Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pilnie potrzebuję rady bądź opinii prawnika! Bardzo proszę.

Polecane posty

Gość gość

Witam, otóż sprawa wygląda następująco. Mam lokal usługowy w jednym z bloków na większym osiedlu. Jestem jego prawnym właścicielem, płacę regularnie czynsz, składki itd. Niedawno w wyniku interwencji pewnej złośliwej osoby wystawiono mi fakturę za baner reklamowy, który widnieje na bloku. Czy słusznie? Ta osoba nie jest żadną instytucją, z tego co się dowiadywałam zgodę powinna wydać cała spółdzielnia mieszkaniowa, czy jakoś tak. Nie znam się na tym, ale czy ta osoba ma prawo ode mnie żądać pieniędzy skoro jestem właścicielem, a nie najemcą lokalu? Bardzo proszę o podpowiedź. Dziękuję.

Gość gość
to jest jakby uchwała wspólnoty mieszkaniowej, czy jakoś tak.

Gość gość
Ale kto wystawił tę fakturę?

Gość jak dla mniee
żydzisz na prawnika?

Gość gość
szukam w google, wpisuję różne hasła, np. kiedy właściciel lokalu ma prawo powiesić reklamę, ale dostep do tych artykułów jest płatny

Gość gość
to nie jest kwestia, że żydzę, ale nie przesadzajmy, po prostu chciałam zasięgnąć opinii osób, które się na tym znają. Wiele osób tutaj tak robi, więc czy nie wolno już spytać? To jednoosobowa działalność, a nie jakiś wielki biznes. To są dla mnie duże koszta, zwłaszcza, że nie jest to jednorazowa opłata, a regularne comiesięczne opłaty.

Gość gość
Pytam raz jeszcze: kto Ci wystawił tę fakturę?

Gość gość
nie wyświetliło mojej wiadomości

Gość gość
no członkowie wspólnoty mieszkaniowej, jakoś tak, czyli osoby które zbierają na składki, organizują zebrania i jakoś tak. Nie wiem jak to się prawnie nazywa.

Gość gość
Niestety umieszczanie reklam na budynkach wymaga zgody administracji osiedla lub/i wspólnoty mieszkaniowej. Jeśli taka jest, to podpisuje się umowę, w której wyraźnie zaznacza się na jaki okres i ZA ILE/miesiąc. Wg mnie jednak, to nie wspólnota wystawia faktury, a administracja. Ale opłaty jakby nie patrzec są.

Gość gość
Jak nie miałaś zgody wspólnoty mieszkaniowej to takie są skutki.

Gość gość
znalazłam coś takiego: Montaż reklam i urządzeń to ustawowe prawo współwłaściciela http://www.zarzadca.pl/content/view/711/32/ Wspólnota mieszkaniowa nie może ograniczać swoich członków w realizacji przysługującego im z mocy ustawy prawa do współposiadania części wspólnych i korzystania z nich w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem przez pozostałych współwłaścicieli. Uzależnianie możliwości montażu urządzeń klimatyzacyjnych, anten satelitarnych, czy krat antywłamaniowych, jak również reklam od podjęcia uchwały może nastąpić wyłącznie w sytuacji, gdy utrudnia to korzystanie z innych lokali lub narusza konstrukcję nośną ściany. w ocenie Sądu montaż rolet antywłamaniowych, krat, urządzeń antywłamaniowych, anten satelitarnych nie prowadzą do zmiany przeznaczenia elewacji. Z taką zmianą mielibyśmy do czynienia, gdyby reklama i inne urządzenia uniemożliwiały korzystanie z okien w budynku i naruszały konstrukcję nośną ściany. Odnośnie szyldów reklamowych - Sąd zwrócił uwagę, że w sytuacji, gdy nieruchomość składa się nie tylko z lokali mieszkalnych, ale również i usługowych, to umieszczenie reklamy nie narusza charakteru budynku, dlatego też zawsze należy brać pod uwagę przeznaczenie lokali. wspólnota mieszkaniowa, jako ułomna osoba prawna, może zawierać umowy ze swoim członkiem (podobnie jak spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ze wspólnikiem, czy spółka akcyjna z akcjonariuszem). Ze względu na ograniczone kompetencje wspólnoty, umowy te dotyczyć mogą jednak tylko spraw związanych z zarządem nieruchomością wspólną, w tym także np. będącej przedmiotem rozpoznawanej sprawy kwestii wykorzystania części elewacji budynku na cele reklamowe przez jednego z właścicieli lokali. Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 19 czerwca 2007 r., III CZP 59/2007

Gość gość
dziękuję wszystkim za pomoc :)

Gość komandoska7
Też posiadam lokal usługowy w bloku mieszkalnym i gdy wynajęłam go kobiecie pod sklep to musieliśmy pytać o zgodę na zamontowanie szyldów, bo to "ingerencja w wygląd bloku". Nie pamiętam, czy za to płaciliśmy, ale wiem na pewno, że to zależy od Spółdzielni, więc po prostu ich zapytaj i będziesz wszystko wiedziała. A co do osób prywatnych, to raczej nikt takiej faktury nie mógł Ci wystawić.