Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ktoś obliczy mi %

Polecane posty

Gość gość

czy ktoś jest w stanie obliczyć mi jedno zadanie? Albo zna się na excelu i wie jakiej funkcji użyć?

Gość gość0204
spróbuję, daj treść zadania.

Gość gość
wiem jak się oblicza % ale nie wiem dokładnie jakiej liczby uźyć by się zgadzało, zatem jest 45 osób, 11 kobiet i 34 mężczyzn 5 os dało odpowiedź "czasami" = obl %, że 11% z tych 5 os (1 kobieta i 4 mężczyzn odp "czasami"). Pytanie brzmi: ile % kobiet, a ile % mężczyzn odp "czasami". Robiłam na 2 sposby: 1) 1kobietę:11(przez wszystkie kobiety)*100%=9% 2) 4M:34M=12% i jak tak obl to mi się sumuje do 100% z innymi odp kobiet ( w sensie, że z tych 11, to oprocz 1, to 2 odp, że często, 5 odp bardzo często - jako w ankiecie) ale zrobiłam 2 sposobem 1) 1kobietę:45(wszystkie osoby)*100%=2% 2) 4M:45*100%=9% a te wyniki z kolei sumują mi się iż 5 os dało odpowiedź "czasami" jako 11% Nadąża ktoś? Która wersja obl jest prawidłowa? Co do czego powinno się sumować?

Gość gość
czy ktoś czai to zadanie?

Gość gość
Moim zadaniem trzeba liczyć % z liczby kobiet i liczby mężczyzn a nie z ogólnej liczny osób. Bo pyt. brzmi ile procent kobiet a ile mężczyzn tak odp.

Gość gość0204
Wg mnie wynik 2% kobiet i 9% mężczyzn jest prawidłowy. Ja robiłam tak: 1. 11 kobiet to 24% ogółu, a 34 mężczyzn to 76% ogółu. 2. 1 kobieta z 24% ogółu to 2%, a 4 mężczyzn z 76% to 9%. 3. Sprawdzenie: 1 kobieta z 45 osób to 2%, a 4 mężczyzn to 9%.

Gość gość
@gość0204 dzięki! :) właśnie też mi się tak 100% sumowało, iż K to 24%, a M 76%. zatem będe obl z ogołu. Jeszcze raz dzięki:)