Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WYZZZZZZZ

CZY MAM SZANSE DOSTAĆ SIĘ NA MEDYCYNĘ...

Polecane posty

Gość WYZZZZZZZ

chodzi mi o kierunek dentystyczny. Jestem w II klasie Liceum, niestety do tej pory nie wiedziałam co chcę robić w życiu, i wybrałam pierwszą lepszą szkołę. Nie przykładałam się do nauki, ani z chemii, ani z biologii. Dopiero teraz zaczęłam myśleć o swojej przyszłości i jestem gotowa podjąć wszelkich starań, aby napisać maturę najlepiej jak się da. Nie wiem czy dam radę nadrobić wszelkie zaległości w 1 rok, by przystapić do matury rozszerzonej. Czy jest szansa, że któraś z uczelni zechce przyjąć studentkę z maturą podstawową z biologii i chemii ?

Gość WYZZZZZZZ
Będę wdzięczna za wszelkie porady.

Gość monnni
szczerze, nie ma najmniejszych szans z maturą podstawową z biologii i chemii. Obie rozszerzone są podstawą do rekrutacji. Na stomatologie po 80-pare % z obu to absolutne minimum.

Co do pierwszego pytanie to jak bys sie naprawdę wzięła do roboty to jest szansa. Co do drugiego to sprawdź uczelnie we Lwowei, bo z tego co wiem to tam idą Ci co się nie dostali na polskie uczelnie.

Gość WYZZZZZZZ
nikt sie nie wypowie?

Gość w porownaniu ye studiami
to matura jest banalna. Przy każdej sesji musisz przyswoić dużo więcej materiału w krótkim czasie niż na maturę. Dlatego jeżeli przez rok nie dasz rady przygotować się do 2 rozszerzonych matur, wtedy na pewno nie dasz sobie rady na kierunku jakim jest medycyna.

Aha i dodam od razu, że jeśli wybieracie sie stomatologa i jest w miarę młody to lepiej przed pierwszą wizytą zapytajcie o skończone studia, bo jeśli skończył je na Ukrainie to uciekajcie z gabinetu. Mam znajomych którzy tam studiowali i w Polsce nikt ich nie chce nawet zatrudnić za pare groszy :D

Gość Niebiessskoooka,,
Zgadzam się z opinią, że jesli nie jestes w stanie opanować materiału maturalnego w 1 rok to nie ma nawet sensu zastanawiac się nad studiowaniem medycyny. Na tym kierunku beddziesz miała kilka miesiecy na opanowanie ceglastych podręcznikow a to wymaga pewnego poziomu intelektualnego. A co do drugiego pytanie, na zadnej uczelni w Polsce nie masz szans z maturą podstawową, nie jestem pewna nawet czy zostałabys dopuszczona do rekrutacji a z rozszerzonej musisz uzyskac 80 - 90% zeby miec realne szanse w rekrutacji. Na wiekszosci uczelni medycznych do rekrutacji wymagana jest rozszerzona matura z biologii, chemii i fizyki