Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jagabagamagajaba

Jak sie nazywa takie ciasto bez pieczenia, ze uzywa sie herbatnikow albo biszkop

Polecane posty

Gość jagabagamagajaba

tow itp. ? Dajcie jakos fajny przepise :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze miec głupią
stefanka bez pieczenia jest super, taki deserek: Składniki (na dużą blaszkę) 40 herbatników 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 kostki masła 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru kilka kropli aromatu waniliowego lub smietankowego Polewa własciwie każda ulubiona, ja tym razem zrobiłam taką: 1/3 kostki masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru łyżka mleka Wykonanie Blaszkę wykładam połową herbatników. Mleko, masło, cukier, kakao stawiam na ogniu, podgrzewam mieszając aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypuję powoli kaszę energicznie mieszając by nie powstały kluski. Trzymam na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje na tyle, że mieszanie sprawia trudność. Zdejmuję z ognia, dorzucam kilka kropli aromatu, mieszam i gorącą masę wylewam na ciastka, wyrównuję i wykładam pozostałe herbatniki. Warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą, ale niezbyt mocno, by nie połamać czy powduszać ciastek. Ja robię tak: wkładam na ciastka blaszkę o tych samych wymiarach spodem do dołu, a na to kładę deskę, wtedy poziom deseru będzie odpowidnio wyrównany, a herbatniki lekko zanurozne w masie nabiora odpowiedniej miękkości. Robię polewę podgrzewając na wolnym ogniu tłuszcz, dosypuję cukier, kakao i mleko, mieszam, gdy masa jednolita zdejmuję z ognia, wylewam na ciasto, wyrównuję i wkładam do lodówki na noc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jagabagamagajaba
Na cala noc? ja myslalam,ze jeszcze dzisiaj bym je wszamala :<

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze miec głupią
spokojnie dzisiaj możesz troche wszamac, nawet na cieplo :D wpisz sobie w google "stefanka bez pieczenia" i zobacz czy Ci slinka pocieknie na sam widok i czy lubisz tego typu ciasta jak dla mnie jest mega :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafaello bez pieczenia o o Składniki: 2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika) 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem (czasem dodaję również kokosowe lub śmietankowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić. Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć: warstwę krakersów krem warstwę krakersów krem warstwę krakersów krem posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami) Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Smacznego :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze chodzi ci o
sernik na zimno albo tiramisu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mi kiedyś polecił ktoś przepis na nutellowiec, boski jest! Ostatnio zamiast nutelli dałam masę krówkową z biedronki (1 puszka, nie rozpuszczałam jej tylko po prostu wykładałam łyżką na wierzch) - i też się super sprawdza. Zrobiłam do pracy na imieniny i koleżanki wszystkie wzięły przepis i same też robią w domu - bo to dokładnie 20 minut zajmuje :) SKŁADNIKI: NUTELLA- słoik 400 albo 450 g (nie pamietam) ale nie mniejszy i nie wiekszy (mozna zastąpić innym kremem czekoladowym ale wg mnie ta zamiana natańszy składnik sie nie opłaca) -2 duze paczki krakersów Lajkonika- tylko te! (zwykłe solone)- zależy jaka macie blachę ma być 3 warstwy. -1 l mleka -zwykła margaryna 250 g -1 szkl. cukru -1,5 szkl. mąki -4 żółtka -cukier waniliowy (1 torebka) Słoik z Nutellą wstawić do garnka z goącą wodą (wrzaca tez dobra) aby Nutella stała sie lejąca a tym czasie robimy resztę. Garnek1; 1/2 (pół) litra mleka + margaryna + cukier podgrzewac aż do dokładnego rozpuszczenia margaryny, mieszać powoli Garnek 2: tu tylko wymieszac (nie gotowac)pozostałe 1/2 (pół) litra mleka+mąka+zółtka+cukier waniliowy. Kiedy składniki w garnku1 sie rozpuszczą , powoli wlać mieszajac spokojnie skladniki garnka2 i mieszając dość energicznie na małym ogniu podgrzewac az do zgęstnienia. Całość zgęstnieje ale na dość rzadki budyn. Na blasze wcześniej ułozyc warstwe krakersow (szczelnie). Na to wlewamy pol goracej masy dopiero co zdjetej z ognia,rozsmarowac jednolita warstwe, od razu na to druga (2) warstwe krakersow i druga czesc masy i od razu 3. warstwe krakersow. Pamietajcie warstwy krakersow maja byc dosc szczelne zwlasza ostatnia (wierzchnia) Na to OD RAZU lejącą Nutelle i rozsmarowac na wierzchu na jednolita i rowna warstwe. Odstawic aby wystyglo i potem do lodowki (porzadnie schlodzic 2 godz)- ABY NUTELLA MOCNO ZASTYGLA NA WIERZCHU. Ja czasem nawet wstawiam do zamrazarki aby bylo szybciej- ale na krotko!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość efsrgth
dużo herbatników bebe (słodkich!) lub innych, ale mają być słodkie słoik nutelli (średni) mocna, gorąca kawa (w razie potrzeby zaparzyć nowej, zimna się nie nadaje) herbatniki moczyć w kawie, układać obok siebie, najlepiej tak, żeby powstał niezbyt szeroki, ale długi rząd (ja układam po dwa obok siebie i 5 na długość) ten rząd herbatników posmarować nutellą na to kolejny rząd herbatnikow i tak aż nam starczy cierpliwości albo herbatników albo nutelli albo uznamy, że jest wystarczająco wysokie trzeba uważać przy namaczaniu, bo zwłaszcza przy mocno gorącej kawie herbatniki bardzo szybko namiękają i się rozwalają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 9876tgbjkn,mdsohlkn
nazywa sie TIRAMISU

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×