Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sabik

Pomysły kulinarne dla poczatkującej wegetarianki

Polecane posty

Gość sabik

Kilka tygodni temu podjęłam decyzję o zmianie diety i przeszłam na dietę wegetariańską. Przyznaję, że rzecz mogłam lepiej zaplanować, bo orłem kulinarnym nie jestem, ale wyszło jak wyszło. Jeśli macie jakieś pomysły, sugestie dotyczące jadłospisów i pomysłów na mało skomplikowane potrawy, zamieniam się w uszy i oczy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dinki
Przede wszystkim zachęcam do lektury blogów - jest bardzo dużo blogów wegetariańskich i wegańskich. Oprócz tego jest taka akcja "zostań wege na 30 dni"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaus
Na początek zaopatrzyłabym się w jakąś książkę na temat wege. Oprócz tego blogi. To na początku może być trudne, ale myślę sobie, że ta pora roku jest najlepsza na takie decyzje, bo jest mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Zrób też rozeznanie w firmach, które produkują wyroby dla wege, np. polsoja (główny dostarczyciel tofu i wędlin sojowych) orico (sojowe kotlety mielone) czy primavika (pasty) - to z pewnością będzie pomocne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaus
albo Jak gotować: Praktyczny przewodnik kucharstwa Marii Disslowej :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pasty wszelkiego rodzaju , kazda zupa tylko , ze na warzywach , nadziewane pomidory , papryki , cukinie,baklazany, kotleciki sojowe ziemniaczane , ryzowe , kapusciane, pierogi, golabki,pizza... Duzo tego. Moge Ci jadlospis zrobic na caly tydzien :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sabik
Będę musiała poszperać. Kuchnię polską nawet mam. A jakieś patenty na obiadek w 15 minut?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Obiadek w 15 minut? Hm. Spaghetti :) Albo Kotlety sojowe i jakas fajna sałatka, np. z bialej kapusty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dinki
o! spaghetti i wszelkiego rodzaju makarony. Do tego świeże warzywa, np. pomidory, cebula, cukinia i zioła. Możesz pokombinować też z tofu jako dodatkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaus
wprowadź też do diety kasze - pęczak, jaglaną, gryczaną itd. Można ich używać jako dodatek do obiadu labo jako baza do sałatki, np. kuskus, pomidory, ogórki, pęczek zielonej pietruszki, oliwa , sok z cytryny, sól i pieprz. Schłodzić i można zajadać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sabik
kotlety sojowe robicie sami czy kupujecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wszystkie Sabiny to spoko dziewczyny ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaus
ja kupuję orico mielone w proszku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sabik
jak pięknie powiedziane!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dinki
czasem robię, ale nie z soi tylko z fasoli jaś i wychodzą pyszne burgery. Ale jak nie chce mi się gotować kupuję mrożone sznycle polsoi albo w Rossmanie ekologiczne mielone kotlety i też dają radę. Do tego duża ilość surówki i obiad gotowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaus
tych z rossmana nie znam, rzucę na nie okiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dinki
rzuć. to z tej ich serii bio.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sabik
z samosami chyba dużo roboty jest? Czy tylko mi się wydaje? Te burgery fasolowe brzmią fajnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dinki
wpisz sobie do wyszukiwarki burgery albo kotlety z fasoli - wyskoczy dużo przepisów. Generalnie bardzo prosto się je robi. Jasia musisz obrać, chyba że robisz z jakiejś mneijszej fasoli, np. z puszki, wtedy nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sabik
Podaj!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dinki
A jak robisz z połówek grochu to już nie ma żadnego problemu - łatwo, szybko i bez obierania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moczysz groch połówki przez jakis czas. Np. 1,5 h. Płuczesz i gotujesz w swiezej wodzie. Troche soli. Jak sie juz zagotuje mozna dodac ciutke masla. Szybciej sie ugotuje i bedzie smaczniejsze. Trzeba czesto mieszac zeby sie nie przypalił. Jak woda sie wygotuje zdejmujemy z palnika i tluczemy jak ziemniaczki. Dodajemy przyprawy wedlug uznania. Ja daje majeranek papryke slodka i latem siekana pietruszeczke zielona :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaus
Można też z azjatycka: ryż albo mkaron ryżowy, a do tego miesznka warzyw chińskich, trochę przypraw (imbir, kolendra, anyż, cynamon, czosnek, kumin, chilli), i tofu. Chwilę podsmażasz i gotowe. Można też na końcu dodać mleko kokosowe. Szybszego dania chyba nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aha ak sie zrpbi za zadkie to troszke bułki tartej dodac :) i na mocno (!) rozgrzany olej. jak bedzie za slabo rozgrzany to sie rozwalą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No fakt. TO azjatyckie tez robie ale bez cynamonów i anyżów bo zwyczajnie nie lubie :) Szybko strasznie. Dzieki za przypomnienie tego danka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sabik
Świetny przepis, na pewno wypróbuję. I rzeczywiście roboty przy tym nie ma. Dzięki!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×