Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mineralny

Prawo do renty rodzinnej a staż z urzędu pracy

Polecane posty

według strony zus : - prawo do renty rodzinnej maja dzieci,które uczą sie do 25 roku życia wedłg urzędu pracy status osoby bezrobotnej może otrzymać osoba, która: -nie nabyła prawa do emerytury, renty inwalidzkiej, renty socjalnej, renty szkoleniowej lub renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia. Uczyłem się w miesiący w którym rejestrowałem się w urzędzie pracy lecz nie zgłosiłem tego do Zusu , gdybym zgłosił miałbym rentę rodzinną dzieloną na 3 osoby , gdyż teraz pobiera ją matka i siostra. Zarejestrowałem się w Pup i pani rejstrująca powiedziała, że poki nie pobieram i nie będę pobierał renty może mnie rejestrować,obecnie jestem na stażu i przy oddawaniu listy obecności mówiłem to samo, 3 urzędników w Pup potwierdziło,że nie było błedu przy rejestracji lecz według mnie był gdyż miałem prawo do renty ale go nie wykoryzystałem. Obawiam się ,że popełniono błąd a mi przyjdzie zwrócić pieniądze-stypendium przepracowane na stażu. Jak chciałem dostać zaświadczenie na papierze z PUP ,że złożyłem takie informacje i swoje wątpliości odnośnie rejestracji w urzędzie pracy odmówiono mi tego zaświadczenia. Co z tym zrobić?

Gość zxzx
Ale to twoim zdaniem wina urzędu pracy że nie poinformowałeś ZUS o tym ze się uczysz i masz prawo do renty? Nie wiem czy dobrze zrozumiałam.

Gość zxzx
Znalazłam stronę na której są podane dokumenty wymagane do rejestracji w UP i masz tam między innymi: " aktualna decyzja o wysokości renty, jeżeli pobierasz rentę rodzinną;" Nie pobierasz renty więc o co chodzi? Masz do tego prawo ale nie skorzystałeś z niego i jest ok. Przecież można nawet mając rentę przyznaną zawiesić jej pobieranie na czas stażu. U ciebie nie ma przyznanej renty więc nie stanowi to przeszkody moim zdaniem. Moim zdaniem szukasz problemu gdzie go nie ma.

Dziękuje za odpowiedzi i chęć pomocy. Przy rejestracji jak i w trakcie trwania stażu poinformowałem PuP ,że gdybym zgłosił to ,że się uczę miałbym rentę z Zusu. Nie zgłaszałem tego gdyż szedłem do szkoły dla siebie a nie dla tej renty, poza tym renta ta i tak zostaje w rodzinie gdyż w tym przypadku jest dzielona na 2 osoby. Właśnie gdyby był przepis mówiący czy dana osoba pobiera rentę czy też nie rozwiało by to moje wątpliwości a znalazłem tylko przepis mówiący o prawie do niej. Chciałbym mieć na papierze,że powiadomiłem PuP o tych okolicznościach o których tutaj mówię ale mi odmówiono. Nie chce żeby skończyło się to tak,że pracuje na stażu i jeszcze do tego będę msiał oddawać te pieniądze , które zarobie na stażu a ze swojej strony robie wszystko by było ok i zgodnie z prawem. Skąd wiesz,że można zawiesić rentę na czas trwania stażu? Drugie pytanie , czy wtedy stypendium za staż będzie należne czy tylko uzyska się możliwość odbycia stażu?

Byłem u prawnika i przedstawiłem mu całą sprawę i powiedział ,że nie widzi nieprawidłowości . Dziś przy oddawaniu karty stażu również pytałem się o to raz jeszcze i w urzędzie pracy też powiedzieli ,że rejestracja przebiegła prawidłowo gdyż pieniędzy za rentę nie pobierałem. Ludzie są omylni a prawo w Polsce skomplikowane dlatego mam tyle wątpliwości , często się słyszy o błędach urzędników np w programie państwo w państwie.

Gość kozi_pazur
Abo renta albo staż, czy tez zapisanie się do UP. Żadna z tych sytuacji nie może występować wspólnie.

Gość kozi_pazur
Przeciez żeby dostac rente sam musisz isc do ZUS i zlożyc wniosek. Gdybys poszedl na staż i zatail, że pobierasz rente wtedy musiałbys oddawać rentę. Twoj wybór czy będziesz pobierał rentę czy tez brał staż.

Gość corobicpomocy
A jak to jest, kiedy dwa lata walczyłam w sądzie z ZUSem o zaległe świadczenia, w końcu udało się wygrać i w czerwcu 2017 roku przelali mi pieniądze za 2015 r. Od 2015 r. nie pobierałam już żadnych świadczeń. W maju 2017 roku rozpoczęłam staż z Urzędu Pracy (zaznaczam jeszcze raz, że od 2015 roku nie pobierałam już żadnych świadczeń). Teraz w Urzędzie Pracy widnieje, że pobrałam rentę za cały miesiąc czerwiec i muszę oddawać pieniądze za staż. Tylko skąd ja miałam wiedzieć kiedy sąd rozstrzygnie moją sprawę, i stanie się to akurat wtedy kiedy pobierałam świadczenie za staż. dzwoniłam do Pani w ZUSie i ona nie widzi tu żadnych nieprawidłowości, zaległe świadczenia zostały opodatkowane w czerwcu 2017 roku a ja nie miałam na to wpływu. Wiem, że bardzo to skomplikowane, ale może ktoś wypowie się na ten temat.