Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość starraBidaa

Proszę doradźcie niedrogi prezent na chrzciny

Polecane posty

Gość starraBidaa

U nas bardzo kiepsko z kasą i ciągle musimy pożyczać ok 200 zł miesięcznie od teściowej bo nam tyle brakuje. Dlatego prosze doradźcie mi jakieś niedrogie prezenty na chrzest dla bliźniaków - dziewczynki i chłopca, żeby nie było wstydu... Ewentualnie ile dać kasy na dwójkę dzieci. Idziemy do siostry męża na chrzciny i najgorsze to jest to, że ona jest chrzestną mojego syna i ciągle mu daje drogie prezenty, a to lego na wielkanoc, rower na dzień dziecka /złożyła się z teściową/, na urodziny krzesełko do karmienia, drugi raz laptopa z disneya itd. Ona jest osobą zamożną i jej partner tez, a nas niestety nie będzie stać odwdzieczac sie takimi prezentami i to jeszcze podwójnie. Aha, i jeszcze nie wiadomo, czy męża nie poprosi na chrzestnego więc napiszcie proszę jaki prezent/ile kasy dla dwójki od nas jako od gości zwykłych a ile dać i co, gdyby mąż był chrzestnym. Stać nas na góra 200 zł jeśli chodzi o kasę to już chyba lepiej prezenty kupic, ale jakie?

Spokojnie można zmieścić się w 200 zł. Możesz kupić wspólną biblię i po srebrnym łańcuszku- z krzyżykiem i medalikiem. Możesz kupić pamiątki- np. piękne obrazki z aniołem z dedykacją dla każdego dziecka. Generalnie uważam, ze na chrzest powinno się kupować "religijne" prezenty i wcale nie muszą być one szczególnie drogie. Nie o prezenty przecież chodzi.

Gość do Ale jaki macie problem???
ale oni chyba wiedza, że nie jesteście zamożni więc się nie denerwuj. uważam, że łańcuszki dla niemowlaków to zły pomysł to smao biblia. Polecam tez jakis "święty" obrazek i np. maty edukacyjne - jeżlei ich nie maja lub kocyki z inicjałami - na allegro jest pełno

Gość maszkaważka
A ja bym kupiła coś praktycznego. Fajny pomysł jest z tymi ręcznikami z imieniem :) Myślę, że z tego mama się bardziej ucieszy niż z Biblii, łańcuszków, pamiątek.

Z tym, ze to nie jest prezent dla mamy. Poza tym w chrzcinach nie o prezenty chodzi. Uważam, że na taką okazję kupuje się rzeczy, które zostają na dłużej, są związane z uroczystością i nie są zwykłymi kurzozbieraczami. Ale oczywiście autorka zrobi jak uważa. Różnie ludzie podchodzą do sakramentów.

Gość StaraaBidaa
dzięki dziewczyny za rady, czyli jednym słowem lepiej dać prezent niż 200 zł?

Gość Napisałam coś i już
My mieliśmy niedawno chrzciny naszego synka i wiesz co mnie osobiście bardzo ucieszyło? Synek dostał Biblię taką typową dla dzieci, wszystko opisane prostym językiem, do każdego wydarzenia bardzo krótki i zrozumiały opis i bajki specjalne dla chłopców. Proponuje kupić po Biblii i właśnie takie specjalne bajki. Chrzestnych nie bierze się dla kasy! To, że oni robią drogie prezenty, nie znaczy, że Ty też musisz, a jeżeli się spodziewają "odwdzięczenia" to bym miała ich w dupie :)

Gość Napisałam coś i już
i prezent ma dla nich zostać na pamiątkę. Ja osobiście mam dla synka bajki jeszcze po sobie! To dziecku ma się podobać prezent, nie mamie i wierzę, że bajki mojemu synkowi będą się podobać tak samo biblia! Ale musi troszkę podrosnąć i to mu zostanie na lata :)

Gość mozna kupic...
Lyzeczki srebrne grawerowane.smoczki.kolezanka na all kupowala.ok.70 zl placila.obtazek z aniolkiem i jakas dedykacja dla kazdego dziecka.

W sumie kasę też możesz dać. 200 zł to żaden wstyd- z tym że ja nie jestem zwolennikiem obsypywania niemowlaków pieniędzmi- szczególnie na taką okazję. Ale jeżeli bierzesz pod uwagę takie rozwiązanie to, moim zdaniem, też jest ok. Tylko że pamiątkę i tak wypada jakąś dołączyć- chociażby taką papierową- książeczkę, kartkę. Wtedy koszty się Tobie "rozciągają" :)