Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kamilcia27

mama niejadka pomocy

Polecane posty

kochane mamy bardzo prosiłabym o podpowiedż jak przekonać dziecko do jedzenia? mam taki ogromny problem z karmieniem mojej rocznej córci że masakra. na każdej wizycie u lekarza słyszę tylko niedowaga i niedowaga. Co robić jak żeby dziecko zaczęło normalnie jeść posiłki. POMOCYYY

Gość Tanczaca we lzach
Kup jej jakas kolorowa miseczke do jedzenia to je zacheci

Gość zostaw go.....................
a ile wazy?

waży 9 kg czego ja już nie próbowałam naprawdę czasem to myślę że nie powinnam być matką nie radzę sobie

Gość bhjjg6666
to jak nie powinnas byc matka to oddaj ja do adopcji

Gość pomaranczowy problem z łezką
NIC nie rob. Albo inaczej, rób to co do tej pory. Myslisz ze malo dzieci jest takich? Taki urok, ja mialam cale zycie niedowage i bylam nie jadkiem, ale zawsze bylam zdrowa, nie chorowałam, nie latałam z katarem tak jak inne dzieci. Teraz będąc przed 30 (!) dopiero przytyłam, ale niedowage niby mam dalej. Najgorsze co moze byc to matka wciskajaca dziecku jedzenie na sile.

Gość __oo__
Sprawa nie jest prosta. Z moją córką było dokładnie to samo. Każdy posiłek to męczarnia. Przede wszystkim nic na siłę. Ze spokojem. Obecnie ma 6 lat, od jakiegoś roku je w miarę normalnie, chociaż i tak grymasi. Niedowagi na szczęście nigdy nie miała. Zona przygotowywała jej to co lubi, wiec repertuar był bardzo ubogi. Zero warzyw, owoce owszem w postaci jabłek i kompotu wiśniowego. Wiem że cie to nie pocieszy, ale nie jesteś jedyna. Nie zależy to od ciebie.

ps. Poniewaz wlasnie ze mną siedzieli rodzine i tylko " no jedz, jedz" albo " nie odejdziesz od stołu jak nie zjesz" i przez 2 godziny siedzialam przy zimnej zupie, przez takie ich gadanie przez cale dziecinstwo posilki mi W OGOLE nie sprawiają frajdy. No.. teraz jest lepiej jak jestem starsza ale za dzieciaka ? Chuda bylam zawsze bardzo i lekarze marudzili i co z tego. Czasem jak mąż do mnie mowi " jedz" to mi sie noz w kieszeni otwiera. Dziecko jesli ma maly zolądek to naje sie tyle ile potrzebuje, dalej nie czuje ze jest glodne, a jak bedziesz wciskac na sile to sie porzyga. Rozepchaj mu zolądek chrupkami i innymi smakolykami, ( oczywiscie nie przed obiadem )niech je malo na obiady ale niech je duzo tego- co lubi. Jak zacznie jesc to co lubi w duzych ilosciach to znajdzie sie wiecej miejsca w brzuszku na zmieszczenie kielbaski.

dziękuję za radę też tak myślałam że skoro jest zdrowa i nie choruje to nie ma co jej męczyć ja też w dzieciństwie nie byłam okazała najbardziej martwią mnie opinie lekarza na szczepieniu że głodzę dziecko a ja naprawdę sama bym nie zjadła a jej dała dodam że mamy całkiem dobrą sytuację materialną wiec na brak jedzenia nie narzekamy

nie przejmuj się lekarzami. Moją mamę trafiało jak tylko miała isć ze mna na kontrolę albo na szczepienie i mowila " i znowu będą gadać że jesteś taka chuda i że mało jesz" I tak było za kazdym razem przez kilkanaście lat u tego samego lekarza. Za kazdym razem ta sama gadka do znudzenia. Ale to tylko świadczy o lekarzu mogl by zapamiętać po 6 latach twarz i skonczyc z tym ze mam niedowage i taka chudziutka. Ileż mozna. Zyje? Zyje. I nic sie przez te lata nie zmienialo. Rada: olej lekarzy to tylko ludzie, tacy sami jak i Ty, też mają swoje nie idealne dzieci i tez sluchaja pewnie od innych "dobrych rad". Dziecko będzie chore słuchaj co mowią,- dziecko jest zdrowe- niech sobie gadają do sciany.

poza tym nie bój się powiedzieć lekarzwi " wiem ze ma niedowage i posiadam wiedzę na temat problemów trawiennych i podobnych tego typu, jak dziecko będzie chore to wtedy porozmawiamy o jego wadze"/ Lekarze to tylko ludzie i nie nalerzy nadstawiac im policzka i słuchać krytyki tylko ze względu na ich biały kitel!!!!!!! :) Lekarz lubi zabłysnąć i poczuczać wszystkich w koło. Ze mną nigdy to nie wyszlo. olać takie zrzędzenie.

Gość xjhhds
Na pewno niedobre bądź nieświeże jedzenie dajesz i dziecko intuicyjnie stara się uchronić przed spożyciem potencjalnej trucizny.

Gość kotka poes mobilna
podnies kalorycznosc posilkow. uzywaj masla i smietany w purre lub zupkach.