Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość parapetowka- moje nieszczescie

nie umiem gotowac a musze przygotowac syta parapetowke! help

Polecane posty

pomozcie kochani. potrzebuje jakiegos sytego menu do wodeczki a nie zq bardzo potrafie gotowac. cala rodzina meza ma przyjechac na parapetowke-obiad i zostana do poznego wieczoru.... co im podac do jedzenia? potrzebuje propozycji obiadu, jakis przekasek, salatki i jakiej kolacji

Gość grdge
przekąska - kupujesz gotowe ciasto francuskie, pierść z kurczaka, kapary, suszone pomidory, fetę ciasto franc kroisz na kwadraty (mniej więcej 3x3cm), pierś kroisz w kostkę, doprawiasz curry, solą i trochę ziół prowansalskich i podsmażasz na odrobinie oleju, każdy kawałek suszonego pomidora kroisz na pół, na każdym kwadracie układasz kostkę piersi, kostkę fety, kapara i pomidora. pieczesz aż ciasto się lekko zrumieni. pycha są :)

Gość thgjfnjvjjcccxx
zamow katering w jakies sprawdzonej knajpce. oni maja propozycje dań. wyjdzie ci na to samo co bys sama zrobila a tak masz bez roboty chrzciny synka przygotowywalam w domu razem z mama. na 13 osob kawa i kolacja kosztowaly mnie 900 zl (a ile przy tym szykowania to nie wspomne). roczek wyprawilismy w lokalu - kawa i kolacja na cieplo wyniosly mnie 1200 zl na 23 osoby. i jeszcze zostalo mi jedzenia na tydzien do zabrania

Gość łąki pola lasy
przyjeżdża rodzina męża, a mężuś co? siądzie na kanapie, a ty będziesz obsługiwać jego familię? weź go kobieto pogoń do roboty

Gość lka001
zrób to co potrafisz np kotlety z piersi chyba każdy potrafi...ziemniaki, surówkę możesz kupić gotową.... jak totalnie nic nie potrafisz zrobić a musi być gotowane polecam pomysł na... WINIARY tam wszystko proste i jasno opisane...

Gość grdge
koreczki - kawałek sera żółtego, kiszonego ogórka, cebulka złocista (taka ze słoika), kapar, kabanos na obiad roladki z piersi kurczaka - do środka np. plaster boczku, papryki czerwonej, ogórka, żółtego sera; do tego ziemniaki albo frytki, surówka sałatka - zwykła jarzynowa, albo znajdź na necie przepis na sałatkę z zupek chińskich, pycha i łatwa kolacja - małe kanapeczki, kromke chleba tostowego kroisz na cztery i robisz z czym lubisz - ser zolty, szynka, pomidor, ogorek, szczypiorek, albo z twarozkiem

cos tam umiem ale bez rewelacji. myslalam na dewolajkami z pieczarkami i surowki z marchewka a na pierwsze rosol tylko nie zawsze wychodzi mi klarowny- CO ZLE ROBIE? chcialam na kolacje krokiety ale zawsze jak robie to smierdza mi spalenizna po mimo ze nie przypalily mi sie... nigdy nie robilam flakow- trudno sie robi? a jakie mieso daje sie do pierogow? kurde mam wielkie checi ale zero pojecia;-)

do laki pola lasu masz meza lenia to nie znaczy ze kazda takiego ma!

Gość MMM333
rosół będzie klarowny jak pierwszą wodę po odgotowaniu mięsa( zszumowany) wylejesz potem nalejesz do garnka zimnej wody i wstawisz na małym ogniu (nie powinien się mocno gotować) no i przede wszystkim sól do rosołu dodaje się pod koniec gotowania.

Gość Bądź sobą
u nas zawsze sprawdza się sałatka z zupek chińskich- 3 zupki chińskie(2 łagodne 1 ostra) puszka kukurydzy 2 piersi z kurczaka(lub 1 podwójna) 1 papryka czerwona majonez makaron z zupek zaparzasz, odcedzasz, w między czasie kroisz piersi w kostkę i dusisz na patelni ale w wodzie. Paprykę również kroisz w kosteczkę. Najpierw mieszasz makaron z kurczakiem i dodajesz przypraw wszystkich z zupek potem jak to już ostygnie(bo mieszasz i dodajesz te przyprawy jak jest jeszcze ciepłe) wsypujesz resztę i mieszasz(tylko kukurydze odcedzasz z tego soku). W tej sałatce najlepsze jest to, że nie przejmujesz się czy przesolisz lub przepieprzysz :) My na większe imprezy zwiększamy ilość składników i lecą 4 piersi, 5 zupek(3 łagodne 2 ostre) 2 puszki kukurydzy, 2-3 papryki zależy od ich wielkości i 2 majonezy idą:) a na obiad to może zrób mizerie(ogórek, pomidor, śmietana) ziemniaki i kotlety schabowe?? co do przekąsek to jeśli każdy pije wódke to słodkiego nie trzeba możesz zrobić też koreczki nakładasz oliwki, ser i wędlinę albo co chcesz :)

Gość dobraciociadobrarada
Żeby rosół był klarowny mięso musi być świeże, nie mrożone! czasem sprzedają rozmrożone jako świeże i dlatego nie wychodzi...a, i musi się POWOLUTKU gotować, dosłownie kilka godzin na malutkim ogniu, wyjdzie pyszny! Ja na obiad zrobiłabym coś jednogarnkowego, np. fasolkę po bretońsku albo gołąbki (no gołąbki bardziej pracochłonne, to fakt), nie lubię stać przy garach...pomysł z kateringiem jest dobry :)

Gość łąki pola lasy
parapetowka- moje nieszczescie - no jakoś nic nie wspomniałaś o jego propozycjach, więc stwierdziłam, że mężuś ma w dupie całą imprezę skoro musisz się pytać w internecie obcych ludzi co przygotować dla rodziny męża.

Gość Bądź sobą
a jeszcze jest taka sałatka u mnie w domu potoczna nazwa to śmietnik nie wiem jaka fachowa nazwa :) ser w kostkę, wędlina też w kostkę, majonez i seler ze słoika, kukurydza w puszce, majonez i jajka i to chyba wszystko ale nie jestem pewna. Układasz wszystko warstwami, wedle upodobań na górze majonez.

Gość Bądź sobą
a co do męża nie każdy musi umieć gotować, może on pomaga ale nie umie gotować?? Mój mąż nie potrafi gotować, ale przy sałatkach czy czymkolwiek mi zawsze pomaga, kroi itp...

Gość chyba sama jesteś
nie sytą, tylko SYCĄCĄ jak już :O

Gość Grzebię se w dupie
W internecie masz wszystko pokazane na video.