Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość carolinen

chcę zajść w ciążę (dla nowych dziewczyn)

Polecane posty

Gość konfetti0
hej dziewczyny to znowu ja. Dzisiaj jest taka smętna pogoda, że złapał mnie jakiś dół. Normalnie nic mi się nie chce. Wczoraj byłam w swojej przychodni i dostałam skierowania na niektóre badania, które są wykonywane na NFZ. Potem pojechałam do szpitalnej przychodni obok, której jest szpital ginekologiczno - położniczy i tam zapisałam się na wizytę, gdyż pomyślałam, że jednak lepiej wybrać już takiego konkretnego lekarza, który będzie prowadził ciążę, który też będzie przyjmował ew. poród. Wcześniej myślałam tylko o prywatnym lekarzu ale jakby tak liczyć wszystko to kwoty wyszły by bardzo duże, zwłaszcza, że lekarz, którego mam prywatnie nie ma w swoim gabinecie USG, a nie chce chodź do niego a na USG gdzie indziej bo to się mija z celem. Jak byłam jeszcze wczoraj w przychodni to patrzyłam na ceny badań. Te na HIV czy HPV to jakieś ogromne kwoty. Moja lekarz pierwszego kontaktu w ogóle jak zobaczyła jakie lekarz kazał mi zrobić niektóre badania uznała, że nie wie po co one są... i jak być tu mądrym jak co lekarz to co innego mówi. A co u mnie? Zrobiłam wczoraj teścik ponownie tak w sumie bo chciałam mieć pamiątkę i wyszły 2 grube krechy już ciemniejsze niż za 1 razem. Dzisiaj lekko pobolewał mnie brzuch jak na okres, ale po 5 min przeszło. A tak ogólnie dalej nie mam za specjalnego apetytu.

Gość konfetti0
A i mam do Was pytanie, czy u Was jakoś bliscy wyczuli telepatycznie czy podświadomie, że jesteście w ciąży pomimo, że nic im nie mowiliście? Ja miałam 2 dni temu taką sytuację, że odwiedziłam moją mam i ona do mnie z tekstem a może chcesz to do jedzenia, a może tamto? Powinnaś to zjeść to ma dużo potasu a to znowu czegoś tam... Byłam trochę zdziwiona bo nigdy wcześniej tak nie mówiła... hm.

Gość Sara__
mamaniemama Smutna jest Twoja historia, też się popłakałam, jestes bardzo dzielna, a Twoj mąż jest niesamowity, jego tekst piękny. Nemezis Ja w pierwszej ciąży dostałam dupka i luteine już w 6 tygodniu, wtedy właśnie dowiedziałam się o ciąży. Miałam aż 3 krwiaki. Leżenie plackiem przez co najmniej 3miesiące. Szkoda że właśnie w niektórych krajach tak późno robi się usg i inne te początkowe badania. IZA Jak usg ? widziałaś 1 maluszka czy 2 :) ? konfetti Dobre to z tym powtórnym testem na pamiątkę :) Moje wyniki w sumie OK, TSH w normie, serce się trochę uspokoiło, nie jest idealnie ale już tak nie kołacze. Ciśnienie dziś i wczoraj normalnie 90/60 - czyli "moje". Tylko skąd do chol....wziął się tamten wyskok? Przecież to nie jest normalnie, żeby fundować organizmowi takie jazdy. Byłam dziś z wynikami u lekarki. Ona dalej nic nie zaproponowała, dziewczyny co ja mam jeszcze zbadać ? Dodam, że nie biorę już castangusa, bo mój mnie nakrzyczał że to pewnie od tego leku. Brałam go jeden cykl. A nic nie zadziałał. troche mi @ opóźnił. Myślę że to nie od niego ale już odstawiłam.

Gość olala2013
Konfetti u mnie pogoda podobna :/ co do bliskich to męża ciocia i bratowa domyśliły się wcześniej że jestem w ciąży ale tylko dlatego że zobaczyły jak często latam do łazienki i jak dużo pije wody.. & Dziewczyny może któraś z Was miała bóle brzucha po zjedzeniu czegokolwiek? Nawet po cukierku (Ice) tak mnie boli że tylko leże :/

Gość Sara__
olala Co się dzieje z Twoim brzuchem ? To żołądek Cie boli ? Mała zaczęła się ruszać ?

Dobra już wiem że strona przeskakuje :) A więc ja już jestem po wizycie :) Co najważniejsze serduszko naszego skarba bije :) I to 153 uderzenia :) :) Teraz poszczególne pomiary: Nasz bobo ma 72,9mm (CLR). Przezierność 2,00mm (NT). Kość nosowa widoczna :) Inne narządy w normie i wszystko jest :) Dodatkowo w UK robiony jest test PAPP-A :) Za darmo :) To jest dla nich oczywiste i normalne i każdej kobiecie ciężarnej go robią :) Wyniki: Free beta hCG: 20,969IU/l, (0,7170 MoM) PAPP-A: 2,018IU/l, (0,6942 MoM). Lekarka powiedziała że wyniki są bardzo dobre i jest małe ryzyko (1 do 100) wystąpienia zespołu downa i innych. No więc ogólnie wszystko jest okay tylko ja za bardzo nie kumam wyników z testu PAPP-A. Jeśli któraś z Was coś więcej wie na ten temat, to rozszyfrujcie dla mnie te wyniki :) Zdjęcie chciałam Wam wysłać na maila ale mój mąż ze sobą do pracy wziął żeby się pochwalić :) No i usg trwało dość długo bo nasze dziecię akurat było w trakcie zabawy i nie dawało się dokładnie zmierzyć i musiała podchodzić parę razy żeby dobrze zmierzyć wszystko :) :) Najlepszą zabawę miał wkładając palca do buzi i "strzelając" z niego aż głowa naszemu okruszkowi do tyłu odskakiwała :) heheheh Tak się śmiałam że jeszcze przeze mnie nie mogła pomierzyć bo ze śmiechu brzuch mi skakał :) No więc tyle u mnie :) Jestem mega szczęśliwa :) xx Znalazłam właśnie wyniki Kuby jak byłam z nim w ciąży :) Długość CRL: 63,0 Przezierność (NT) 2,1 PAPP-A: 3,72IU/l (1,0703 MoM). xx No więc to tyle u nas :) Jak wskoczy nowa strona to odpisze Wam bo teraz nie widzę żadnych wpisów :)

Gość olala2013
Sara boli mnie cały brzuch a najbardziej lewa strona i gora brzucha.. wczoraj wymeczyła mnie zgaga, może jest to powiązane? Nie wiem :/ Mała zaczęła się troszeczke rozciągać..

Aaaaaa i mamy jedno dzieciątko :) Nie ma bliźniaczków :) xx Nemezis w takim razie trzymam kciuki :) Mam nadzieję ze teraz wszystko będzie dobrze :) Kurczę dziwnie że z lekami na podtrzymanie roniłaś :( xx Olala widziałam pościel :) Cudna :) I biedna Ty jesteś :( Tak samo jak Stymulowana :( Dziewczyny trzymajcie się :) Już niedługo :) xx Konfetti może to i dobra decyzja o zmianie lekarza :) Rzeczywiście latanie na usg gdzie indziej nie jest komfortowe :) A tak to wszystko w jednym :) Kurczę u mnie w uk badanie HIV i HPV też jest za darmo :) Jednak tu mam szczęście :) Kochana mamy zawsze czują co się dzieje z jej dziećmi :) Moja mama moją poprzednią ciążę też "wyczuła" :) xx Sara dobrze że wyniki są ok :) A może mąż ma rację że to od castangusa?? Zobaczysz za dwa dni i jak objawy minął no to wiadomo czemu tak się czułaś :)

Gość Sara__
IZA Jak się cieszę, że wszystko u Was w porząsiu. To mówisz jeden maluszek :):) nie podpowiem nt testu PAPPA, nessaja robiła, może coś wiecej wie. Czytałam różne skutki uboczne tego castangusa ale nigdzie nie było mowy o takich problemach jak mi się przytrafiły. Hmm! olala A może to nie od jedzenia, odpoczywaj .

Gość ŻoneczkaKrk
Iza super bardzo sie cieszę. :-)

Ola ty biduleczku. Mnie tez boli tu i tam ale nie codziennie. A ty sie tak meczysz. Praktycznie codziennie coś. Jak to mala sie nie rusza. Może sobie śpi? Kiedy masz jakąś wizytę ?

Mamaniemama matko kochana jaka historia z życia... Powiem szczerze ze jak czytałam ja to w jednym momencie odłożyłam tel i musiałam sie dobrze zastanowić czy dokończyć czytanie.... Tragedia... Za co takie rzeczy sie dzieją...

Dziewczynki w krakowie narazie pogoda znośna. Caly Dzien słoneczko lekko przebijalo sie przez chmurki. Nawet nie jest tak zimno. Bardzo fajnie oby tak do końca tygodnia. I jeszcze przyszlego. A ja melduję ze trzymam sie dobrze. Waze juz 70 parę kilo ... Hihi przed chwilą sie Wazylam ale juz zapomniałam. Chyba 74. Jem po troszeczku narazie skorcze odpuscily, są ale tak lekkie ze mi nie przeszkadzają. Kręgosłup chrupie ale puki chodze to jest ok :-) Ooooo Paola jak okres doszedl wkoncu ? Bo juz chyba będzie z 39 dc o ile dobrze pamietam. Bardzo dlugo hmmm dziwna sprawa. Oooooo Eska hej ho a ty gdzie ? Co u ciebie ?

Gość kasik_85
Cześć :) mamaniemama :) :* Maćkowa uspokoił się i zobaczył, że pić też można kulturalnie i wtedy ja zła nie jestem :) olala śliczna pościel. Faktycznie czas szybciej leci.:) Anka witaj :) konfetti ja chodziłam do lekarza na NFZ ale mi nie mogła już pomóc więc teraz chodzę prywatnie, ale jak zajdę w ciąże to wracam do NFZ wszystkie badania i wizyty strasznie dużo kosztują, a te pieniążki można przeznaczyć na coś innego :) Iza super, że wszystko jest OK :) Nie mogło być inaczej. Ale Kuba będzie się w święta cieszył. Też chciałabym móc się pochwalić w święta II kreseczkami :)

Mamaniemama jaka smutna historia:-\ bardzo Ci współczuję kochana. Ale widzę, że jesteś bardzo silna! I wierzę głęboko, że te wszystkie smutki zostaną Ci wynagrodzone:-) Olala spokojnie kochana. Może małej jest już tak ciasno, że nie ma miejsca na fikanie? Nie denerwuje się, bo brzuszek dalej będzie bolał. Odpoczywaj, bo to już ostatnie chwile na to;-) Iza cudowne wiadomości! Cieszę się, że dzidziuś ma się dobrze i jest taki aktywny:-) :-) Paola no i jak tam się sprawy mają? Przylazła małpa?? Może już nie przyjdzie:-) ale to byłby numer! Taka niespodzianka. Daj znać co i jak. Ja też tak miałam, że czekałam i czekałam, i mówiłam że to niemożliwe... I tak po pięciu dniach czekania na małpę okazało się, że zamiast niej przyszła druga blada kreseczka;-)

Gość Alaa66
Iza super wiadomosci!! kiedy kolejna wizyta?? Olala widze ze u ciebie co chwilka cos... posciel sliczna zakochalam sie normalnie!! Ja dzis mam jaakiegos glodomora ciagle bym cos jadla:/

Gość gość
IZA85 :) Agniesia z OM jest u mnie 12 tydzień i 3 dzień :) Z dzisiejszego usg wychodzi ze 13 tydzień i 3 dzień :) Z OM termin porodu mam na 7.07.2015, a z usg dzis wyszło mi ze 31.05.2015 :) No i teraz sama nie wiem które brać pod uwagę :)

Gość gość
IZA85 :) Ala następne spotkanie z położna mam 14 stycznia :) A następne usg mam 21 stycznia :) Na szczęście w grudniu będę w Polsce i mam nadzieje ze mój gin bedzie miał czas zeby mnie przyjąć :) To wtedy w grudniu będę miała usg :)

O, to moje dziecko takie malutkie jest. W 12 tyg + 1 dzień z OM mierzyło 5, 57 cm. A Twój Skarbek już taki duży:-) no ale widocznie moje po mamusi będzie takie maleńkie:-) ale zjadłam dwa cukierki czekoladowe i brzuchol mi się zaokrąglił:-D

Gość gość
IZA85 :) Agniesia kurde to faktycznie moje jakies długie :) No ale tatuś niski nie jest. No ja w sumie tez nie kurd**el :) Jak mam 1,67 a mój 1,76 :) No i Kuba mały nie jest. :) Jest chyba najwyższy w klasie :) I każdy mówi ze on ma conajmniej 8 lat :) Xx Matko dziewczyny ale ja sie cieszę ze z naszym okruszkiem wszystko dobrze :) Kamień z serca :) A raczej głaz :)

Gość konfetti0
Ola2013 ja mam tylko czasem bóle brzucha rano jak wstanę, ale to 3 min trwa i przechodzi ale boli;/ Za to zawsze jak wstanę rano serce mi wali jak oszalałe. Nie wiem od czego tak jest ale tak mam. Iza85 następie gratuluję i dobrze, że wszystko jest z bobasem w porządku. A ja powiem Ci, że jak dzw do lekarzy prywatnie żeby umówić się na wizytę to na prawdę spora część z nich nie miała USG w swoim gabinecie. A nie pójdę do LUX medu gdzie cena zbiła mnie z nóg wizyta 150 zł +plus USG 130zł.... kasik_85 dokładnie jestem tego samego zdania co Ty, że pieniądze można przeznaczyć na coś innego. A tu z tego co podliczyłam jakbym wszystko zrobiła prywatnie to chyba na sam początek bym zapłaciła za badania z 400 zł ;/ plus usg 150zł.. więc 600 zł by się uzbierało. A na NFZ też można znaleźć fajnego lekarza.

Gość zdesperowanamama
IZA85 zazdroszczę ci :)

Gość Kaasik89
Iza kochana świetne wiadomości ;) bardzo się cieszę no a twój brzusio śliczny i ciekawe czy nie będzie przypadkiem chłopaka :) ... Ola przesliczna pościel az zapragnelam juz drugiego dzieciątka i to dziewczynki ;) ... Ola a kiedy masz jakaś wizytę bobte bóle brzucha SA niepokojące. ... Paula @ przyszła czy dalej bawi się w chowanego ? ... A ja jeszcze dwie godziny do wizyty :/ a brzoskwinko ty jak po wizycie ? ...

Gość olala2013
Jednak jade do lekarza. Odezwe sie jak wroce.

Gość Nemezis626
Sara___ Ja już od pierwszego dnia potrafię określić czy poronię czy nie... Zwykły test ciążowy... Jeśli wychodzi cień cienia to wiem, że chu...nia... Ostatnio wyszedł taki ładniutki, krecha konkretna... ale powtórzyłam go 3 dni później i kreska słabła... więc wiedziałam, że już po... Tak właśnie zakończyła się moja pierwsza ciąża 2,5 roku temu... Beta zaczęła rosnąć a potem stanęła w miejscu. Dostałam pierwszy raz leki na podtrzymanie ale beta spadła... I tak to się zaczęło, ta głupia beta nie chce rosnąć :( a teraz luteinę i dupka biorę najwcześniej jak się da, kiedy tylko "czuję" że coś jest na rzeczy.. ale to niewiele daje... w przyszłym roku spróbuję pobrać trochę tabletki antykoncepcyjne żeby hormony odświezyć :) Konfetti w lipcu kiedy udało mi się zajść, ja sama czułam. Jakoś tak zawsze wiem kiedy się udało a kiedy nie ;) Czułam i podejrzewałam że coś będzie... Zwłaszcza gdy w pracy zwymiotowałam na zapach musztardy, którą kocham! Ale to było jeszcze zanim zatestowałam... wszystkie koleżanki mówiły że jestem w ciąży... Każda mówiła a to c****ersi urosły, a to włosy lśnią, a to cośtam, zrób test. i faktycznie byłam w ciąży... Fakt że krótko ale tak, jestem zwolenniczką teorii o telepatii :) to da się wyłapać :)

Gość gość
Iza super wiesci :** Agniesia @ brak.. Paola

Gość zdesperowanamama
olala2013 daj znac co się dzieje :*

Gość gość
A moze to jest niedomoga lutealna? A kto wie ech. Jutro dzwonie do gin Paola

Konfetti ja chodze prywatnie i jak narazie poszlo mi 1000zl a dzis zaczynam 16 tydzien, jest to spora inwestycja, jesli chce sie chodzic prywatnie ale ja wybralam lekarza ktory w miare jeszcze ma ceny normalne (100-120zl mi bral, jedynie za usg prenatalne 160) ale co najwazniejsze wiedze duza. Moj wlasnie ma usg i mam na kazdej wizycie. Kolezanka ktora chodzi tez do tego samego lekarza do innej przychodni ale juz na nfz jest w 28tc a miala tylko poki co dwa usg, i mialaby jeszcze tylko jedno planowo (co nie znaczy ze kazdy na nfz musi robic tylko trzy) ale ze ma cukrzyce ciazowa ze musi az brac insuline cztery razy dziennie juz bedzie miec co wizyte. Ale jak wszystko przebiega normalnie to trzy usg robi na nfz. Z tym ze ja potrafie sobie odmowic kupienia czegos zeby miec na wizyte jesli wiem ze miesiac bardziej kruchy :) poza tym bardzo lubie tego lekarza i nie zamienilabym go, a na nfz ma takie straszne kolejki ze ciezko naprawde sie dostac, ta kolezanka po znajomosci sobie zalatwila. Zreszta nawet prywatnie jakbys chciala umowic sie na normalna wizyte, nie ciazowa to terminy na poltora, czasem dwa miesiace naprzod. A ile chca za badania np na HIV? poszukaj moze w innym laboratorium, bo u mnie w szpitalu w pierwszej ciazy jak robilam zaplacilam dwa razy wiecej a i nastac sie trzeba bylo z godzine nieraz wiecej. A tam gdzie ja chodze do gina raz ze wogole kolejek nie ma a jesli juz to czekasz 5 minut i polowe tansze wszystkie badania. Wiec moze pochodz i popytaj o ceny ;) A bolami jak na okres sie az tak nie stresuj, ja je miewam bardzo czesto do dzis ;) No a co do tego czy ktos przeczuwal. W pierwszej ciazy nikt nie wiedzial z rodziny ze sie staramy juz i jak juz wiedzialam ze jestem w ciazy i mialam isc tego samego dnia do gina, a wtedy remontowalismy przedpokoj i tescie nam pomagali i podtrzymalam jedna tylko deske u gory to tesciowa wpadla w panike ze ja nie powinnam tego dzwigac ;) a dowiedzieli sie wieczorem. Ale u nas tez byla inna sytuacja taka ze moj szwagier byl u chrzestnego P. z ktorym praktycznie kontaktu nie mamy a wszedl do nich bo akurat byl na grobach w tej miejscowosci i ten wujek (a zaznaczam to bylo kilka dni przed moja wizyta, bylam wtedy gdzies6-7tydzien wiec nikt nei wiedzial, tylko ja, P. i dziewczyny forumowe ;) ) mowi do szwagra "noo, bo Magda to w ciazy jest nie?" tych zatkalo bo im niby nie powiedzielismy a wujkowi z ktorym wogole kontaktu nie mamy niby tak, troche focha mieli no i nie bylo takiego szalu jak juz sie dowiedzieli o ciazy. & Olala czekamy na wiescie, odezwij sie od razu po wizycie & Iza :D ciesze sie ogromnie :* nooo i Twoje male serduszko bije tez jak u mojego, dokladnie 153 :D Ale jakie duze! no no :D rosnie Ci duze dziecko :* Izus niby sie mowi ze pomiary w okolo 12 tyg sa najdokladniejsze i wg nich termin powinien byc najpewniejszy, ale nie pamietam gdzie to slyszalam czy czytalam i czy to do konca prawda ;) moj gin jak teraz mi mierzyl i wyszlo ze 26 maj, powiedzialam ze dla mnie to znaczenia nie ma, a gin wlasnie powiedzial ze ma, bo jesli trzeba zrobic cc bo np po terminie to sie robi problem kiedy dokladnie, albo ile pacjentka moze jeszcze chodzic, wiec najlepiej niech inne dziewczyny sie wypowiedza jeszcze :) & Sara kochana robilam pappa, lekarz mial mi wyslac mailem wyniki ale chyba zapomnial :P dowiem sie pewnie na wizycie ;) moze Zoneczka wie? :) & Paola dzwon sie dowiedziec o co chodzi, cos dlugo jej nie ma