Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Megalomanna

Co ma konflikt serologiczny do poronienia ??????????????????????????????????????

Polecane posty

Gość Megalomanna

Jestem w ciąży. To prawie 7tydzień. Wczoraj na wizycie mój lekarz oświadczył mi, że trzeb a brać pod uwagę fakt, że przy konflikcie może dojść do poronienia. W tym szoku nie zapytałam o szczegóły. Szukam teraz po necie i nie znalazłam informacji o tym, że może mieć to wpływ? Jaki niby? Inne grupy krwi OK! Powinnam po porodzie dostać zastrzyk i do widzenia :o Nie widzę związku ..................................

Gość werrwe
Właśnie możecie mi podać jakie krzyżówki grup krwi tworzą konflikt serologiczny??? może ktoś napisać jak to wygląda gdy obie osoby maja A-, i gdy jedna ma A-, a druga A+??

Gość takakakakakkakakaaaaakkkkakaka
jak kobieta ma 0Rh minus a facet 0Rh+ to wtedy jest konflikt serelogiczny i trzeba brać zastrzyki i napewno nie dopiero po ciąży

Jeżeli kobieta ma rh - a dziecko odziedziczy po ojcu rh +, mogą u matki wytworzyć się przeciwciała (przeciw krwinkom dziecka) Przewaznie dochodzi do tego przy porodzie, więc podaje się zastrzyk kobiecie własnie po porodzie - przeciw tworzeniu przeciwciał. Inaczej kolejne ciąże w takiej sytuacji mogą kończyć się poronieniem z wiadomego powodu. Ale z tego co wiem, bardzo rzadko, ale czasem dochodzi do konfliktu wczesniej, w łonie matki. D;atego kobiety z minusem co trymestr robia badania wykrywające ewent przeciwciała. To w duzym skrócie:)

Gość Megalomanna
werrwe ------ załóż sobie swój temat!!! Nie wpierd*alaj się w mój!!! Zamiast odpisywać mi to będą odpisywać Tobie na takie proste pytanie, że aż mi się rzygać za chciało... na google sprawdź tępa strzało!!!

Gość aha123456
Autorko moze zadzwon do lekarza i popros by Ci to wyjasnil, powiedz ze bylas zaskoczona tą sytuacją i nie wiedziałas o co zapytac

Gość Megalomanna kobieto
opanuj się trochę- w ciazy jesteś, a kultury za grosz

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
dobrze zareagowala, kobieta martwi się o swoje dziecko, pragnie wyjasnien a tu jakas glupia wcina się w jej temat

Gość hclsxx
chodziło lekarzowi pewnie o hemolityczną chorobę która prowadzi do uogólnionego obrzęku płodu i później do niedotlenienia i obumarcia płodu. Ale przy badaniach co trymestr to się da wykluczyć. Zależy też czy dziecko odziedziczy czynnik rh po tobie czy ojcu

Gość Megalomanna
wszystko mnie teraz denerwuje :D a głupota podwójnie

Gość Bądź sobą
jeżeli ty masz rh- a partner rh+ to wtedy jest PRAWDOPODOBIEŃSTWO konfliktu przed ciążą też miałam mylne pojęcie. Badania robione są co trymestr aby wykryć i teraz trochę obrazowo czy nie masz przeciwciał które mogą odtracic płód tak jak organizm nieraz odrzuca jakiś przeszczep i dziecko może być chore?(jak to pokrecilam to niech mnie ktoś poprawi) albo może dojść właśnie do poronienia. Kobieta po porodzie dostaje zastrzyk TYLKO jeśli dziecko ma rh+