Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kassika

Pierwszy fotelik - pomóżcie.

Polecane posty

Gość kassika

Powiedzcie mi jaki fotelik wybrać. Czy kupić fotelik z wózkiem 3 w 1 czy odkupić od kuzynki sam fotelik i kupić wózek 2 w 1. Ona za sam fotelik 3 lata temu zapłaciła 800 zł? Ten od niej na pewno nie miał żadnego zdarzenia na drodze. W testach zderzeniowych wypada bardzo dobrze. Chodzi mi tylko o bezpieczeństwo dziecka, żeby był dobrze wyprofilowany. Czym się różnią te foteliki do wózków od tych, które kupuje się osobno? Jeśli macie doświadczenie w tym temacie to bardzo proszę o pomoc.

Gość Najczęściej mówi
Jeżeli można ufać twojej kuzynce to wybrałabym własnie tą opcję. Fotelik dobrej marki powinien byc stworzony głównie do transportu w samochodzie a nie do wożenia w wózku. Foteliki z wózkiem typu 3 in 1 to zwykłe dziadostwo gdyż bezpieczeństwo jakie oferują jest mniej niż podstawowe czyli tak naprawde chronią jedynie przed zsunięciem się z fotela podczas jazdy ale przy prawdziwej kolizji tf tfu niekomu nie życzę nie ochronią dziecka wogóle, a podejżewam że zgniotłoby je jak styropian. Ja mam porządny fotelik do samochodu i zwykły fotelik do wózka i ten wózkowy ma pod obszyciem styropian położony na plastiku. Konstrukcja takich fotelików umożliwia wożenie w samochodzie ale producent podkresla zazwyczaj (powinien) że fotelik służy głównie do mocowania na stelażu wózka (adapter do samochodu jest tylko chwytem by wyglądało to jeszcze atrakcyjniej czyli że jest dodatkowa funkcja wożenia w samochodzie).

Ja bym nie kupiła fotelika producenta wózków. zwykle nie mają żadnych testów zderzeniowych. Lepiej kupić porządny fotelik który można zamontować na stelażu przy pomocy adapterów. Wybrałam cabriofixa z maxi cosi i super się sprawdził. Miał wkładkę redukującą dla noworodka podtrzymująca główkę.

Też bym nie kupiła fotelika od producenta wózka tzn. jego produkcji. Ale tak jak napisała Miarka w ofercie sprzedawcy mają foteliki dobrych firm z adapterami do konkretnego wózka. Jak masz fotelik od kuzynki to wystarczy dokupić adaptery do wózka.

tez miałam kupiony maxi cosi z adapterem do wózka - co prawda ten wózek z fotelikiem nie były najlepiej wyważone, ale przeżyliśmy, zwróć uwagę też na wagę, nie ma to znaczenia na poczatku, ale jak dziecko podrośnie to lekki fotelik ma znaczenie a co do konstrukcji to nie wiem, czy są jakieś, które nie są z plastiku i styropianu

Gość Mój syn jest w tym samym
Większość dobrych fotelików nie jest z styropianu ;). Ja mam fotelik Storchenmuhle starlight ze stelażem Recaro . Fotelik z wózka typu 3 w 1 nie nadaje się do samochodu!

Gość Do ex-D.Bill
Różnica pomiędzy dobrym a złym fotelikiem (budowa, konstrukcja) polega nie tylko na formie ale i materiałach . Jeżeli używa się najtańszych materiałów to taki fotelik (lekki to zaleta ;) ) jest większości ze styropianu połączony z plastikiem. Prawdziwy , dobry fotelik będzie miał niewielką ilośc styropianu (tylko ta która ma dawać amortyzację siedziska i oparcia) a całość ma być z dobrej jakości twardego , sztywnego plastiku (najwyższej jakości) i grubego dobrze obszytego materiału . Wszystkie foteliki poniżej 800 zł to złom jeżeli chodzi o stelaże i materiały , dlatego też cena nie jest wygórowana.

Dziwne u rodziców mam recaro (nie pamiętam jaki model, po dziecku siostry) w domu maxi cosi i jak babcie kocham oba plastik i styropian jak zdejmuję tapicerkę.

Gość ncbnbcvnc
No właśnie, ja mam fotelik do samochodu z wózka typu 3w1 (darex matrix) kupiony dwa lata temu i ten fotelik pod obszyciem ma sam styropian i jedynie tylnia strona fotelika (podstawa i plecy od zewnątrz) jest z lekkiego plastiku a tak to gąbka, materiałi styropian . Woziłam w tym córkę do miesiąca czasu bo nawet nie orientowałam się jaki powinien być fotelik ale potem kupiliśmy fotelik Romer i od razu widać wielką różnicę i w jakości materiału i choćby samego podszycia i plastiku (jest gładszym twardszy i cięższy troszkę) bo styropianu to tam niewiele (tylko w środkowej części na lini łopatek) przez to fotelik jest trochę cieższy ale stabilniejszy .

Gość ncbnbcvnc
Może zależy jaki model recaro? Może starszy? Moja kuzynka ma recaro i jak sciągała do prania pokrowiec to ma tyle styropianu co ja czyli prawie nic.

Gość do arszenika
a jaki to model recaro? Bo ja mam recaro young profi plus

Gość kassika
Dziękuję Wam bardzo za pomoc. Nigdy nie stawaliśmy przed takim wyborem, a będziemy na pewno jeździć samochodem, choćby do teściów (60 km) dlatego zależy nam na bezpieczeństwie. Nie wiem dokładnie jaka jest różnica w ich konstrukcji, mimo, że często widziałam fotelik kuzynki, bo mieszkamy blisko siebie i mamy kontakt jak rodzone siostry, ale nie zwracałam na to uwagi. Na pewno jej fotelik ma bazę i wkładkę dla noworodków. I jej synek wyglądał na dobrze ułożonego, tzn. widać, że było mu w nim wygodnie, dobrze plecki leżały. Główka i nóżki były dobrze ułożone, wyglądał tak jakby leżał. Ale tak jak mówię, nie jestem żadnym ekspertem w tej dziedzinie:)

Gość wieueirjhjuer
E tam co to za fotelik którego producent kładzie na wagę a nie na jakośći wsadza z niego praktycznie sam styropian. Fotelik ma mieć tyle styropianu by by wyrównać amortyzację i dodać lekkości ale nie za dużo a na pewno na na tyle by ściągać pokrowiec i styropian błyszczał na widoku. Ja mam storchenmuhle i praktycznie malutko tam styropianu za to fotelik jest stosunkowo ciężki ale dobrej jakości a tak byle wypadek i fotel łamie się jak zapałka bo styropian przeciez zaraz pęka .

Fakt, żaden nie ma dużo styropianu, ale styropian tam jest. A pisanie bzdur, ze kazdy fotelik poniżej 8 stówek to złom jest zwyczajnie bzdurą. Bo kupując fotelik chyba raczej powinno się patrzeć na wyniki testów zderzeniowych a nie na cenę;-/

Gość urheuhjrt
Akurat siedzę w temacie. Który fetelik poniżej 1000 zł jest niezawodny? Który ma rewelacyjne (aktualne) oceny w testach zderzeniowych? Trzeba brać po uwagę czy sa to testy niezależne gdzie bierze się pod uwagę największą ilość fotelików róznych firm jednej grupy czy kilka marek ! Jeżeli bierze się pod uwagę foteliki z wąskiej grupy cenowej , kilku firm to nigdy nie ma się wiarygodnej oceny . Z doświadczenia wiem że cena niestety ma ogromne znaczenie bo produkcja jest udana nie tylko samym pomysłem , formą , profilem ale budową i jakością materiałów z których jest zrobiony fotelik a im droższy materiał tym lepiej.

Gość urheuhjrt
Obecnie tańsze foteliki służą bardziej komnfortowi jazdy i wizualnemu poczuciu bezpieczeństwa niż jakości i niezawodności.

urheuhjrt-> wiesz to co ty tam skrobiesz to jedno, a stan faktyczny to drugie. CO prawda specjalistą nie jestem ale na stronie którą podałam są wyniki testów z 2012 roku. Powiedzmy taki cybex aton 2 w testa 5* za biezpieczeństwo cena cos koło 5 stów. Jeżeli masz wyniki innych testów to podaj namiar chętnie poczytam, bo akurat zmieniam fotelik.

Gość urheuhjrt
Pierwsze miejsce w 2012 roku w kategorii fotelików od 0 do 13 kg otrzymał fotelik Cybex Aton 2 i zaraz po nim Cybex Aton 2 z isofixem Są to wyniki testu ADAC foteli kosztuje ok. 250 Euro

Gość urheuhjrt
Ja mam ten fotelik (z isofixem) i dalam za niego 250 Euro. Jak masz pytania to podzielę się info ;).

Gość urheuhjrt
Za 500 czy 600 zł ? Na allegro czy z polskiej taśmy produkcyjnej? Dziwnie niska cena , powiem ci.

Gość kassika
Arszenika* dzięki. Właśnie już wcześniej znałam tę listę z testami fotelików i teraz się upewniłam. Zgodnie z tabelkami ma same 4 tylko za łatwość czyszczenia uzyskał 3. Prawdopodobnie zdecyduję się na ten od kuzynki.

Gość Kasianadodskokach
ja kupiłam taki w Niemczech za 240 Euro Aton 2 z isofix i to też okazyjnie. Może w Pl są tańsze bo produkowane na miejscu na licencji ale dostosowane do wschodniego i centralnego rynku?

cena z allegro bodajrze. A skoro jestes w temacie to moze podpowiesz cos o fotelikach z wyzszej kategorii 9-18. Szukam takiego ktory mozna montowac tylem do kierunku jazdy, o ile takowe sa.