Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grill czy obiad....

Za tydzień roczek córki. Co jest lepiej opłacalne obiad czy grill?

Polecane posty

Gość grill czy obiad....

Na roczku będzie łącznie 20 osób. Ciasta i tort już zamówione. Teraz myślę o obiedzie. Lepiej zrobić tradycyjny obiad typu: rosół, ziemniaki, kilka rodzajów mięsa, surówki, czy zrobić grilla? Nie mamy wielkiego doświadczenia w grillowaniu, ale mamy do tego warunki, możemy wypożyczyć namiot i myślę, że taka impreza mogłaby się udać, ale kilka osób odradzało mi grilla ze względu na większe koszta i radzą pozostać przy obiedzie. Co o tym myślicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja myślę, że grill będzie szybszy. Przynajmniej dla mnie. Kupisz karkówkę, piersi z kurczaka, skrzydełka kaszankę, kiełbaskę, ziemniaki na grillu są smakowite. Myślę, że koszt podobny jak obiad, ale szybciej i bardziej urozmaicone jedzenie. Poza tym na obiad to wiesz wypada jakieś schaby, rolady, dewolaje zrobić, a to też drogie. Na grilla kaszanka, skrzydełka sa tansze i na pewno ci jeszcze zostanie. Do tego surówka i git. Także jak dla mnie szybszy i tańszy grill, poza tym sezon. Ludzie co mieszkają w blokach marzą o wypadzie na grilla. Także zalezy od rodziny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak wam komary nie przeszkadzają to polecam grila. ja zrobiłam tak w zeszłym roku. wszyscy byli zadowoleni. koszty mniej więcej takie same (a jak wliczysz prąd i gaz do przygotowania potraw to chyba nawet mniej :-D)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam 21 stopni
grill spoko pomysl, no i na powietrzu a nie kisic sie w domu, jestem za grillem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja w restauacji za obiad dwudaniowy, (rosół, po 2szt mięsa na osobę, ziemniaki, zestaw surówek) napoje, kawę, herbatę, ciasta, lody i torta zapłaciłam 50 zł/os +100 dla kelnerki jeśli chcieliśmy w osobnej sali bo mogliśmy tam gdzie ludzie normalnie przychodzą na obiad i bez tej 100, myślę że ani grill, ani obiad by mi taniej nie wyszedł. Więc roczek robię tam :) a co lepiej opłacalne? obiad musisz "obsługiwać" Ty a do grilla zawsze można zatrudnić męża :D czy komary przeszkadzają, moja ciocia zrobiła grilla, wynajęła sale i taką 18stke zrobiła mojemu kuzynowi, postawiła sałatki, napoje, ciasto kawe/herbate robiła podobno wyszło jej to nie dużo, ale nie pytałam o konkrety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fanka anka
robiąc obiad zajmie Ci to dużo czasu, a teraz w upały stanie dzień przy garach średnia przyjemność. Jednego rodzaju mięsa też nie podasz. Grill może faktycznie wyjdzie troche droższy bo jakbyś miała obiad to "zapchają" się rosołem i ziemniakami, a tak to pewnie zjedzą same kielbaski, mięso. Ale byłabym za grillem. Do tego jakaś sałatka, może szaszłyki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja jestem innego zdania :)bo musialabys miec wielki grill by wyzywic raz dwa tyle osob. No i na grillu zawsze jest wiekszy apetyt,wszystkim smakuje i nie nadazy sie robic i sie urobisz.ja bym zrobila wczesniej obiad,potem tylko odgrzala,salatki,ciasta itp. A grilla zrobila sobie w jakis weekend:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość.......
Ludzie przed grillem najczęściej zapychają się sałatkami, wędlinami, serami i innymi przystawkami i potem tego mięsa, kiełbas wcale nie schodzi tak dużo, średnio 1 kiełbaska i 1 sztuka mięsa na osobę i to też nie zawsze. Ja po jednym średnim kawałku karkówki mam już dość, bo wiadomo, że zanim mięso się zgrilluje, spróbuje się mnóstwa innych rzeczy. W przypadku grilla mięso możesz zamarynować dzień przed, sałatki możesz zrobić prędzej, nie musisz smażyć kotletów (taki przykład), gotować ziemniaków i rosołu. Dla mnie taki grill to same plusy. Wiadomo, że dla 20 osób trochę tego mięsa zejdzie, ale tyle samo by zeszło, jak zrobiłabyś normalny obiad. Ja w kiełbasę i mięso na grilla zaopatrywałam się w rzeźni i wyszło taniej niż w normalnym sklepie. I tak bardzo dużo tego zostało, bo obliczyłam, że wystarczą 2 sztuki mięsa na głowę, a ludzie i tak tego nie przejedli i średnio po 1 kiełbasce każdy miał dość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
My mielismy roczek coreczki tydzien temu, zaprosilismy tylko 10 osob, bo rodzina mieszka bardzo daleko, wiec zaprosilismy tylko przyjaciol. U nas sie udalo, fajnie bylo, do tego kolega super griluje I zobowiazal sie byc kucharzem na urodzinach, bo bardzo lubi nasza Mala. U nas byly hamburgery, kielbaska, kukurydza w kolbach cukinia z grilla, do tego napoje I drinki. Mielismy tort lodowy, byl pyszny. Urodziny byly skromne, ale bylo bardzo przyjemnie, mila atmosfera, nie napracowalam sie, nawet talerze mielismy papierowe, z urodzinowym nadrukiem, zebym nie musiala potem zmywac. Jesli mialabym stac przy garach to wolalabym wcale urodzin nie wyprawiac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grill jak masz duży to ok
Ale jak taki tradycyjny to będzie mega klapa. Więc albo wyposażysz się w 3 grille albo zrób coś tradycyjnego. Z racji na pogodę proponuję chłodnik z botwinki z kawałkami buraczków, listkami, tartym zielonym ogórkiem, tartą rzodkiewką i szczypiorkiem. jako przystawka krokiety z mięsa mielonego w cieście francuskim-robisz dzień wcześniej i tylko podgrzewasz. Jako danie główne gulasz wołowy-też robisz dzień wcześniej i tylko odgrzewasz. Do tego surówka chińska z białej kapusty-robisz 3 dni wcześniej, sałatka z pomidorów z cebulą dymką, sałatka z sałaty lodowej, rukoli, szczypiorku, pomidorów, ogórków, kukurydzy i czerwonej fasoli z sosem vinegret lub jogurtowym czosnkowym, do tego podać kilka rodzajów pieczywa. Nie wydasz dużo i nie narobisz się zbytnio.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×