Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uszkodzenie samochodu przez kamień leżący na poboczu

Polecane posty

Gość gość

Wracając wczoraj w nocy uszkodziłam sobie samochód a dokładnie prawe drzwi (wgniecenie i mocne zarysowanie - bez lakiernika się nie obejdzie). Jechałam drogą utwardzoną z dużą ilością dołków i dość wąską. Nadjeżdżał samochód z naprzeciwka i chciałam zjechać delikatnie na pas zieleni co też uczynił drugi samochód a tu łup. Okazalo się, że w trawie były dość duże kamienie i jeden uszkodził mi drzwi. Czy właściciele posesji mogą sobie tak swawolnie umieszczać duże kamienie na granicy drogi i zieleni, ok 2 metrów od płotu? Poza tym kamienie były ukryte w trawie, było ciemno (nowe osiedle bez latarnii)

Gość gość
up

Gość gość
Jeśli to było w pasie drogowym, a pewnie było i okaże się, że on je tam umieścił,to masz szanse na odszkodowanie.

Gość gość
Ale odszkodowanie od kogo? Od gminy bo jest właścicielem drogi czy od gościa, który kamienie ustawił? Kamienie są usytuowane na krawędzi drogi, tak aby po trawniku przed ogrodzeniem nikt nie jeździł.

Gość swawolnie? hahahahaaaaaaaaa
:D :D :D zajrzyj do słownika dziecko :classic_cool: a tak na marginesie: nie wiesz co jest tam, gdzie chcesz zjechać - nie zjeżdżasz. a jak już mus to żółwim tempem. skoro walnęłaś w kamienie musiałaś jechać jednak niezupełnie ostrożnie. nie wygrasz.

Gość swawolnie? hahahahaaaaaaaaa
poza tym nie rozumiem jak to możliwe że uszkodziłaś nie przód auta, nawet nie spód, tylko bok - przytarłaś czy co? jak przytarłaś to trawa musiała być mocno wysoka chyba i te kamienie też skoro sięgnęły drzwi auta.

Gość gość
Musisz się zorientować czy to jest w pasie dorgowym , bo jeśli tak to zarządza nim zarządca(ZDM/ZDP/ZDW/GDDKiA) i właściciel posesji musi mieć pozwolenie na postawienie tam czegokolwiek. Jeśli umieścił te kamienie za zgodą zarządcy drogi to możesz sie domagać odszkodowania od zarządcy, a jeśli umieścił je tam samowolnie to domagasz się od niego.

Gość gość
Aha i zrób zdjęcie tych kamieni, bo sądzę, że po pozwaniu winnego mogą one zniknąc szybko i wtedy dowodów brak.

Gość gość
ciężko takie coś udowodnić

Gość gość
no niestety, mając auto trzeba się liczyć z tym, że czasem jakieś nieprzewidziane zdarzenie spowoduje uszkodzenie auta, ja na szczęście znam niedrogiego lakiernika w Łodzi http://auto-szparagowa.pl/

Gość gość
Ja za to miałam taką sytuację, że kamień wystrzelił z pod opony ciężarówki i uszkodził mi lakier. Musiałam jechać do http://www.cls-walder.pl/ koło Gdyni bo akurat tam miałam blisko ale bardzo fajnie zajęli się tym i nie ma nawet śladu.

Gość gość
Ja za to miałam taką sytuację, że kamień wystrzelił z pod opony ciężarówki i uszkodził mi lakier. Musiałam jechać do http://www.cls-walder.pl/ koło Gdyni bo akurat tam miałam blisko ale bardzo fajnie zajęli się tym i nie ma nawet śladu.