Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noga angielska

no poligoci, tak sie chwalicie znajomoscia jezykow, to udowodnijcie

Polecane posty

Gość noga angielska

chodzi mi dokladniej o slowotworstwo... jest jakas zasada przeksztalcania wyrazow? np day na daily responsible na responsibility czy jest jakas zasada zeby wiedziec jak przeksztalcic wyraz, czy trzeba wykuc to?

Gość noga angielska
no i nic... jest tu ktos kto sie naprawde zna?

Gość Elektronikełe ausf.II
rzeczownik -> przymiotnik przymiotnik -> rzeczownik takie podałaś przykłady

Gość CoreNick
z co to był za strwór co na bajkach wycierał se ręcznikiem plecki i śpiewał: bezy, bezy, bezy bezy bez.... bo ja tyż tak umiem...

Gość noga angielska
spoko nic nie rozumiem ale dzięki wiem że takie przykłady podałam to tylko przykłady, chodzi mi ogólnie czy jest jakaś zasada dzięki której będę wiedziała jak zmienić wyraz żeby w zdaniu wpisać w odpowiedniej formie

Gość Elektronikełe ausf.II
jest, są końcówki odpowiadające za grupy słów, rzeczowników lub przymiotników lub czasowników

Gość jak dla mnie żaden
w zasadzie to trzeba wykuć końcówki. Niby jest jakaś prawidłowość, tak na szybko to słowa konczące sie na -able tworzą rzecownik z -ility, np. able - abilty, responsible - responsibility, a "rodzinne" z -hood, np. child - childhood, mother - motherhood, ale jasnych i zawsze sie sprawdzajacych reguł nie ma.

Gość jak dla mnie żaden
natomiast, jak ktoś wyzej napisał, są konkretne koncówki dla danej części mowy. Ja ci napisałam dwie dla rzeczowników.

Gość jak dla mnie żaden
ability, i zezarłam

Gość rt70p
Są, ale szczerze to nie potrafię tego rozpisać, bo zawsze tworzę słowa "na czuja". Ale np. jak dodajesz "ity", to jest to odpowiednik "ość": possible - możliwy possibility - możliwość albo eternal - wieczny eternity - wieczność Czasem zamiast "ity" jest "ness": kind - uprzejmy kindness - uprzejmość dark - ciemny darkness - ciemność itd.

rt70p - tak sie tego nie tłumaczy. Twoje rozumowanie jest błędne. Przykład: piękny beautiful, piękn(ość)- beautility? :D

Gość jkjkfdhbkfdhbkjfdhkbjhfdkb
CoreNick z co to był za strwór co na bajkach wycierał se ręcznikiem plecki i śpiewał: bezy, bezy, bezy bezy bez.... bo ja tyż tak umiem... x x x x to był termit, a bajka to pies huckleberry