Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asienka1234

ANTYKONCEPCJA. proszę o radę.

Polecane posty

Gość asienka1234

witam, nie mam za bardzo o tym pojęcia. Tzn, wiem że są tabletki, plastry zastrzyki itd. Ale nie wiem co będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Dziś wybieram się do lekarza i chcę aby mi coś przepisał. Chciałam się zorientować. Dodam, że mam 22 lata. kiedyś brałam tabletki, ale to nie ze względu na antykoncep. tylko raczej na uregulowanie cyklu.

Zastrzyki raczej nie, bo one są lepsze dla kobiet, które mają już dzieci i więcej nie planują lub dla kobiet w starszym wieku, które są zdecydowane, że na pewno nie chcą mieć dzieci. Poza tym jeśli wystąpią skutki uboczne to nie pozbędziesz się ich przez cały czas działania zastrzyku. Plastry i tabletki różnią się od siebie tylko sposobem wchłaniania hormonów. Plusem jest to, że omijają układ pokarmowy. Minusem może być podrażnienie skóry i dla niektórych kobiet fakt, że plaster może być widoczny (np. podczas wizyty na basenie). Ponadto nie zaleca się go dla kobiet z większą nadwagą, ze względu na warstwę tkanki tłuszczowej, przez co wchłanianie hormonów może być zaburzone. Pozostałe możliwe skutki uboczne są takie same przy tabletkach jak i przy plastrach. Plastry są nieco droższe niż większość tabletek. Minusem tabletek dla niektórych kobiet może być fakt, że trzeba o tym, żeby je codziennie przyjmować, mniej więcej o tej samej porze.

Gość asienka1234
a jeśli chodzi o plastry, to ile mniej więcej kosztują? i co jaki czas trzeba je zmieniać. boję się że może się odklei .

Nie znam dokładnych cen, bo one się mogą różnić i o 10-20zł w różnych miastach i aptekach, ale myślę, że 40-45zł lub więcej. Przyklejasz nowy co tydzień przez trzy tygodnie, potem tydzień przerwy. W opakowaniu są trzy plastry.

Gość asienka1234
podnoszę , Powiedzcie jakiej firmy używacie tabletek i plastrów, i jakie mają najmniej skutków ubocznych,

Gość asienka1234
daj spokój ... ogólne pojęcie mam, tylko nie wiem co jest lepsze.

Gość w ogromnym przelocie XV
"i jakie mają najmniej skutków ubocznych," Nie ma takich. :o To jest kwestia indywidualna, każda kobieta reaguje inaczej.