Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hadoa

Zanik miesiączki - efekt diety. Skuteczne porady

Polecane posty

Gość hadoa

W przeciągu ostatniego roku schudłam 15kg i pomimo prawidłowej masy ciała(BMI=19,4) mój cykl miesiączkowy całkowicie się zatrzymał. Słabe plamienia występują raz na kilka miesięcy i co wiem na pewno, to to, że problem leży w mojej nieujednoliconej diecie. Jestem bardzo aktywna fizycznie(trenuję codziennie) i zastanawiam się jak uzupełnić braki w organizmie, aby wszystko grało. Przede wszystkim - co jeść, chodzi mi o konkretne przykłady, jak np. wątróbka. Z góry dziękuję za pomoc :)

Gość Arizona2017.
Na początek przestań ćwiczyć codziennie, bo prawdopodobnie jesteś przetrenowana. Na jakiej diecie teraz jesteś i jakie są proporcje wzrostu do wagi ?

Gość zielonazajączka
ćwicząc codziennie to jest wysiłek jak dla faceta , nie zdziw się gdy dostaniesz umięsnienia i rysów faceta

Gość hadoa
Zasadniczo w niedzielę i sobotę robię jedynie delikatny rozruch lub odpuszczam całkowicie na rzecz spaceru. Natomiast w tygodniu treningów odpuścić nie mogę, bo dyscyplina sportu mi na to nie pozwala. Treningi nie są skrajnie męczące, na pewno nie jestem przetrenowana :)

Gość Arizona2017.
Super. A jaką masz dietę i jakie proporcje wzrost i wagę ?

Gość hadoa
Aktualnie nie mam żadnej konkretnej - staram się jeść wszystko, chociaż całkowicie odstawiłam fastfoody i unikam smażonych rzeczy. Przy zrzucaniu do lekkiej kategorii bardzo dużo biegałam i jadłam głównie warzywa, owoce, ryby, ciemne pieczywo. Ważę około 50kg - wahania 0,5kg w jedną i w drugą stronę. Wymiary w biuście 85, w brzuchu 72 i biodrach 80.

Gość kizia mizia ble ble ble
idz do ginekologa. mi sie zatrzymala miesiaczka podczas diety i dostalam luteine na wywolanie a potem bylo juz ok. to niebezpieczne na dluzsza mete moze powodowac bezplodnosc

Gość hadoa
Na razie wolałabym spróbować unormować cykl jakoś na własną rękę - odpowiednim żywieniem i tak dalej, bez ingerencji leków i lekarzy

piszesz, że słabe plamienia wyst. raz na kilka miesięcy a więc to już długo trwa. Idż do ginekologa