Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matkajoassiii

zachowanie niemowlaka proszę o pomoc

Polecane posty

Gość matkajoassiii

witam! drogie mamy mam pytanie- moja córeczka urodziła się w 38 tc. ponieważ gazometria po porodzie była nieco poniżej normy - przez kilka godzin córka była na tlenoterapii- powtórzono badanie i było ok, ale po wyjściu ze szpitala mieliśmy zleconą kontrolę u neurologa. robiliśmy usg głowy i wszystko ok. ale mnie niepokoją niektóre zachowania córki. byłam już u 3 neurologów i każdy twierdzi że córka rozija się prawidłowo. do sedna córa czasem jak się ekscytuje, a czasem jak zwyczajnei sobie siedzi i jakby z nudów zaczyna tak jakby dziwnie ruszać rączkami, troszkę jakby nimi kręcić troszkę jakby potrząsać. najpierw robiła tak jak np. zobaczyła że idę do niej z butlą, czasem jak coś zobaczyła i chciała to dostać, a teraz nawet bez wyraźnego powodu. wygląda to trochę tak jakby "straszyła" taki ruch wykonywany dla zabawy czyli podnosi troszkę rączki, rozkłada na bok ( jak ksiądz) i tak obraca i potrząsa. jest przy tym zupełnie świadoma a jak zaczynam do niej mówić to się chichra w niebogłosy. nagrałam zachowanie i pokazałam neurologowi- powiedział że to tzw. stereotypie ruchowe i że jest wrażliwa i jej przejdzie, ale mi to spokoju nie daje. czy któreś z waszych pociech tak miało- córa ma 8 miesięcy.

Gość matkajoassiii
chciałam zrobić dodatkowe badania np eeg ale neurolog się uparła że nei ma potrzeby, córka jest zupełnie świadoma tego co robi i nie widzą powodów do diagnostyki.

Gość matkajoassiii
albo np. teraz siedzi w krzesełku i robi tak że otwiera i zamyka dłonie przebiera paluszkami i co chwilę się cieszy.

Gość gosia..........
Nie martw się. Dzieci tak mają. Jak odkryją nowa umiejętność, to uparcie cwicza. Mam 3letnia córkę i 8 miesięcznego syna. Córka kiedyś chodzila z językiem na wierzchu, synek buja się na boki w foteliku,czasem sztuka lekko glowa na boki nieraz wypycha brzuszek i tak jakby podskakuje. Ciągle pierdzi buzia i się smieje. Taka jego zabawa. Raczkami tez kombinuje jak moze. Nie martw się. Za tydzień odkryje cos nowego, a o tym zapomni