Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dhdgdhd

Sonda: plusy i minusy porodu w Anglii

Polecane posty

Gość dhdgdhd

Witajcie, zauważyłam,że sporo tutaj mam z wysp, mam prośbę czy możecie napisać plusy i minusy porodu w UK? Mam do wyboru rodzić tutaj lub w Polsce i nie wiem... Z góry dzięki :)

Gość dhdgdhd
aha widzę,że żadna nie rodziła w Anglii ;)

ja pomoglabym ale mysle ze powinny sie tu wypowiedziec mamy ktore maja porownanie, ktore jedno dziecko urodzily w Polsce a drugie w Anglii. Ja oboje urodzilam w Anglii wiec jak jest w Polsce znam tylko z opowiesci. Na pewno dostepnosc i roznorodnosc srodkow usmierzajacych bol porodowy jest wieksza w Anglii niz w Polsce. Minusem niektore matki uwazaja fakt ze porod odbiera polozna jesli nie ma komplikacji, a nie lekarz, ja akurat mi to nie przeszkadzalo.

W Pl też położna odbiera. Przy pierwszym lekarz był na sali, ale nie ingerował, przy drugim nawet nie było. Na pewno różny jest czas pobytu w szpitalu po bo w UK wychodzisz nawet kilka godzin po porodzie, w Pl minimum 2-3 dni - czy to plus czy minus to już decyzja indywidualna

Gość U mnie na minus
porod w Anglii, gl dlatego ze nierozcinali podczas porodu ( a pierwsze dziecko_, bylam popekana wszedzie, nawet na pupie ;/ Po drugie ciagle chodzili i wkladali lapy sprawdzajac rozwarcie - to bylo bardziej bolesne niz porod.

Gość dhdgdhd
w Polsce też rodziłabym bez lekarza- przyszedłby na szycie U mnie na minus- to nawet nie zadbali o to żeby sie nie popękała - straszne ale własnie słyszałam ze taką maniane odprawiają :( i tego się boję , nie chce mieć 50-ciu szwów a jak z szyciem i pęknięciem było u innych mam ?

też nie rodziłam w Polsce, więc nie mam porównania plusy jak dla mnie to: - nie martwienie się o opłacenie położnej, lekarza, czy humor ordynatora czyli brak łapownictwa - informowanie na bieżaco co się dzieje i dlaczego, podejmowanie decyzji razem z lekarzem (oczywiście nie w specyficznych wypadkach, kiedy musi decydować lekarz i szybko) - dostęp do znieczuleń - pomocne i niesfochowane położne minusem jak dla mnie jest ich grzeczność i fakt, że nie chcą rodzącej straszyć, jak dziecku spadało tętno to na moje pytanie co się dzieje, mówili, że nie wiedzą, trochę byłam wk***, ale po późniejszych delikatnych sugestiach o konieczności cesarki i przemyśleniu sprawy doszłam do wniosku, że wiedzieli (bo jak można nie widzieć biorąc udział w kulku porodach dziennie), po prostu nie chcieli, żebyśmy spanikowali

- miły personel, o wszystkim na bieżąco informowali a moja położna była przemiła, młoda dziewczyna z którą do momentu aż mnie nie przewieźli na sale operacyjną świetnie się dogadywałam, sporo żartowała i starała się abym nie czuła wg stresu - dostałam znieczulenie jakie chciałam, - była mowa o cesarce jeśli nie uda się sn < ale się udało :) >, wyjaśnili wszystko, podali papiery do podpisania, nic nie działo się bez mojej i męża zgody - wygodnie, bezpiecznie, czułam się bardzo dobrze w szpitalu, - super jedzenie, wybierane z karty menu :) - zapewne jakiś minusik by się znalazł ale chyba nie ma nic lepszego niż miłe wspomnienie z porodówki a takie właśnie mam :)

Gość dhdgdhd
a czy korzystałyście przy porodzie z Tensu (ten masażer)? bo ktoś wyżej napisał,że jest więcej środków na znieczulenie niż w Polsce i kolejna kwestia, oglądam ten program na tlc "porodówka" i na każdym etapie porodu te laski tam lezą czy w rzeczywistości też się leży czy można chodzić ?

nie korzystałam z tens, oczywiscie mozna chodzic, mozna zmieniac pozycje, nawe w wannie sobie lezałam , z tym, ze juz nie na koncówce

Gość ech.................
serial porodówka przedstawia porody w jednym z amerykańskich szpitali nie angielskich :)

Gość dhdgdhd
ech... a dziękuje Ci bardzo, za wyprowadzenie z błędu nigdy nie czytam opisów napisów i innych koleżanka mi wmawiała ze to z angielskich szpitali a zmyliło mnie to że Litwinka rodziła ale nie ważne. Jeszcze ktoś się wypowie ? :)

Gość doska11111
Akurat mylisz sie bo porodowka jest nagrywana w uk.między innymi w leeds. Minusem dla mnie było to re tak długo czekali żebym mogla przyjechać do szpitala.pół nocy sue męczyłam. Plusy Miły personel Znieczulenie na zawołanie(darmowy) Dobre jedzenie :) Szybki powrót do domu

Gość dhdgdhd
a jak sprawdzają ułożenie dziecka? też na "macki"? skad mam pewność że leży głową w dół a każą rodzić? tego się właściwie obawiam m.in umęczą mnie i dziecko a potem się okaże ze cc

Gość doska11111
Niestety na czują.no chyba że jest podejrzenie że dziecko jest nyeobrocone to robią usg.ale spokojnie,raczej maja doświadczenie e tym go robią. Co do pęknięcia.to mnie nacinali.zresztą miałam poród z powikłaniami więc i lekarka była.ja nie narzekam:)

u mnie było podejrzenie, że jest nieobrócone i zrobili mi usg w 38 tc także spokojnie :) też oglądałam porodówkę i tam zawsze na początku mówią, że dotyczy to szpitala w US, ale jest jeszcze "prosto z porodówki" i może tam pokazywali coś w angielskich szpitalach :)

Gość wera2212
A ja od kol slyszlam ze nie chcieli nic jej podac wiecej. Dali jej na początku zastrzyk w udo potem nawet gaz zabrali