Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ach Ci lekarze

Zmiana mleka na własną rękę !

Polecane posty

Gość Ach Ci lekarze

Moja historia o alergologach jest długa i zawiła więc nie będę pisała szczegółów, tylko przejdę do rzeczy... Córka ma 11 tyg. Jak miała 3 tygodnie jej buzię zakryła czerwona wysypka, przypuszczałam że to trądzik niemowlęcy, gdyż starsza córka też tak miała, położna i pediatra potwierdziły, ale trądzik zaczął się zmieniać w jakby łuski, na uszkach zaczęła schodzić skóra, za uszkami skóra pękała. Mała od urodzenia się darła w niebogłosy prawie 24h, non stop puszczała gazy, odbijało jej się nieustannie, nie umiała spać spokojnie, psycha nam z mężem zaczęła siadać...(...) od lekarza do lekarza co jest grane. Wg. opisów znalezionych w sieci wyszło na potocznie tzw. skazę białkową. Pediatra jeden i drugi wykluczyli. Pojechaliśmy do alergologa ( 7 tygodni ), ta skazy nie potwierdziła, ale tez nie wykluczyła - dziecię za małe na testy, wiec diagnoza tylko z oględzin i wywiadu - może skaza, a może nietolerancja laktozy czy w ogóle jakaś nietolerancja pokarmowa, albo łojotokowe zapalenie skóry Przepisała Pepti ( mała piła Enfamil ) - przez 2 dni mieszałam oba mleka jak przykazano, 3 dnia już samo Pepti i... po 3 dniach stosowania dziecię śpi spokojnie, płacze tylko kiedy głodne, albo mokre, buzia gładka, idealna. Hmmm... nie wiem co o tym myśleć ? Czy jej zachowanie zmieniło się z "wiekiem" - upływem tygodni, czy mleko pomogło, czy buzia wyleczyła się tak po prostu czy mleko pomogło ? W sumie alergia nie jest niczym potwierdzona, a mleko mogło jedynie trochę jakoś pomóc. Myslałam, żeby spowrotem zacząć jej podawać ten Enfamil, jakby nie było jest bardziej treściwy, chciałabym mieć pewność, czy to alergia czy nie, a chyba tylko zmianą mleka mogę to sprawdzić. Czemu nie spytam pediatry ? Zapytam, za tydzień na szczepeniu, wydaje mi sie jednak, że poleci zrobić tak jak ja myślę. A jakie jest wasze zdanie ??

Ja ze swoim pierwszym synkiem też miałam problemy z mlekiem ciągle zmieniałam aż wkońcu trafiłam do madrego pediatry i przepisała mu bebilon pepti wszystko się skończyło ból brzucha i skóra czysta ,jak urodziłam 2 synka to też problemy jak przestałam karmić i poszłam do lekarza powiedziała że przepisze pepti bo starszy miał skaze a i młodszy ciągle biegunki miał wkońcu zrobił kupkę z nitkami krwi wystraszyłam się okropnie lekarka powiedziała że to reakcja alergiczna na mleko młodszy jadł pepti do 12 miesiąca nie było problemów jak go jadł więc ja bym nie zmieniała ,przepraszam że tak chaotyczne ale dzieci się kąpią więc mam chwilkę

Gość krowa muuuuuu
kiedys dzieci żarły zwykłe mleko z kasza manna i żyły a teraz w dupach sie przewraca potem nie dziwota ze ludzie choruja na niewiadome choroby jak od chwili narodzxin pasz ich jakims gównem z paczki

Gość ale cyrk
dlaczego chcesz zmieniać pepti na enfamil skoro dziecko miało po nim reakcję alergiczną?? Nienormalna jesteś?? moja miała takie same objawy skazy w 5 miesiącu życia, kiedy po piersi przeszłam z nią na kilka dni na Nan ha (HA zapobiegawczo, ale i tak była alergia). Przez pierwsze miesiące nie wyobrażałam sobie karmiena mm..... takiego maleństwa. I moja pije pepti w zasadzie od 5 m-ca do tej pory (1,5 roku) nigdy nie miała nawet kataru, po skazie chyba też już nie ma śladu, czasem skubnie coś z nabiału i nic, ale na razie nie odważę się jej karmić twarożkiem. Poza tym to mleko bebilon pepti na receptę kosztuje coś ponad 7 zł, to mega tanio a podobno jest jednym z mm o lepszym składzie niż te sklepowe.

Gość Ach Ci lekarze
Czemu od razu nienormalna ? Ja akurat kupuję Pepti na 100% po 22 zł, a wiesz dlaczego ? Bo u alergologa byłam prywatnie bo z NFZ bym się nie doczekała. Dostałam zaświadczenie od alergologa dla pediatry, żeby ta mi mogła wypisywać mleko na 30%, ale nasz kraj jest taki chory, że jak sie okazuje pediatra nie może mi wypisać mleka ze zniżką na zaswiadczenie od lekarza prywatnego, muszę mieć zaświadczenie od państwowego :o

Gość abcdefghkobieta
ja też podaję pepti i nie ekspetymentowałabym na dziecku... skoro jak zaczęłaś używać pepti i nagle dziecko ozdrowiało to czemu myślisz, że w ciągu 3 dni nagle tak "wydoroślało", że wszystkie objawy ustąpiły? to raczej była reakcja alergiczna, enfamil dziecku nie podpasował, pepti jest ok i tego bym się trzymała... zmień pediatrę lub zapisz się do alergologa na nfz i poczekaj, mi różni pediatrzy wypisywali pepti bez żadnych zaświadczeń (nasza rodzinna jest pediatrą i alergologiem jednocześnie, bez zaświadczenia wypisywała pepti a dwóch innych bez problemu powielało te recepty).

Gość abcdefghkobieta
pepti na receptę wychodzi 11zł.

Gość Ach Ci lekarze
Do alergologa z NFZ jestem zapisana na 21 grudnia tylko co ja mu pokażę skoro dziecko nie ma ani krostki na twarzy, a nie wiem czy uraczy mi wypisać zaświadczenie na podstawie tego od prywatnego ? Ja płaciłam 7 zł za Pepti bo ta alergolog prywatnie przepisała mi 2 puszki, teraz kupuję narazie na 100 %