Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anda922

zasiłek bezrobotny, macierzyńskie

Polecane posty

Gość anda922

witam. Chciałam sie dowiedzieć czy przysługuje mi zasiłek bezrobotnego. dnia 02.02.2011 do dnia 31.05.2011r pracowałam na umowę zlecenie. 8.06.2011 zarejestrowałam sie w urzędzie pracy i z dniem 11.07.2011 zostałam wyrejestrowana gdyż zostalam zatrudniona do pracy inwentaryzacyjnej umowa na okres próbny od 11,07,2011 do 10,10,2011 potem umowa zostal przedłużona do 30.11.2011. potem zaszłam w ciąże i moja umowa zostala przedłożona do dnia porodu (czyli umowa od 11.07.2011 do 1.06.2012). zasilek macierzyński zostal mi wypłacany od 2.06.2012 do 15.11.2012r. i teraz chciałabym sie dowiedzieć czy dnia dzisiejszego, przysługuje zasiłek bezrobotny. gdyż nie przepracowałam całego roku. nie wiem czy macierzyński tez sie wlicza do tego aby zostal mi przyznany zasiłek i poprzednia prac

Gość anda922
??????? nikt sie nie znalazl w takiej sytuacji?

macierzynski sie wlicza warunkiem uzyskania zasilku jest to czy pracowalas na umowe O PRACE NA CALY ETAT BADZ NA MNIEJSZY ETAT ALE WTEDY MUSIALABYS MIEC PRZYNAJMNIEJ PENSJE MINIMALNA NA UMOWIE

CHOCIAZ PRZEPRASZAM-JESLI TO ZASILEK MACIERZYNSKI WYPLACANY PO UMOWIE KTORA ZAKONCZYLA SIE Z DNIEM PORODU TO sie nie wlicza czyli nie masz szans na zasilek, braklo ci paru dni w zasadzie

z tego co wiem(zasiłek dla bezrobotnych) jest przyznawany gdy masz w ciągu ostatnich 18 miesiecy przepracowane 12, ale na normalną umowę, zlecenie się nie wlicza(chyba że mnie ktoś źle poinformował) Musi to być umowa o prace, czy macierzynski sie wlicza nie wiem , bo ja mam umowe do dnia porodu wiec na macierzynskie sie nie łapie:)

Kwestię wypłaty zasiłku macierzyńskiego w przypadku przedłużenia umowy o pracę do dnia porodu reguluje art. 30 ust. 4 ustawy zasiłkowej. Powołany przepis stanowi, że pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę na podstawie art. 177 3 K.p. została przedłużona do dnia porodu - przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu tytułu ubezpieczenia (poród ma miejsce w ostatnim dniu ubezpieczenia chorobowego).

Gość mamaamelki89
dostaniesz ten wasz maciezynski nie maciezynskie.. wlicz a sie normalnie to stazu potem jest zasilek ile zarabilas?

mojej kolezanki tesciowa się dowiadywała i musimy się do UP zarejestrować po porodzie:) ona akurat rodzi wczesniej wiec mi sciezke przeciera:) chodzi o to, że do stażu zalicza się urlop macierzyński(masz wtedy umowe o prace) a my dostaniemy zasiłek macierzyński(który sie z tego co wiem nie wlicza, chyba ze nas ktos zle poinformowal) zaraz zadam pytanie na forum prawnym bo aż ciekawa jestem:)