Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kdhghgu

czy mogę zgłosić do ubezpieczenia ojca w tej sytuacji

Polecane posty

Gość kdhghgu

Ja pracuje, ja i dziecko jestem zameldowana u rodziców swoich, mąż u swoich. Mieszkamy z rodzicami męża. Dziecko, pomimo, że meldunek ma mój jest ubezpieczone przy mężu. Moi rodzice, są bezrobotni, bez prawa do zasiłku, nie mają ubezpieczenia. Czy mogę ich zgłosić do ubezpieczenia przy sobie pomimo,że nie mieszkamy razem, a meldunek mamy ten sam? Wiem,że jest coś o wspólnym gospodarstwie domowym, ja rodzicom pomagam finansowo, więc w sumie by sie zgadzało.

Gość fxvx
jesli zarejestruja sie jako bezrobotni to maja ubezpieczenie

Gość kdhghgu
chyba,że to nie podlega pod wspólne gospodarstwo domowe. Czy zus moze odmówic?

Gość rubi 35
nie możesz. Możliwość ubezpieczenia rodziców jest wtedy, gdy jest on/ona nie zdolna do pracy luz z orzeczeniem o niepełnosprawności

Przecież wystarczy że rodzice zarejstrują sie w UP jako bezrobotni i będą mieli ubezpieczenie

Podstawa prawna Od 1 stycznia 2013 ulegają zmianie zasady zgłaszania członków rodziny do ubezpieczeń zdrowotnych. Zmiany te wejdą na podstawie ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2012r. poz.1016) z dnia 27 lipca 2012 r. Do tej pory ubezpieczony przekazywał płatnikowi składek informację o tym by zgłosił członka rodziny ubezpieczonego do ubezpieczenia zdrowotnego. Przez członka rodziny należy rozumieć zgodnie z art.5 pkt 3 ustawy zdrowotnej: dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuk albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi bez ograniczenia wieku, małżonek, wstępni (rodzice, dziadkowie) pozostający z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym. X Nie pozostajesz z rodzicami we wspólnym gospodarstwie.