Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jnwtxmjm

Zauważyliścię że ludzie wykształceni nie mają dzieci, albo mają je późno

Polecane posty

Gość jnwtxmjm

Np. Moja kuzynka jest stomatologiem pracuje od 8 do 18, ma męża chirurga, który pracuje w szpitalu po 12-13h. Rozmawiałam z kuzynką i mówiła że po prostu nie chcą na razie- że ona nie chce siedzieć w domu w pieluchach itp. A mnie to dziwi.

Gość nc vbnmkml,.
u mnie w rodzinie na 8 osób 3 ma mgr, 3 ma licencjackie, 2 doktorat i każda z rodzin ma 2 dzieci.

ja to tez zauwazylam. pewnie o to chodzi, ze jak ma sie dobre wyksztalcenie, to otwieraja sie nowe perspektywy i wtedy trudniej zdecydowac sie na dziecko. sama wiem, ze nas to z mezem duzo kosztuje, zeby zaspokoic ambicje zawodowe i rodzinne, a i tak idealnie nie jest.

Gość jnwtxmjm
No u nas jedynie oni nie mają dziecka, ale to jedyni lekarze w rodzinie.

Gość jnwtxmjm
No jak tak bo co róż jakieś nowe specjalizacje.

Gość ciągle chce wiecej...
nie zauważyłam. znam faceta który ma magistra z jednego kierunku, licencjat z innego i jeszcze doktorat a ma dwoje dzieci...

Gość jnwtxmjm
.

co ma piernik do wiatraka ?? tu nie chodzi o wykształcenie tylko o czas i prace. Nawet jakaś zwykła brygadzistka czy liniowa czy kwiaciarka moze czuć poczucie misji i spełniania się w pracy i nie zrobi sobie dziecka. Tu nie chodzi o wykształcenie. Tylko jak sie zacznie tyrać i się wciągnie w wir roboty to nie ma czasu sie po tyłku podrapać a co dopiero na dziecko i siedzenie w domu w pieluchach. Czy to jest dobre?? Myśle że dla nich tak. Jak ktoś nie chce dziecka to dobrze ze go nie ma.

Gość jnwtxmjm
Ale porozmawiajmy o lekarzach i prawnikach. Bo to są ludzie bardzo wykształceni.

Gość poroocznikova
A to przepraszam lekarz albo dentysta uchodzi za wyksztalconego,a nauczyciel czy aptekarz,czy informatyk juz nie? Zawod lekarza jest specyficzny,zwlaszcza jak wiaze aie zbpraca w szpitalu. lekarz 'gabinetowy' po prostu musi odsiedziec tyle w gabinecie,zeby zaspokoic swoje potrzeby finansowe. a im drozsze ayposazenie gabinetu,tym wiecej trzeba siedziec :p pracownik banku tezz jest wykszgalcony,tylko on idzie do banku,wraca z banku i nie musi sie martwic,bo to nie jevo biznes. Znam pania weterynarz -prowadzi gabinecik sama i dziecko urodzila dosc wczesnie,ale szybko musiala wrocic do roboty,prawie natychmiast,bo to jej prywatny cyrk i jak by zabawila pare miesiecy na urlopie,to klienci by sie rozplyneli

a ile lat ma ten facet? i czy jego zona tez taka wyksztslcona? bo to czesto kobieta ma wieksze opory.

a już w ogóle żałosne jest patrzenie na ręce innym i takie rozkminianie ze ten jest wykształcony i ma ciedzi a ten Kowalki nie i nie ma, albo na odwrot. Najlepiej proponuje zająć się własną macicą i dziećmi ktore są źle wychowywane w tych czasach niż problemmi udzymi ;)

Gość mama dwóch dziewczynek
U nas w rodzinie wszyscy są dość dobrze wykształceni i wszyscy mają dzieci; jedyne co potwierdzam, na podstawie obserwacji, to ludzie wykształceni często później zostają rodzicami. Jest to całkowicie zrozumiałe, trudno jest godzić studia, specjalizacje z macierzyństwem.

Gość amandafryzjerka
Dziunia twoja największą ambicją jak zauważyłam dzisiaj jest zostać największą., wszechwiedzaca krzykaczka kafeteryjna:) Co do tematu to myślę, ze wynika to z braku czasu, często egoistycznych pobudek ale rowniez z checi zapewnienia dziecku to co najlepsze.

Gość Imć
Kobiety poszły do pracy i nie mają czasu dla wielu dzieci.

Gość śpiąca glizda
Rozumiem że gdy patrzysz na swą kuzynkę to nerwica cię bierze, bo Twoja kuzynka i jej mąż są lekarzami, dużo zarabiają, a Ty rozpacz i nędza?

Gość Imć
Poza tym dobrze wykształceni ludzie mają odkładane dobre emerytury za co będą opłacać mieszkanie i pielęgniarki, które się będą nimi zajmować i niepotrzebne im dzieci do opieki.

Gość i tak i nie, mysle ze wiecej
sie na to sklada my z mezem wyksztalceni i dziecko numer jeden w wieku 26 lat, teraz po 30 lat i drugie w drodze Meża brat bardzo dobry specjalista w swojej dziedzinie, marzy o dzieciacku od jakies 5 lat a ma teraz 35 lat. Ale zone sobie wybral doktorantke, umysl scisly ktory nawet ciąży sobie nie wyobraza i Ona nie chce, wiec nie maja. Moze miec nie beda? Drugi brat niewyksztalcony, zona kiedy rodzila 1 dziecko tez nie. W miedzyzcasie ona zrobila super studia, wolontariat, praktyki i ani Jej sie sni drugie dziecko. Wiele zalezy od charakteru, z mojego otoczenia widze, ze mezczyny chca miec dzieci tak okolo 30 roku zycia wszyscy . Ale kobiety, jeslu zlapaly dobre prace to przekladaja na pozniej ile sie da.

Człowiek inteligentny to taki który potrafi przewidzieć następstwa swoich poczynań słów i decyzji. Nie sztuka zrobić sobie dziecko lub kilkoro w młodym wielu a potem żyć od pierwszego do pierwszego. Sama widzisz że oni dużo pracują. Może postawili sobie za cel dorobić się najpierw czegoś by potem nie martwić się o przyszłość dziecka i mieć dla niego więcej czasu. To że ty myślisz może że stać ich na dziecko i to nie jedno to nie świadczy o tym że muszą je mieć. A może mają z tym problem i nie chcą się tym chwalić. Uważam że to osobista sprawa i nie powinno się tego oceniać. Jeśli kiedyś zatęsknią za dziećmi a będzie już na nie za późno to będzie ich świadomy wybór. Nic nam do tego.

Gość jnwtxmjm
On ma 33, a ona 28.

Gość jnwtxmjm
Ja wiem ich wybór, ale mi się podoba jak oni do tego wszystkiego podchodzą.

Gość jnwtxmjm
Wiesz co ja jestem ekonomistą i nie uważam że jestem jakaś wykształcona. Wiem że np. Moja kuzynka jest bardziej wykształcona.

Gość gdshgdydg
dziwisz się, bo jesteś zapewne "prostą" osobą, a takie się rozmnażają całkowicie bezrefleksyjnie jak króliki, bo taka kolej rzeczy i każda samica w wieku reprodukcyjnym musi się replikować. tymczasem inteligentny człowiek jest w stanie świadomie wybrać dogodny moment na posiadanie dzieci albo w ogóle z tego zrezygnować, bo ma inne ciekawsze zajęcia.

Gość do nccostam
pewnie te licencjaty i magistry maja z lapowek:D dziad dziadem pozostanie i tak

Gość mam doktorat
edno dziecko urodzone w wieku 35 lat, nie mogę się zdecydować na drugie, ani zmobilizować do robienia hab :P

Gość jnwtxmjm
.

ja szczerze mówiąc tego nie zauważyłam, my oboje z mężem mamy wyższe wykształcenie i mamy pięcioro dzieci. :) moje rodzeństwo też jest po studiach i wszyscy są rodzicami.

Gość nie prawda że nie mają dzieci,
ale prawdą jest że mają je późno. zazwyczaj mocno po 30-stce lub przed 40-stką. ostatnio panuje wśród zamożnych wykształconych moda na wielodzietność i np. jak tak zaczną po 30-stce to do tej 40-stki mają ze troje lub nawet ze czworo lub więcej jak się uda.

ale tu chyba nie chodzi o to, ze ktos jedne studia zrobil i na tym koniec, tylko o ludzi, ktorzy stale sie ucza, robia kursy, spcejalizacje.

Gość pracuję w sądzie
Jestem sekretarzem sądowym. Prezes naszego sądu ma 5 dzieci-w tym jedno niepełnosprawne. Przewodnicząca mojego wydziału ma 3 dzieci. Moja sędzia 3lata temu odebrała w kwietniu nominację i zaraz zaszła w 1 ciążę, po macierzyńskim i 6mcach wychowawczego wróciła do pracy na prawie rok. potem zaszła w ciążę-bliźniaki. jej mąż jest prokuratorem. teraz długo posiedzi w domu. inną sędzię znam tylko z nazwiska bo od 6 lat jej nie ma :D kierownik finansowy naszego sądu ma 4 dzieci, przewodniczący sekcji wykonawczej ma 3. chyba tylko w cywilnym jest jedna bezdzietna sędzia. więc jeśli idzie o to środowisko to akurat pudło. owszem mają dzieci po 30,ale to z prostej przyczyny-nominację dostaje się dopiero po 30 :D a wcześniej ich zarobki oscylują wokół 2tysięcy z haczykiem,więc nie warto.