Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

schizofrenia w rodzinie

Polecane posty

Gość gość

mój brat choruje na schizofrenię, nic z tym nie chce robić, to już ponad 10 lat... ciągle by spał, śmiał się z byle czego, od wszystkiego wymigiwał chorobą i na każdym kroku odowadniał, że jest chory i nie może niczego robić i w niczym pomagać, boi się obowiązków, przez niego atmosfera w domu jest okropna. ja mieszkam na stancji i naprawdę nie chcę mi się wracać do domu bo z każdym wyjazdem tam mam doła, że znów to samo. atmosfera jest przez niego okropna, drugi brat nie może z nim wytrzymać nerwowo. :/ jakie Wy macie doświadczenia?

Gość gość
up up

Gość gość
nikt nie ma w rodzinie tej choroby co???

Gość gość
twój brat nie tylko jest chory ale to po prostu zwyczajny KRETYN.

Gość gość
Odwal się od niego. Co ma robić, tyłki wam podcierać? Jest chory.

Gość gość
mieszkam z c*ptka ktora ma shizy :D widzi duchy, rozne postacie, świruje w nocy i budzi wszystkich... wspolczuje tobie i sobie :D ale przynajmniej mozesz sie oderwac na chwile z domu

Gość gość
mieszkam z c*ptka ktora ma shizy :D widzi duchy, rozne postacie, świruje w nocy i budzi wszystkich... wspolczuje tobie i sobie :D ale przynajmniej mozesz sie oderwac na chwile z domu

Gość gość

Gość gość
mój przyrodni brat miał , nie znam go ale wydaje mi się ze ja tez zaczynam miec jakies dziwne stany , uważaj na siebie ja jestem przerazona tym co moze mnie czekać to gówno siedzi w genach stras alko itd otwierają droge

Gość caue rzycie z krejzolami
mieszkam ze schizofrenikiem pod jednym dachem. Najbardziej lubie jak jest otumaniony lekami i nie pieprzy głupot tylko śpi

Gość gość
nie znam sie ale choroby psychiczne sa dziedziczne chyba u męża w rodzinie babcia i siostra babci miały Alzheimer mialy bo juz nie zyją nie wiem czy dobrze to napisłam jeden lekarz mówił otępienie starcze inny własnie ze Alzheimer ale wszyscy mówili zgodnie ze choroby psychizne sa dziedziczne utaj pytasz sie o tak powazna chorobe jak schizofrenia chyba sa lepsze miejsca na pobranie wiedzy

Gość gość
nie znam sie ale choroby psychiczne sa dziedziczne chyba u męża w rodzinie babcia i siostra babci miały Alzheimer mialy bo juz nie zyją nie wiem czy dobrze to napisłam jeden lekarz mówił otępienie starcze inny własnie ze Alzheimer ale wszyscy mówili zgodnie ze choroby psychizne sa dziedziczne tutaj pytasz sie o tak powazna chorobe jak schizofrenia chyba sa lepsze miejsca na pobranie wiedzy

Gość gość
nie znam sie ale choroby psychiczne sa dziedziczne chyba u męża w rodzinie babcia i siostra babci miały Alzheimer mialy bo juz nie zyją nie wiem czy dobrze to napisłam jeden lekarz mówił otępienie starcze inny własnie ze Alzheimer ale wszyscy mówili zgodnie ze choroby psychizne sa dziedziczne tutaj pytasz sie o tak powazna chorobe jak schizofrenia chyba sa lepsze miejsca na pobranie wiedzy

Gość gość
nie dziedziczy się schizofrenii a predyspozycje, a to różnica. co to za gadka? uważaj na siebie bo zachorujesz? to całe życie rodziny schizo. mają się bać? zamiast żyć? a otępienie i alzhaimer... ech. otępienie starcze może mieć swe przyczyny w kilku chorobach neurodegeneracyjnych, a jedną z nich jest właśnie alzhaimer. i niestety nie pobieram tu wiedzy na temat choroby, gdyż jestem na takich studiach, że sama ją posiadam, ale pytam o samopoczucie osób, które muszą z takimi ludźmi przebywać.

Niestety życie ze schizofrenikiem nie należy do łatwych. Ogólnie wszelkie choroby i zaburzenia psychiczne są trudne nie tylko dla chorego ale chyba przede wszystkim dla jego rodziny. Często sam chory jest nieświadomy własnego stanu i skupiony tylko na sobie i chorobie, jej objawach.

Gość gość
Ciesz się że brat tylko takie ma objawy, ja mam w rodzinie (dalszej) schizofrenika po kilku próbach samobójczych, próbie podpalenia mieszkania. Sypia też czasem z nożem. Praktycznie pół życia spędził w szpitalu bo ma bardzo ciężką postać paranoidalnej, widzi ludzi, słyszy głosy, podciął sobie kiedyś gardło. Ja na szczęście z nim nie mieszkam.