Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szakal78

sprawy notarialne zapis darowizna proszę o pomoc

Polecane posty

Gość szakal78

Mama chce zapisać mi działkę 21 ar budowlana . Chce zapisać ją na mnie i na mojego męża jako darowiznę. Jakie dokumenty sa mi potrzebne przed wybraniem sie do notariusza gdzie idzie sie po poszczegolne dokumenty i jaki jest tego koszt, czy długo się cos takiego załatwia? Proszę o odpowiedź...

Gość polka cvb
Potrzebujesz odpis z ksiąg wieczystych hipoteka, wypis z rejestrów gruntów wraz z wyrysem z mapy geodezja, wypis z planu zagospodarowania

Gość czotokok
no tak ale gdzie to załatwiac ile wczęsniej przed zapisem ile to kosztuje?? też bym chciała wiedzieć jak szakal.

Gość Huszu
za darowiznę będzie musiała zapłacić podatek i to spory najlepiej jak by ci sprzedała ją za 1zł

Gość szakal78
czy ktos wie?

Gość szakal78
nawet jeeli jestem jej córką?

Gość szakal78
oj wiem ale maż ma walnientą rodzinke i nieststy beda go buntowac ze wystawimy dom i go kopne w tyłek

Gość szakal78
jak nie bedzie tez na niego

Gość jenk
Zapytaj notariusza ,ale zapłacisz grosze podatku jeżeli mama przepisze działkę tylko na ciebie(pokrewieństwo).U notariusza mama musi pokazać akt własności .

Gość szakal78
To jak najlepiej to zapisać żeby wyszło jak najtaniej

Gość szakal78
wiem że nawet jezeli przepisze tylko na mnie to później zeby dopisac męża do aktu to koszt jest jakieś 750 zł

ale to TWOJA działka no, ale jak chcesz był tu temat dzisiaj kochanki żonatego, która pisała, że chce on wycyckać żonę i zabrać jej połowę domu jaki dostała od rodziców Jeśli zapisze na ciebie to taka darowizna nie bedzie mocno opodatkowana, nie wiem co jeśli dopisze tez osobe spoza rodziny czyli twojego męża. Trzeba by doczytać

Gość psia mama spaniela
Jak to jest pierwsza darowizna od mamy to nie placisz nic podatku,tylko jakbys ja chciala sprzedac przed uplywem 5 lat od uzyskania darowizny to podatek spory.Mi odpisali mieszkanie rodzice jako darowizne nic nie zaplacilam podatku.

Gość szakal78
moja mam teraz ma tylko na siebie a na tate nie i tylko sporo klótni przez to jest

Gość szakal78
A JEŚLI BEEDZIE NA MNIE I NA męża

Gość szakal78
i tak to kiedyś bedzie dzieci mamy je juz wiec napewno dobro dzieci bedzie najwazniejsze wiec jestem spokojna 7 lat juz razem

Gość szakal78
a jakie dokumenty były ci potrzebne

Gość szakal78
jest tam ktoś obeznany w sprawie?

Gość psia mama spaniela
Ja bylam mloda wtedy bo mialam 18 lat to wiesz nie interesowalam sie za bardzo podpisalam u notariusza i juz.Ale akt wlasnosci mieszkania napewno mama miala. I nigdy jako wlasciciela nie dopisalam meza jak juz wyszlam za maz

Gość psia mama spaniela
Maksymalna opłata notarialna od darowizny stosownie do 3 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej (Dz.U. z 2004 r. Nr 148, poz. 1564 ze zm.), wynosi od wartości: do 3000 zł - 100 zł powyżej 3000 zł do 10000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3000 zł powyżej 10000 zł do 30000 zł - 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10000 zł powyżej 30000 zł do 60000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30000 zł powyżej 60000 zł do 1000000 zł - 1010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60000 zł powyżej 1000000 zł do 2000000 zł - 4770 zł + 0,2 % od nadwyżki powyżej 1000000 zł powyżej 2000000 zł - 6770 zł + 0,25 % od nadwyżki powyżej 2000000 zł, nie więcej jednak niż 10000 zł, a w przypadku czynności dokonywanych pomiędzy osobami zaliczonymi do I grupy podatkowej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn nie więcej niż 7500 zł. Do powyższych kwot należy doliczyć 23% podatku VAT.

Gość psia mama spaniela
notariusz sobie liczy nie ma co.A i jak juz u notariusza bedziecie spisywac darowizne to zapytaj sie go czy sam zglosi to do Urzedu skarbowego czy sama masz isc.Bo jak minie 6 miesiecy od podpisania darowizny a nie bedzie zgloszona w US to taka kare zaplacisz ze lepiej nie gadac

Gość To zależy ...
Nie płacisz żadnego podatku od darowizny, nie wiem, jak twój mąż, on chyba tak! Natomiast mam poniesie koszty opłaty notarialnej za sporządzenie umowy darowizny. Koszty nie są małe, niestety.

Gość szakal78
ja sama sobie wszystko płace

Gość szakal78
nic z tego w/w nie rozumie :(

Gość psia mama spaniela
d 1 stycznia 2007 r. spadki i darowizny przekazywane w ramach najbliższej rodziny (tzn. małżonka, rodziców, dziadków, dzieci, wnuków, pasierbów, ojczyma, macochy i rodzeństwa) są zwolnione od podatku. W całości. Nawet więc od bardzo wysokiej darowizny, choćby idącej w miliony złotych czy spadku o olbrzymiej wartości (np. pałacu czy dzieł sztuki), nie trzeba już płacić podatku. Ani złotówki. trzeba w terminie miesiąca zgłosić "właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego", czyli naczelnikowi urzędu, w którym się rozliczasz z podatków.

Gość psia mama spaniela
Płacicie tylko dla notariusza za akt darowizny,fakt sporo.

Gość amanda222

Jeśli Szukacie sprawdzonego i doświadczonego notariusza to warto zajrzeć do tczewskiej kancelarii Cejrowska. Natychmiastowa, porządna pomoc.

Gość libra

Ja zwróciłam się po pomoc do notariusz Cejrowskiej z Tczewa. Szybko i sprawnie rozwiązała mój problem. Widać duże doświadczenie i zaangażowanie.