Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Doris@

clostilbegyt, skutki uboczne, a ciąża

Polecane posty

Gość Doris@

Witam! Przez 2 lata brałam tabletki antykoncepcyjne. W marcu zeszłego roku wziełam ostatnie opakowanie. Okres o dziwo występował normalnie - w miarę normalnie, bo czasami miałam dłuższe cykle np. 36 dniowe. I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że wraz z mężem postanowiliśmy, że chcemy mieć dzidzie. No i się zaczeło! W listopadzie miałam dostać okres i to miał być nasz pierwszy cykl starań. Stało się jednak coś baaaardzo dziwnego. Otóż okresu nie dostałam. Od momentu, kiedy postanowiliśmy mieć dziecko mój okres zwyczajnie zanikł! Byłam już u 3 różnych lekarzy... po 3 miesiącach udało się wywołać miesiączkę. Tyle, że taką jakby sztuczną... Nie mam samoistnego okresu i co za tym idzie nie mam też owulacji... Moje jajniki nie pracują :(. W końcu dostałam od ginekologa clostilbegyt (po 2 tabletki od 5, do 10 dc)... Miałam okropne bóle brzucha a od paru dni bolą mnie niemiłosiernie sutki... Są twarde jak kamień. Martwi mnie to, że do tego leku pani doktor nie zaleciła mi monitoringu. Nie wiem czy to konieczne, ale tak czytałam. Mowiła coś, że mam powiększony jajnik, który rzeczywiście po zastosowaniu tego leku zaczął dziwnie boleć. Nie wiem kiedy mogę spodziewać się miesiączki. Teraz jest mój 20 dzień cyklu i przyznam szczerze, że czuje się "inaczej". Skurcze jajników, przy szybkim wstawaniu, wspomniane bóle sutków i senność... Nie wiem co robić, czy nadal brać ten lek. Czy możliwe, że moja miesiączka zahamowała się ze względu na decyzje o dziecku (podłoże psychiczne), czy może poprostu mam pecha, że to się tak zbiegło.... Starania o dzidzie zeszły na drugi plan, bo teraz ważne jest to, aby chociaż okres występował w miarę normalnie. Mam dopiero 21 lat i to byłaby dla mnie okropna tragedia... Piszcie proszę dziewczyny, czy wam też zdarzyło się coś takiego i czy też stosujecie ten lek i jak on na was działa.

Gość Doris@
Czy nikt nie brał tego leku?

Gość gość
Biorę od kilku dni, ale narazie tylko jajniki mnie pobolewają...

Doris zapraszam na wątek "clostilbegyt- czy pomaga zajść w ciążę", tam dziewczyny na pewno Ci odpowiedzą. A swoja drogą z tego co zrozumiałam, to problemy zaczęły się po odstawieniu tabletek anty? Często zdarza się , że po odstawieniu tabletek anty miesiączka zanika i długo się ją wywołuje. Więc się nie przejmuj, niedługo pewnie wszystko wróci do normy, ale takiej sprzed brania tabletek. A co do clo, to może on wywołać nieprzyjemne skutki uboczne i to też jest naturalne, może powinnaś zmienić lek, clo nie jest jedynym lekiem na wywołanie owulacji.