Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmm - 16.

litr mleka modyfikowanego na dobę - 16 miesięczne dziecko

Polecane posty

Gość mmm - 16.

Moje dziecko wypija litr mleka mod na dobę NAN3, norma jest około 500ml. Dziecko ma 16 miesięcy. Trochę mnie to martwi, je normalnie stałe pokarmy, czasami mniej, czasami więcej ale i tak musi być mleko. Pije soki, herbatę, kawę inkę, wody samej nie chce. Jest wielbicielem tego mleka. Czy tylko moje dziecko tak ma? Wagę ma w sam raz, nie za dużo nie za mało.

Gość Najczęściej mówi
się o 500 ml na dzień ( o nocy to już w tym wieku nie ma mowy) czyli po 250 ml na raz (dwa razy dziennie).

Gość Najczęściej mówi
Dodam że moja córka ma obecnie 12 miesięcy i wypija dwa razy dziennie po 210 ml ale i to z trudem, często wypije tylko 120 ml czyli tendencja spadkowa. Każde dziecko jest inne. Jeżeli twojemu smakuje , ma odpowiednią wagę to nie ma problemu. Nie podawaj mu juz w takim razie dodatkowych witamin (niektórzy tak robią w okresie jesienno zimowym) oraz ogranicz podawanie nabiału .

Gość mmm - 16.
W nocy dostaje butelkę około 3, obowiązkowo. Jest dużym dzieckiem, ubrania kupujemy na wzrost 98.

Gość Malutka0090
To tak jak z pryskanymi owocami i warzywami;) Przyzwyczaiłaś dziecko i zaraz będzie o ile już nie ejst tłuste.

Gość mmm - 16.
Witamin innych nie podaję, tylko D. Biały ser bardzo lubi. Uwielbia produkty mleczne, warzywa, za mięsem nie przepada może dlatego, że zęby mu wychodzą. Od urodzenia nigdy nie był chory. Ale ta ilość mleka mnie przeraża. Zupę zje a i tak po niej musi być mleko.

Gość kredka bambino26
16 miesiecy i ubranka na 98? Moja 3-latka takie nosi. Wedlg mnie jest ogromnym dzieckiem, a nie duzym. Konsultowalas sie z lekarzem?

Gość Mnie nie przerażałoby
to że dziecko pije litr mleka modyfikowanego ale to że dostaje je w nocy. Twoje dziecko zatem pije je z butli . Może przyzwyczjaj do picia z kubka niekapka? Moja córka ma 13 miesięcy i pije tylko z kubka a nocę nie dostaje już nic odkąd skończyła 10 miesięcy . Podejrzewam że gdybyś nie dawała mu nocą butli mleka to za dzień wypiłby prawidłowo 500 ml a tak , przez to że go nie oduczyłaś wypija ponad normę. Niby nie ma wielkiego problemu że tyle pije ale napewno nie jest to 16 miesięczniakowi w takiej ilości potrzebne.

Gość mmm - 16.
Jego tata ma 203 cm wzrostu. Nie byłam u lekarza, tylko na ostatnim szczepieniu był przepadany kontrolnie i lekarka powiedziała, że okaz zdrowia. Mąz jest wysoki więc co do wzrostu dziecka to się nie martwię.

Gość Mnie nie przerażałoby
ubranka 98 ? Teraz doczytałam . To wogóle możliwe? Ile waży twój synek?

Gość Malutka0090
W nocy ZERO mleka i ZERO soczków. Jedynie WODA, ew. meliska-lekka herbatka delikatna bez dodatku CUKRU.

Gość mmm - 16.
Myślę, że około 14 kg.

Gość Mój syn jest w tym samym
wieku , waży 11 kg, ma 86 cm wzrostu pomimo że mąż ma 190 cm . Syn wypija dziennie po 210 ml mleka bo tyle mu odmierzam . Nocą nie dostaje juz od dawna nic poza wodą jeżeli chce mu się pić (bardzo rzadko )

Gość Malutka0090
Uwierz autorko, że nie szczycenie się otyłym dzieckiem nikogo nie wzrusza, bo to nie ejsr zdrowe. Jeszcze 2 lata i się przekonasz... Tak a propos dzieci wolą się bawić z dziećmi fizycznie upośledzonymi niz z otyłymi.

Gość mmm - 16.
A u mnie wszystko popija mlekiem. Nie widać, żeby mu to szkodziło.

Gość mmm - 16.
Malutka a szczycenie się brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem jest powodem do radości? Naucz się czytać.

Gość kredka bambino26
teraz nie widac, ale bym moze nie wiesz, tuczysz swoje dziecko.

Gość Mój syn jest w tym samym
Spory chłop z syna :) Waży tyle co mój siostrzeniec który ma 2 latka. Nieważne jak duże jest twoje dziecko bo to sprawa genetyczna. Według mnie stanowczo za dużo dostaje tego mleka bo jednak mleko w takiej ilości tuczy (pomyśl o tym) a nocą wogóle mu go nie podawaj bo nocą żołądk pracuje wolno więc cała energia z mleka odkłada mu się w tłuszcz (przecież nocą nie potrzebuje energii i tego nie spali tak jak za dnia). Wystarczy jak będziesz mu podawała po 210 ml dwa razy dziennie tak jak zalecają specjaliści. Nabiał małe dziecko w wieku od 1-3 powinno dostawać dwa razy dziennie bo za duże ilości grożą przebiałczeniem .

Gość mmm - 16.
Mój mąż je sporo a wygląda jakby nic nie jadł... Mały wstaje o 7 rano, w południe śpi godzinę. Idzie spać o 23.30 - 24, cały dzień jest w ruchu, nie ma chwili bezczynności. Co do tuczenia to wiem, że absolutnie gruby nie będzie. Wida po budowie ciała i lekarka tez to mi wtedy powiedziala, że po prostu jest dużym dzieckiem.

Gość mmm - 16.
Tylko, że to jest ogólnie przyjęta norma. Teraz niewiele je stałych pokarmów, ze względu na to, że ząb mu wychodzi i ma opuchnięty policzek.

Gość mmm - 16.
Jutro zadzwonię do lekarki i dowiem się z pewnego źródła. Nie bardzo chcę mu to mleko ograniczać jak tak je lubi, mieliśmy już problemy z anemią i niedowagą w pierwszych miesiącach życia. Wtedy lekarka zakazała mi ograniczać mleko mod, dodatkowo coś tam ściągalam z piersi, ale niewiele. Jutro napiszę co i jak.

Gość tycie od mleka?
To jest mleko a nie słodycze. Od kiedy to mleko tuczy, zwłaszcza małe dzieci? Widocznie tyle mleka potrzebuje.

Poprostu może mu rób nie z 6 miarek ale z 3 na porcje :) kapujesz? Moja szwagierka tak robiła bo dziecko też uwielbiało mleko, poprostu zaczeła coraz to bardziej rozcieńczone robić i jakoś tak wypijał tyle co trzeba :)

Gość mmm - 16.
Właśnie robię podobnie, nie sypię całej porcji od dawna. Zmniejszam o 2 łyżeczki.

No to wypija litr rozcieńczonego? To chyba nic mu nier będzie, ja bym tylko krew zbadała:) wiesz na obecność witamin i innych nak na wszelki wypadek , czasem podobno dzieci mają coś takiego jak hiperwitaminoza czy coś.

Gość mmm - 16.
Krew robiliśmy 2 miesiące temu z uwagi na problemy wcześniejsze z anemią, ale badania wyszły ok. Nie chcę go często tak kłuć. Wczoraj popatrzyłam na opakowanie tego mleka i normę i tak sobie myślę, ile tego wypija moje dziecko.

Gość kobieto krzywde dziecku robisz
Sprawdz jeszcze ciala ketonowe w moczu i zrob badanie krwi pod katem bialka calkowitego i kwasicy ketonowej. Nadmiar bialka jest szkodliwy! Dziecko w tym wieku powinno zjadac dwa posilki mleczne dziennie. Kazdy posilek z mm jest jednym posilkiem mlecznym. Sama zadalas tu pytanie to chyba dociera do Ciebie, że coś jest nie tak?

Gość Malutka0090
Oczywiście, że dziecko tyje od mleka. Znam niejeden przypadek np. jeden ttaki że dziecko jadło prawidłową ilość (w ml) mleka ale dawkę PODWÓJNĄ. Zaczęło tyć i zaczęło chodzić jak miało niecałe 2 latka. Był cły w fałdach. takie dziecko nie ma gdzie i jak spalić kalorii. Z tym mimo wszystko trzeba ostrożnie i dostosowywać się do tego co pisze producent -ani nie dawać więcej na daną ilość wody ani mniej. Ale litr to przesada nieważne czy rozcieńczone czy nie. Poradź się lekarza dokładnie i słuchaj i przestrzegaj tych zasad. Nie chcę być niemiła, ale z autopsji znam duuużo różnych przypadków. Życzę powodzenia i naprawdę nie ma sensu dziecku dawać mleka w nocy bo w tym wieku to nie jest nawet ani wskazane ani potrzebne. I nie dawaj soczków- mój synek obecnie ma troszkę zniszczone zęby właśnie od tego. Nie wiedziałam-->poszłam do lekarza-->dowiedziałam się. Lepiej w kwestii maluchów poradzić się kogoś rzetelnego i kogoś, kto wie "z czym to się je". Pozdrawiam.

Gość tortillla
Pamietaj ze nadmiar bialka jest szkodliwy i prowadzi m.in. do otylosci! No chyba ze jest na tyle rozcienczone ze pije ile trzeba A poza mlekiem pije jeszcze cos? bo wychodzi na to strasznie duzo plynow na dobe wypija

Gość tortillla
Pamietaj ze nadmiar bialka jest szkodliwy i prowadzi m.in. do otylosci! No chyba ze jest na tyle rozcienczone ze pije ile trzeba A poza mlekiem pije jeszcze cos? bo wychodzi na to strasznie duzo plynow na dobe wypija