Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

takajamama11

zapraszam karmiace mamy z pociazowym sadelkiem, pogadajmy

Polecane posty

hej kobitki, zapraszam wszystkie nieperfekcyjne mamy, ktore karmia, maja nadwage, rozstepy, i inne niedoskonalosci jakie zostawila po sobie ciaza i ktore chca z tym cos zrobic:) Ja: 29 lat, 6 tygodni po porodzie, drugie dziecko, wzrost 169 cm, waga 85 kg :(, sflaczaly brzuch, rozstepy, cycki - szkoda gadac:( Od kilku tygodni zmienilam duzo w moim odzywianiu, jem tylko zdrowe, nieprzetworzone rzeczy,wrocilam do niejedzenia miesa (kiedys wege 3 lata) chodze na spacery(o ile pogoda pozwala)startowalam z waga 88, chudne powolutku ale to jest akurat wskazane jak sie karmi, przy okazji i niechcacy odchudzilam meza:D Jezeli jestes perfekcyjna mama, ktora wyszla ze szpitala z plaskim brzuchem i na drugi dzien ubrala przedciazowe jeansy, nie masz rozstepow i obwislych cyckow na dodatek masz super rady typu "zryj mniej i wiecej sie ruszaj ja tak robie" TEN TOPIK NIE JEST DLA CIEBIE!

ok. rozumiem, ze na kafe to tylko super laski:) ale co tam najwyzej bede pisac sama ze soba, mam kilka fajnych przepisow dietetycznych z ktorymi chetnie sie podziele.

Gość no ja po porodzie miałam
tez duży brzuch ale karmiłam prawie 1,5 roku i dopiero po około roku od porodu mój brzuch zrobił się prawie jak sprzed ciązy mówię tu prawie bo trochę rozstępów mi zostało mimo smarowania i masowania brzucha specyfikami na rozstępy, cyce też już nie są takie obwisłe jak wcześniej nawet bym powiedziałą, zę zrobiły się mniejsze i jędrniejsze z czego bardzo się ciesze bo w ciązy miałam miseczkę 75 J ale miałam dobre biustonosze firmy Anita może to coś dało :)bo trzymały biust na miejscu :)

Zaczne od przepisu na ciastka owsiane, ktore ostatnio na stale zagoscily w moim domu, pomagaja jak mam za malo mleka, sprawdzone przez kilka innych mam karmiacych, dobre na sniadanie lub podwieczorek z kawa zbozowa - 2 szklanki platkow owsianych gorskich 1 szklanka maki - u mnie orkiszowa pelnoziarnista 1 szklanka soku jablkowego 1/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy tloczony na zimno), czasem daje troszke wiecej, tak pol szklanki 1 lyzeczka proszku do piczenia dowolna ilosc bakalii - ja daje zawsze po garsci rodzynek, orzechow, slonecznika, zurawiny suszonej, pestek dyni, siemienia lnianego do smaku: 2 - 3 lyzki syropu klonowego lub cukru trzcinowego Najpierw wymieszac suche skld., potem domieszac plynne, zostawic na pare minut, formowac ciastka. Piec 30 min. w temp. 160 - 170 st.

Hej witam, mowisz ze zrobily sie jedrniejsze? a to twoje pierwsze dziecko? bo ja pierwsze tez karmilam (pol roku) ale piersi juz nigdy nie mialam takich jedrnych jak przed ciaza, boje sie, ze teraz po drugim bedzie jeszcze gorzej

wogole w obu ciazach przytylam prawie tyle samo, tylko w drugiej ciazy tak mi wywalilo brzuch, byl masakrycznie wielki, ludzie sie mnie pytali czy beda blizniaki, ja sama myslalam, ze urodze dziecko 5-cio kilowe, a corka miala 3,8 kg, serio nie podejrzewalam mojej skory o taka rozciaglowosc, no ale niestety brzuch wyglada teraz... hmm

O, temat dla mnie. Ja mam duzo sadełka pociążowego,oponkę,i nie wchodzę w nic sprzed ciąży,dobrze ze lubie dresy to przynajmniej mam od koloru do wyboru.

aaa_wazka na mnie pasuje JEDNE jeansy sprzed ciazy, ktore wczesniej byly na mnie za duze, duzo za duze. Napisz cos o sobie, odezwe sie wieczorkiem.

w sumie to moje 3 dziecko ale 2 poroniłam :( ja karmiłam prawie 18 mcy nie pół roku :) i powiem Ci, że był czas kiedy miałam mega flaki i zwisy do pasa i bałam sie, zę już tak zostanie ale nie nie zostało wlaśnie, mam jędrniejsze piersi niż przed ciążą o dziwo no ale brzuch jeszcze pozostawia wiele do życzenia :) Od roku staramy sie z męzem o kolejne dzieciątko i zoabzcymy co ten cykl przyniesie :) bo przedwczoraj zrobiłam test i wyszła druga blada kreseczka ale wczoraj byłam na becie i nie wykazała ciązy więc poczekam jeszcze trochę może za szybko bym chciała wiedzieć a tu klops :)

Jak ja wyszłam ze szpitala to mąż pytał czy czasem czegoś tam nie zostawili. U mnie po 1 ciązy byłam po 4 m cach chudsza niz przed ciazą. A teraz cos okropnego.

No ja w jedne tez się wcisnę ale juz z przysiadem gorzej. Syn tez 3800 wazył,z tym że ma juz prawie 4 m-ce. Starszy syn ma 11 lat a ja 35.

autorko ja wchodzę we wszystko sprzed ciązy ba nawet niektóre gacie są za luźne i mi spadają z tyłka :) ale ja dużo ruchu mam naprawde dużo więc może to tez ma znaczenie :) znam dziewczyny co po ciazy miały niemalże płaski brzuch od razu ale na pewno większośc kobiet ma jeszcze brzuszek ciązowy przez długi długi czas po porodzie więc nie bój żaby sama nie jesteś. Ale fakt ważysz sporo jeszcze ale skoro dopiero 6tyg po porodzie jesteś to wyluzuj :) Jak szłam do porodu ważyłam ponad 76kg w ciązy przytyłam prawie 22kg, po porodzie miałam juz 68kg a teraz waze +- 60-61kg przy wzroscie 168cm :) ale niedużą oponkę mam na brzuchu jak siedze a jak stoję to nie widac :)

po za tym jak karmisz piersią to diety odchudzające nie sa wskazane z tego co wiem ale piszesz, ze mniej przetworzonych jesz to bardzo dobrze świerze najlepsze sa do tego warzywka i owocki no i ziarna znaczy pieczywko :) A mąz Twój niech się cieszy, ze mu dziecko urodziłąś całe i zdrowe na schudnięcie to Ty masz czas :)

Hej, wstyd się przyznać, ale dolączę się do topiku, mam dychę nadwagi po ciąży, na szczęście nie mam ciążowych rozstępów, bo na piersiach miałam jeszcze z okresu dojrzewania. Martwię się, bo chciałabym się oganąć do czerwca (myślę, ze to dobry termin na chrzest;) w ciąży przytyłam 24 kg, 17 spadlo mi po 3 tygodniach. a teraz wielkie stop. karmię naturalnie, i cóż czekam. każdy mi mówił, że w trakcie karmienia taaaak szybko spada waga, a mi staneła (jestem 2 miesące po cc) i och, mam nadzieję że się coś ruszy;(

Gość Icy Moon
Hej! Jestem 7 tygodni po porodzie, zgubilam juz co przytylam w ciazy, ale chce zgubic jeszcze 8 kg wiec chetnie sie dolacze. Moge Wam polecic sposob na ujedrnienie brzucha i cyckow. Szorstka rekawica, masowac sie na sucho do czerwonosci (piersi wiadomo delikatniej !) pozniej pod prysznic, na zmiane strumien cieply i zimny (na cycki koliste ruchy). Po prysznicu wsmarowac jakis balsam na cellulit, ujedrnienie, na biust oliwe z oliwek i zawinac to folia na pol godziny. Wg mnie dziala swietnie. Znalazlam tez gdzies w internecie cwiczenia na biust, staram sie robic codziennie, bo trwa to wszystko z 10 minut, ale nie zawsze mi to wychodzi :)

To ja więcej chcę schudnąc bo jakieś 20kg! Na razie zamiast kolacji jem wafle ryżowe, jak cieplej się zrobi to chcę biegać.

Mam nadzieję,że jeszcze ktoś dołączy z radami jak schudnąc. Ja chciałam na siłownię chodzić ale w tyg cięzko a w soboty to za rzadko

Gość wzko wafle ryzowe na kolacje
To bardzo marny pomys. Po pierwsze to weglowodany i wcale nie malokaloryczne. Ani sie tym nie najesz ani zadna korzysc dla organizmu. Taki wafel to moesz zjesc na przegryzke w ciagu dnia. Na kolacje to jakis twarog,piers z kurczaka/indyka. Jak najczystsze bialko. Pomoze spalic w nocy tluszcz i bedziesz syta.

Gość wzko wafle ryzowe na kolacje
Albo ryba jakas. Tylko bez pieczywa. Moze byc np salatka z tunczykiem : salata,pomidor,jajko,tunczyk,papryka (warzywa wg uznania) i troche oliwy,ziol. Albo gotowane warzywa (kalafior,brokul),jajko gotowane,inne warzwya swieze. Takie kombinacje rob.

no ja po porodzie miałam - jezeli chodzi o meza to naprawde musze przyznac, ze ani w pierwszej ani w drugiej ciazy i wogole do dzisiaj jeszcze nigdy nie uslyszalam zlego slowa na temat mojego wygladu, nawet w zartach, moim celem nie jest schudnac dla meza, chce po prostu o siebie zadbac i lepiej sie poczuc, wiadomo, ze karmiac nie stosuje zadnych diet i nie cwicze godzinami na silowni ale pare rzeczy chce, albo juz zmienilam i waga powolutku leci w dol.

kokoszka123 witam:), aaa_wazka witaj w klubie ja tez 20 kg.A z tymi waflami ryzowymi to u mnie jest tak, ze moglabym i z dziesiec zjesc i dalej jestem glodna. Jak dla mnie lepsza kromka pelnoziarnistego chleba. U mnie dzis na kolacje byla salata zielona, z ogorkiem, rzodkiewka, pomidorem i wedzony losos. Normalnie do tego pewnie zjadlabym kromke chleba, ale na podwieczorek zrobilam gofry orkiszowe (prawie bez tluszczu i cukru, jak ktos chce przepis to wolac), wiec nie bylam za bardzo glodna.

witam Icy Moon, tak na sucho sie szorowac? brrr, nie wiem czemu kojarzy mi sie to raczej z czyms niezbyt przyjemnym.

W takim razie oleje te wafle. Ja mam taki problem ze wieczorem cos mi się chce podgryzać

Gość barnej
spasiona jesteś - nie zwalaj na ciąże leniwy żarłoku :)

aaa_wazka z tym podgryzaniem - moze pokroj marchew w slupki, albo moze kilka jablkowych chipsow, nie wiem, musisz znalezc jakas zdrowa alternatywe. Mnie czasami pomaga wieczorem jak sobie zrobie kawe zbozowa z mlekiem, albo bulion warzywny.

zastanawiam się nad takim sposobem, żeby zaisywać to co się zjadło w ciągu dnia i otem pazać komuś zaufanemu, zeby powiedział czy to dużo czy mało. Podobno to pomaga w oszacowaniu czy nadwaga wynika z przejedzenia;)hmmm jutro mój M. przywiezie mi orbitrek do ćwiczeń i ruszamy z koksem;)choć muszę przyznać, że nie lubię ćwiczyć a z mlekiem powyżej pępka tym bardziej. może też jak się odblkują drog z tego paskudnego śniegu to pójdzie mi lepiej, bo pojadę z Maluszkiem rydwanem na dłuuuugie spacery ps. dziewczęta czy rozliczyłyście już swój 1 %? bo mamy tu na formum maluszka potrzebującego: Dane do formularza PIT w celu przekazania 1% dla Ani: KRS 0000037904 Cel szczegółowy: 19668 Anna Maria Koźba