Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mksiezniczka

Jaki krem na zrogowacialą skórę stóp?

Polecane posty

Gość mksiezniczka

Witam serdecznie, poradźcie coś na zrogowaciałą skórę stóp. Mam zgrubienie pod dużym i małym palcem i nie mogę sobie z tym poradzić. Jaki ogolnie dostepny krem pomoze mi zwalczyc to dziadostwo? Dziekuje za wszelkie odpowiedzi

Gość Soczyste
Dernilan. Ścierasz zrogowaciałą skóre pumeksem, smarujesz dernilanem.Zakładasz skarpety.Pomoże na pewno.

Gość malutkieiq
Zaden krem sam z siebie nie zastapi wlasciwej pielegnacji. Przejdz sie do apteki i popros o krem/masc na modzele - sprawdz w googlach co to jest. Zastosuj zgodnie z ulotka a potem wlasciwa pielegnacja - raz, max dwa razy w tygodniu wymoczyc stopy w wodzie z dodatkiem aspiryny (salicylany sprzyjaja rozpuszczeniu stwardnialego naskorka), mozesz dodac oliwki; zmikczajacego mydla (np. kokosowego, z maslem shea itp); po namoczeniu zetrzyj pumeksem stwardnialy naskorek - pamietaj nie rob tego z calej sily - w miare delikatnie, az do chwili, kiedy poczujesz, ze dalej nie trzeba - potem oplucz i starannie wytrzyj do sucha. Wetrzyj krem super nawilzajacy. Nie wcieraj nigdy kremu miedzy palce, unikniesz przykrego zapachu i zmniejszysz ryzyko grzybicy. Krem nalezy stosowac minimum dwa razy dziennie a na pewno po kazdym myciu. Niektorzy stosuja jeszcze nacieranie oliwa z oliwek, na to folia i grube skarpety i tak ok. 3 godziny. Ponoc niesamowicie zmiekcza skore i ulatwia starcie zgrubien. Na mnie nigdy nie dzialalo. Dodam, ze ja tak pielegnuje stopy od lat i mimo ze mam sklonnosci do przesuszen i szybkiego narastania naskorka, to stopy mam naprawde piekne i zadbane. Grunt to systematycznosc ;)

Jeśli nie są to skutki tzw. nagniotków, to polecam najzwyklejszą maść z wit.A - kosztuje jakieś 3,50zł za dość dużą tubkę i jest skuteczna przy zrogowaciałym naskórku - natłuszcza, nawilża, powoduje złuszczanie martwego naskórka... to czysty retinol, za jaki "damy" płacą grube stówki, kupując miniaturowe tubeczki przeciwzmarszczkowych kremów :) Trzeba tylko nieco cierpliwości, jednak myślę, że do lata się uporasz i będziesz mogła założyć odkryte sandałku lub klapeczki :) Poza tym skuteczne są kremy/maści z dużą zawartością mocznika, który również ma działanie złuszczające i nawilżające!

Gość mksiezniczka
dziękuję wam bardzo za wszelkie odpowiedzi. Od zawsze mialam problem ze stopami - wszystko buty na poczatku mnie obcieraja - nawet trampki! I do tego ten naskorek... A czy slyszalyscie cos na temat dzialania olejku rycynowego na ten problem, o ktorym pisalam?

Gość malutkieiq
Tak, oczywiscie mozesz tez wcierac olejek rycynowy - kazda metoda, jesli okaze sie skuteczna, jest dobra. Ja nie stosuje olejkow,bo na mnie to zwyczajnie nie dziala. Podobnie kremy z mocznikiem :O Stosuje kremy z maslem shea. Ostatnio eksperymentuje z olejkiem arganowym - dodaje do kremu i w ten sposob mam wlasnej roboty krem z wyzszej polki ;). Olej arganowy jest swietny i wszystko, co o nim pisza, to prawda. Poniewaz nie jestem zbyt bogata, to polaczylam dwa w jednym ;) Kupilam olej arganowy spozywczy i czesc dodaje do kremu a czesc do salaty, czyli i od zewnatrz, i od wewnatrz. Powiem, ze cera poprawila mi sie rewelacyjnie, skora gladka jak aksamit (dodaje tez do peelingu), no i skora na paluchach tez przestala narastac w tak zastraszajacym tempie. Polecam z czystym sercem :)

"Kremy z mocznikiem" to pojęcie ogólne - mnie dermatolog wypisywała recepty na preparaty robione na zamówienie (za kilka złotych) i co 2 tyg. zwiększała ilość mocznika, aż doszła do takiej dawki, że moja łuszcząca się skóra na łydkach (wyglądała jak łuski na rybach) zaczęła zdrowo wyglądać już po 2-3 dniach z tym odpowiednim preparatem - z racji dużej powierzchni skóry ja miałam preparat płynny a'la olejek. Myślę, że na stopy i dłonie lepszy jest krem/maść - najlepiej stosować na noc... Zresztą wszystko wymaga czasu - myślę, ze kilka miesięcy (3-4) to minimum.

"Kremy z mocznikiem" to pojęcie ogólne - mnie dermatolog wypisywała recepty na preparaty robione na zamówienie (za kilka złotych) i co 2 tyg. zwiększała ilość mocznika, aż doszła do takiej dawki, że moja łuszcząca się skóra na łydkach (wyglądała jak łuski na rybach) zaczęła zdrowo wyglądać już po 2-3 dniach z tym odpowiednim preparatem - z racji dużej powierzchni skóry ja miałam preparat płynny a'la olejek. Myślę, że na stopy i dłonie lepszy jest krem/maść - najlepiej stosować na noc...

Gość izkkka
"Rodzina witaminy A Witamina A występuje w kosmetykach w różnych formach chemicznych. W zależności od ich rodzaju wykazuje ona odmienną siłę działania i daje nieco inne efekty. W rodzinie witaminy A spotkamy: - Najsilniejsza forma to kwas retinowy (tretinoina) i jego pochodne, naturalnie wystepujące w naszej skórze. Stosowany jest on wyłącznie w preparatach dermatologicznych, gdyż ma silne działanie i może podrażniać skórę. - Najbardziej znany to retinol, forma alkoholowa witaminy A (nie ma ona nic wspólnego z podrażniającym alkoholem denaturowanym). W kosmetykach jest to najbardziej aktywna forma tej witaminy, zdarza się, że może ona podrażniać szczególnie delikatną i wrażliwą cerę, dlatego lepiej przetestować krem z retinolem przed zakupem. - Inną pochodną, również naturalnie występującą w skórze jest retinal (aldehyd) - Najłagodniejsza , a zarazem najsłabsza forma to palmitynian lub octan retinylu czyli estrowa, trwała pochodna witaminy A. Palmitynian witaminy A to była pierwsza postać tej witaminy, która pojawiła się w składzie kosmetyków. Oczywiście nadal jest stosowana, gdyż nadaje się nawet dla cery wrażliwej, ale nie daje takich efektów jak retinol czy kwas retinowy. Skutecznosc roznych form witaminy A Kolejnosc jesli chodzi o dzialanie regeneracyjne, skutecznosc dzialania jest taka: Palmitynian witaminy A (retinyl palmitate)zwany czesto dla zmylenia "pro-retinolem"-> retinol -> Retinaldehyd (retinal) - > tretinoina -> tazarotene " http://www.biochemiaurody.fora.pl/retinoidy,4/retinoidy-vademecum-wersja-robocza,428.html Na stronie Eris są bzdury, palmitynian retinolu i retinol to dwie zupełnie różne substancje.

Gość mnie dobrze rbi krem
Bambino w rozowym pudełku za ok 5 zl

Tacy fachowcy i nie wiedzą co piszą? Być może... nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Ale tu chyba nieco zagubił się wątek główny dyskusji - a mianowicie "Jaki krem na zrogowacialą skórę stóp?" Ja mam tę maść sprawdzoną - polecam spróbować, na pewno nie zaszkodzi, a przynajmniej wspomoże walkę z tą przypadłością :) Koszt znikomy - sprawdzi się też do łokci i kolan w razie czego ;)

Gość Klinika Urody Mona Lisa
Szanowni Państwo, skóra na stopach spełnia funkcję ochronną i jest znacznie grubsza niż w innych partiach ciała. Jednak, gdy dochodzi do jej przesuszenia przestaje prawidłowo odgrywać swoją rolę i zaczyna wyglądać nieestetycznie. Podstawą pielęgnacji powinno być regularne używanie kremów, które regenerują stopy. Gdy jednak nie jesteśmy w stanie samodzielnie poradzić sobie z problemami związanymi z kondycją naszych stóp warto udać się do kliniki urody czy salonu spa. Wykfalifikowani specjaliści zdecydują, co należy zrobić, by poprawić wygląd i zdrowie naszych nóg. Pomogą nam pozbyć się, np. przy pomocy frezarki, czyli urządzenia do bezpiecznego usuwania zbędnego naskórka na stopach, odcisków i modzeli. Zabieg polega na łyżeczkowaniu frezem próżniowym nadmiernej ilości zrogowaciałego naskórka, a następnie na wygładzeniu skóry przy pomocy frezów ściernych o różnej grubości ziarna. W ofercie klinik urody znaleźć można też zabieg pobierania materiału do badania mikologicznego, które ma na celu stwierdzenie lub wykluczenie grzybicy stóp i paznokci. Klinika Urody Mona Lisa

Gość gość
żadne kremy z witaminami, żadne bambino krem z mocznikiem minimum 10 % bo tylko mocznik powoduje rozpuszczanie zrogowaciałego naskórka i nawilża, regularnie stosowany zapobiega nadmiernemu narastaniu naskórka

Gość gość
sprawdź ofertę apteki http://aptekaswbarbary.pl/ w Knurowie. Ja tam zaopatruję się w różnego rodzaju kremy, maści, kosmetyki. Widziałam w ich ofercie duży wybór preparatów do pielęgnacji stóp firmy Scholl i Gehwol. Były w konkurencyjnych cenach.

Gość gość
Ja używam lirene stop rogowacenie z 30 % mocznikiem i widze poprawę