Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zalamanamama88

bardzo prosze o pomoc chodzi o usg przezciemiaczkowe 6,5 mies dziecka prosze !!!

Polecane posty

Zmian ogniskowych w tkance mozgowej i nie poszerzonych splotach naczyniowkowych komor bocznych nie stwierdzono.Uklad komorowy mozgu symetrycznie polozony , nieznacznie poszerzony w zakresie rogow czolowych i trojkatow komorowych komor bocznych- wyrazniejsze swiatlo komory bocznej lewej.Na wysokosci otworow Monrou w plaszczyznie czolowej glebokosc rogow czolowych 8 mm.Szerokosc komory III 5 mm.Wskaznik czaszkowo-komorowy Ewansa 0,3 jest w normie.Przestrzenie plynowe podpajenczynowkowe okoloicach czolowo ciemieniowych nie sa poszerzone 3 mm szerokosci.Szczelina posrodkowa mozgu minimalnie poszerzona 10-12 mm szerokosci.

Gość gtvfr bn
skad jeste? i czy lekarz wykonujacy usg mowil ze cos jest nie tak?

Gość hultajjjka
usg jest prawidłowe, z czym masz problem ze prosisz o pomoc bo nie rozumiem

wizyte u neurologa mam dopiero 30 kwietnia dlatego pytam tu .Lekarz wykonujacy usg nic mi nie objasnil skwitowal tylko , ze usg nie jest zle nooo ale ...

Gość gtvfr bn
moj syn tez mial to usg i mial on poszerzone komory i mial wylew ale potem on sie wchlonal i pozostalo tylko swiatlo komor czy jakos tak i to juz bylo o.k. moge ci polecic najlepsza smiem twierdzic dok. nauk. medycznych w Polsce ale przyjmuje ona we wroclawiu i leczy dzieci ogolnie po swiecie

Gość gtvfr bn
no to skoro nie jest zle to o co ty sie martwisz?

hulltajka - skad wiesz , ze jest prawidlowe ???? komora lewa jest powiekszona i szczelina mozgu , no a najgorzej ta komora zastanawiam sie z czym to moze sie wiazac

Gość :;::::;;;:::
poród SN z komplikacjami? ogólnie wygląda dobrze , dzieciątko obserwować , jeżeli rozwija się prawidłowo nie ma powodów do niepokoju, wystarczą kontrole ,oczywiście u neurologa dziecięcego, on najlepiej oceni stan dzieciątka, nie panikuj :)

Gość hultajjjka
z takimi wynikami nic ci nikt nie zrobi bo nie mają one żadnego wpływu na rozwój dziecka. lekarz powie ci ze wszystko w porządku, ew do kontroli za 3 miesiace. Gorsze rzeczy w mózgu ma wiekszosc z nas wierz mi! Mam trojke dzieci, kazde z nich miało nieprawdiłowosci w usg (aysymetryczne , poszerzone komory, torbiele) i za każdym razem od wielu lekarzy słyszałam to samo - to jest nic. Moje dzieci mają teraz 10,9 i 5 lat i kazde z nich jest zdrowe i mega bystre więc wyluzuj :) i powtórze ze nie chodzi mi o to że masz sie nie stresować bo wszystko bedzie dobrze ale o to ze wyniki naprawde są ok. Takie jest moje zdanie. Moje dzuecu mialy gorsze i też byly ok :)

Gość jest okkkkkkkkkkkk
dzieck w ctrakcie ciazy lub przy porodzie byl niedotlenine i wyszlo z tego obronna reka :)Mozg w skali 1-6 dostaje 6- :) Moje dzieci mial to samo. Wszytsko jest ok

Gość jest okkkkkkkkkkkk
poszerzenie tak male nie jest grozne, gorsza bylaby asymetrycznsc. Nasze pokolenie ma gorsze zmiany, tylko nich ich nie badal (tych zmain). Naprawde nic w tym usg nie powinno Cie niepokoic

Gość jncbzl
Ja sądzę, że dostaniesz od lekarza taką odpowiedź... że się wszystko samo zmieni na lepsze, z czasem. Nie ma co panikować. Pewnie poród był ciężki i ot, masz. O ile co jakiś czas będziesz dziecko kontrolowała u neurologa, profilaktycznie, będzie dobrze.

Gość ale bym ci
moja miała krwiak podokostnowy 3 st i sploty naczyniowe obustronnie o nierównych pozarębianych obrysach i rozczep płata czołowego około 4 cm, mogła nie mówić, nie widzieć, nie słyszeć , mogła być upośledzona , na szczęście nic się nie sprawdziło, więc głowa do góry

Gość lanicka
Wynik jest ok, nie widze zadnych zmian patologicznych, prosze nie denerwowac sie bo nie ma czym.