czy do 1. będą mieli co do garnka włożyć ZAPRASZAM DO DYSKUSJI I DO RZECZOWEGO WYKŁADANIA SWOICH ARGUMENTÓW ORAZ OPINII.

POLSKA to współczesny KL - jednak bez drutu kolczastego... To kraj tanich marketów, taniej siły roboczej i rynek zbytu dla równie tanich zadowalaczo/zapychaczy Nie jesteśmy krajem zachodnim, a nasza tożsamość opiera się na złudzeniu...

Gość ale jakie to ma znaczenie
Kompleksy sobie poprawisz jeśli ludzie będą określać Polskę jako kraj zachodni? A to zdanie to już mnie zupelnie rozwaliło: "To jest minus, ALE na szczęście z roku na rok poprawia się sytuacja na rynku i sądzę, ze za 10 lat każdy będzie zarabiał godziwie, a ci, co zarabiają ustawowe minimum, będą mieli przynajmniej na tyle spokojne życie, by nie martwić się tym, czy do 1. będą mieli co do garnka włożyć" :-D :-D :-D 🖐️

wiecie co? w dupie mam czy uwaza ktos Polske za kraj zachodni czy wschodni. Polska to Polska, po prostu. i wcale mnie nie cieszy wejscie do strefy euro, nie cieszy mnie tez to ze UE dyktuje nam co mamy robic, na kazde pierdniecie trzeba pytac o zgode UE. 'Rzadzacy' naszym krajem na sile chca zrobic z Polski modny tolerancyjny kraj przynalezacy do tej zachodniej 'elity'. A mnie to wkurwia. Wiecie dlaczego? Bo ta zachodnia 'elita' to wielokulturowy zbior ludzi wykolejonych. Akceptuje sie 'facetow' przebranych za kobiety, 'kobiety' przebrane za facetow, gejow i lesbijki, transwestytow i wielu innych psychicznie chorych i wykolejonych ludzi. Ale przeciez to takie trendy, takie nowoczesne, zrobmy sobie parade rownosci i milosci, pozwolmy adoptowac pedalom dzieci, badzmy swiatowi. Produkujmy miliony ton smieci, niech reklamy nas oglupiaja smartfonami wybuchajacymi w kieszeni i tabletami, jeeezu to takie modne, i powstaja swietne zdjecia na fejsbuka. Zabetonujmy ziemie. Bedziemy wtedy modnym krajem zachodnim.

Gość jestem Słowianinem ze wschodu
I w dupie mam opinię germanów, czy będą uważać mnie za człowieka ze wschodu, zachodu, północy czy południa. 🖐️

Gość 8 Flotyllę Obrony Wybrzeża
POLSKA TO KRAJ ZACHODNI POTWIERDZAM

Gość gość
Polska to zdecydowanie kraj zachodni! Z ekonomiczno-kulturowego punktu widzenia Polska to kraj Europy Zachodniej, z geograficznego punktu widzenia kraj Europy Środkowo-Zachodniej. To ma duże znaczenie, bo dzięki temu Polska jest postrzegana pozytywnie. Dzięki temu, że Polska w ostatnim półwieczu trafiła do strefy Zachodu, zadecydowało o tym, że Polska to bogaty kraj wysokorozwinięty, gdzie się dobrze zarabia i jest znakomity transport. Zachód jak się patrzy!

Gość gość
Zmien lekarza na niemieckiego bo polski cie oszukuje hahaha:-)

Gość gość
Zdecydowanie tak! Polska jest wysoko rozwiniętym i bogatym krajem ze świetną infrastrukturą drogową. Takim jest, bo takim musi być, bo jako biedny, smutny wschód Europy i samym jej środku nie ma zupełnie racji bytu!

Gość gość
Ooo