Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Planowanie91

Jedna ciąża = jeden stracony ząb. Prawda czy mit ?

Polecane posty

Gość Planowanie91

Jestem na etapie planowania ciąży. Usłyszałam niedawno że w ciąży strasznie psują się zęby, a wręcz że każda jedna ciąża to stracony ząb. Uznałam to za żart, dopóki nie dowiedziałam się od mojej mamy że dosłownie tak samo było w jej przypadku (dwójka dzieci), kuzynka też straciła ząb po swoim maleństwie. Jak to było z wami ?

Gość a dlaczego by nie?
kolezanka mojej mamy, ktora miala zawsze bardzo, bardzo ladne zeby, strasznie o nie dbala, po jednej ciazy stracila tyle, ze musiala sobie zrobic proteze :)

Gość lift oo
gowno prawda jak sie dba o zeby i ma sie je poleczone to nic sie nie dzieje w ciazy

Gość mama007
skoro planujesz ciązę, to sprawdż swoje zęby, bo jeśli potrzebny będzie rtg, to w ciaży nie zrobisz. Ja faktycznie miałam trochę leczenia po, ale dramatu nie było i żadnego zęba nie straciłam. Odżywiaj się racjonalnie w ciąży, nie podjadaj w nocy (a jeżeli już będziesz musiała, to myj zęby po jedzeniu) i nie będzie źle.

Gość ameryki nie odkryłaś
ciąża jest jak pasożyt, obciąża cały organizm powoduje neidobory mikroelementów, witamin zmiany hormonalne powodują zmiany w dziąsłach, stąd krwawienia i stany zapalne a od stanów zaplanych robi się paradentoza

Gość apudlina
większych głupot nie słyszałam ja sie odżywia prawidłowo dba o zęby to sie nic nie dzieje ludzie ca za wymysły miałam dwie ciaże i zęby mam zdrowe żadnych problemów nie miałam

Gość szzz
prawde mówiąc ja bardziej boje się bólu zęba, wiercenia,wyrywania niż porodu, skurczów. Zęby mam raczej podatne na takie dramaty, więc nie wiem czy samo szorowanie ich po każdym posiłku wystarczy.

Gość mit mit mit
Mit..3 ciaze..mam wszystkie zeby,dbam o nie.

Gość Coś wam powiem ...
Przed planowaną ciążą najlepiej udać sie do stomatologa i wyleczyć wszystkie zęby. Pobyt dzidzi w brzuszku kobiety gdy ta ma psujące sie zeby powoduje że jej dziecko będzie miało problemy z zębami i brzydkei uzębienie . To nie jest MIT. Kiedyś mi to powiedziała moja ginekolog, z resztą znam kobietke która miałą strasznie zniszczone zęby w ciąży a dziś jej młoda cóka ma wielkie problemy z zębami. Więc jak planujecie ciążę to najpierw wyleczcie żabki i dopiero się starajcie :)