Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monster mama

książki które przyszła każda mama powinna przeczytać

Polecane posty

Gość monster mama

za 5 mięsięcy pojawi się dzidzia. nie mam pojęcia o wychowywaniu dzieci, pielęgnacji niemowlaków itp. czy możecie polecić książki, które wam pomogły się przygotować do macierzyństwa? na razie przeczytałam "what to expect when you're expecting" ale uważam, że ten rzekomo bestseller to kiepska pozycja.

Gość Kakalalala
A poco ci ksiazki instynkt ci podpowie i rady mamy czy babci.Niema nic trudnego w pielegnacji dzieci :)

Gość zonaKraka
Właściwie nic tak porządnie nie przygotuje, czytałam gazetki więc coś tam załapałam, ale właściwie jedyna porządna rada która się przydała to to żeby przy zatkanych kanalikach w piersiach spróbować karmić w pozycji "spod pachy". :) O pielęgnacji pępka mówiły mi położne w szpitalu, mama pokazała jak kąpać, położna doradziła w kwestii ubierania, pielęgnacji skóry z wysypką, zdiagnozowała katar u noworodka (to nie takie łatwe, bo noworodek i tak "charczy"), a poza tym- większość rzeczy na wyczucie. Reagowałam na to co dziecko robi instynktownie i jakoś wszystko się układa. W awaryjnych sytuacjach zawsze są lekarze, ale na szczęście tylko dermatologa musieliśmy odwiedzać.

Gość do smierc
ha ha ha ksiazki? jak sobie sieroto nie poradzisz sama to zadna ksiazka ci nie pomoze,a nawet baaa nameci ci tak w glowie,ze kompletnie sie nie polapiesz przy zmianie pieluszki Co za czasy!Malolaty musza ksiazki czytac jak dzieci wychowywac:D:Dbo same sobie nie poradza.

Gość dobre ksiazki nikomu
nie zaszkodza. Przeczytaj jakies 2 podstawowe, do tego uzupelniaj wiedzę korzystajac z porad w FACHOWYCH specjalistycznych portalach w internecie, bo aktualniejsze ( na biezaco, bi nie musisz miec wszytkich problemow przeciez). Do tego zdrowy rozsadek i rady bardziej doswiadczonych.

Gość iustaaa
polecam szkołę rodzenia

A co jest nie tak z ksiazkami?? Ja przeczytalam ze 3 rozne o pielegnacji niemowlat, karmieniu itp zanim urodzilam najstarsza corke (prawie 19 lat temu). Moze dlatego nie zadawalam ludziom masy glupich pytan w stylu jak ubrac dziecko. Teraz ksiazki nie sa konieczne - w internecie mozna znalezc wszystko. Natomiast czego nie polecam to przeczytania jednej ksiazki i scislego trzymania sie zalecen.

Gość Cyunjk
"W głębi kontinuum"-ksiazka ktora zmienila moje spojrzenie na maciezynstwo.Dzieki niej moj synek odbiega in plus rozwojem od swoich rowiesnikow o...duzo.Naprawde.Polecam!

owszem - książki pomagają w wielu rzeczach, jak ktoś potrafi czytac oczywiście, skutki polegania na własnym instynkcie widać nie raz po pytaniach na kafe i oczywiście nie mam na myśli instrukcji zmiany pieluszek, czy przemywania pupy...

Gość nie tego nie piją
książki wydawnictwa mamania http://www.mamania.pl/kategoria/rodzice-dzieci-0-3,5 oraz Tracy Hogg Język niemowląt, żeby wiedzieć jak nie postępować z niemowlęciem z jednym wyjątkiem dziecko należy traktować z szacunkiem i cały czas mówić, inne jej rady są po prostu głupie i wbrew naturze ludzkiej.

Gość jghjtjhtyj
Mama dookoła świata Ofelia Grzelińska

Gość rgregerge
mi kolezanka polecala Tracy Hogg Język niemowląt ale jeszcze nie czytalam, wiem ze z chomikuj mozna bez problemu sciagnac, czytal gazetki typu Bede Mamą, czy jakies inne tego typu, jak dla mnie polowa to takie glupoty ze szok, zero wartosciowych tresci, takie pitu pitu, tez jestem w 5 miesiacu i mysle ze sie wszystkiego w praktyce naucze.

Gość mysląca inaczej :)
Polecam Język niemowląt Tracy Hogg. Uważam, że każda przyszła mama powinna ją przeczytać. Warto ! A mamy i babci lepiej nie słuchać w kwestii ubierania dzieci. Mają tendencję do przegrzewania pociech. Lepiej czytać książki niż szukać rad po kafe. Co chwila jakieś pytanie jak ubrać dziecko ;/