Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marudka 86

Szczesiwi bez slubu - czyli na przekor trendom! :-)

Polecane posty

marudka uwazam ze jesli nie planujesz dzieci to spoko. Prędzej cz pozniej i tak weźmiesz ślub, zobaczysz. Im więcej będziecie mieli wspolnego tym bardziej będzie Ci uwłaczać konkubinat i jego wytykanie w kazdym papierku jaki podpiszesz.

nie wiem jak jest w Polsce, ale ja jestem wpisana jako pierwszy kontakt w razie wypadku dla partnera, a on dla mnie, ale fakt, ślub dużo ułatwia w kwestii prawnej, chyba, że ktoś z góry zakłada rozstanie.

wszystko moze mieć co ja a nawet więcej . Ale nie ma . dlaczego ? bo nie chce . A na to nawet ja nic nie poradzę :)

Gość byl taki teamt tutaj
HEHE kidys byl taki temat o kobiecie z 3 dzieci zyjacej bez slubu ponad 10 lat, pisala ze tak bylo cudownie oh i ah i nagle "mezulek" znalazl sobie mloda kochanke a jej kazal sie wynosic z dziecmi do mamy. Pytala co ma zrobic i co jej sie nalezy? :D

Allium - dokładnie, dobre dla gimnazjalistów ;] Co to za związek, w którym wszystko jest oddzielnie? ;P Jak kupujecie np. nowy telewizor, to od razu dwa tak? Żeby każdy miał swój.

no i coś jej sie należało , prawda ? a jkaby była tylko konkubiną nawet i tego by nie dostała . wystarczy pomyśleć i wyciagnąć wnioski .

Gość jfodskfnsdk
smierc, kazdy jest inny, to, ze tobie uwłaczał konkubinat i wymęczyłaś swojego konkubina o małżeństwo, nie znaczy, że i autorka postu będzie się ponizać, żeby mieć ślub :D

No ludzie jej pisali ze chyba nic nie dostanie oprocz alimentow na dzieci, chciala alimenty na siebie bo nie pracowala bo trojka dzieci itd, mieszkanie w ktorym mieszkali to on kupil pisala tylko ze bylo na niego...nie wie czy cos dostala czy nie z tego mieszkania, gdyby byli malzenstwem to chyba polowa by sie jej nalezala a tak to chyba nic,

kupil to mieszkanie jak juz byli w konkubinacie.

A jak trzeba zrobić remont w mieszkaniu, to rozumiem, że płaci za to tylko ten, którego jest mieszkanie? Bo przecież skoro wszystko macie osobno, to czemu drugie miałoby się frajerzyć i dokładać nie do swojego mieszkania? ;]

Gość nie od testamentu
Wbrew pozorom, od testamentu zależy nie wszystko tylko cos tam Owszem , testament daje coś tam, ale na zasadach ogólnych , jak dla obcego, a to oznacza podatki i inne utrudnienia związane z dziedziczeniem wobec rodziny. W małżeństwie jest inna zasada dziedziczenia i inne obciążenia, bardziej korzystne. o o o Trudność dzieje się wtedy, kiedy brak testamentu. Znam przypadek, gdy młody konkubent zginął w wypadku, a dziewczyna była w ciąży, a sytuacja majątkowo-kredytowa bardzo skomplikowana była. Szczęściem w nieszczęściu było to, że rodzice i rodzeństwo zmarłego na głowie stawali aby cały majątek przypadł dziewczynie i dziecku, ale nie było to proste i były duże straty z powodu braku tego papieru uzyskiwanego przy ślubie. Sam ślub nie jest wyznacznikiem szczęścia. Można być bardzo szczęśliwym po ślubie i może być trwała wieczna milość, zależy od charakteru ludzi wchodzących w małżeństwo...jeśli mają pojęcie czym ma być małżeństwo i zachowują honor. A konkubinat nie daje monopolu na szczęście, a na dodatek konkubinat jest zawsze układem tymczasowym zakładającym odejście w każdej chwili......więc jak można mówić o szczęściu gdy wisi miecz nad głową i może za chwilę będzie porzucenie czy kop w duupę...... w konkubinacie szczęście jest logicznie niemożliwe, no chyba że ślepota i różowe okulary na nosie okraszone niemyśleniem, takie niezauważanie tego miecza i uniesionej nogi do kopa.....

Przepraszam.... Temat był chyba przeznaczony dla szczęśliwych bez ślubu, nie dla nieszczęśliwych pragnących umoralniania. Ale może źle coś przeczytałam. wrzoska, zamężna.

.więc jak można mówić o szczęściu gdy wisi miecz nad głową i może za chwilę będzie porzucenie czy kop w duupę...... w konkubinacie szczęście jest logicznie niemożliwe, no chyba że ślepota i różowe okulary na nosie okraszone niemyśleniem, takie niezauważanie tego miecza i uniesionej nogi do kopa..... x oj, to ja Ci bardzo współczuję mężczyzn, z jakimi byłaś w związkach czy jesteś aktualnie, jeżeli mówisz o takich lękach w konkubinacie. Podkreślę - jestem zamężna.

Gość wredniucha10
zawsze mnie zastanawia, że te żyjące bez ślubu tak na siłę usiłują wszystkich przekonać jakie to szczęście i jak to nie potrzebują papierka - kogo chcecie oszukać? innych ludzi czy same siebie? a po cichu płacz, że nie będzie kiecki z welonem i nawet pierścionka ani widu, ani słychu - a najbardziej z takiego układu zadowolony samczyk, bo wszystko bez żadnego wysiłku dostał pod nos!

Gość marudka 86
ja nie chce nikogo przekonywac hcialam pogadac z ludzmi ktorzy wybrali taka drige jak ja, nikt wam nie kazal wchodzic na ten temat

Gość she no_name
marudka popieram Twoje podejscie do tematu, ja takze zyje w takim zwiazku bez slubu

Gość otelka,o
My 5 lat razem,zaręczyny były,mieszkamy sobie bez papierka,dla nas to tylko świstek,kochamy sie ,nie placze za welonem,bo nie cierpie wesel,ogolnie nie obchodzi nas co myśla inni:)

Gość marudka 86
:-)

19:41 [zgłoś do usunięcia] wredniucha10 zawsze mnie zastanawia, że te żyjące bez ślubu tak na siłę usiłują wszystkich przekonać jakie to szczęście i jak to nie potrzebują papierka - kogo chcecie oszukać? innych ludzi czy same siebie? a po cichu płacz, że nie będzie kiecki z welonem i nawet pierścionka ani widu, ani słychu - a najbardziej z takiego układu zadowolony samczyk, bo wszystko bez żadnego wysiłku dostał pod nos! X Ja pierdolę, takie głupie pizdy, to ja bym wycięła w pień. Kiecka, pierścionek, samczyk.... W dupie mam welon, pierścionek i inne te bzdety. Trzeba być takim pojebem jak Ty, żeby na to zwracać uwagę. Ślub w końcu wezmę, bo mi państwo nie daje innego wyjścia.

zal mi tych, ktorzy sie spieraja o ten slub. mozna byc szczesliwym i bez slubu i z, slub czy tego chcecie czy nie to tylko papier, ktory ulatwia kwestie prawne. prawdziwy zwiazek jest w umyslach dwojga ludzi, ktorzy chca ten zwiazek tworzyc.

państwo ci wyboru nie daje , biedactwo :) czuli zmusza cię państwo do ślubu ?

bo zaden papier wam nie zagwarantuje, ze nie dostaniecie soczystego kopa w doope ktoregos dnia. a laszenie sie na cudze pieniadze cokolwiek by nie zrobil....no coz, wspolczuje nieudacznictwa zyciowego.

Już Ci odpowiadam. W taki sposób, że nie daje nam możliwości dziedziczenia po sobie, chociażby. Owszem, jest testament. A wiesz jaki podatek płaci się od spadku jeśli jest się dla siebie obcymi osobami?

pojęcia nie mam , bo ja jestem ze wszystkimi spokrewniona :) ile ? z ciekawości pytam .

ponadto nie ma potrzeby dizedizczenia jesli jest współwłasność .