Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

karmie piersia . kiedy wprowadzic butle ?

Polecane posty

Gość gość

Zeby w 6mcu karmic.juz butelka ??.czy.na prawde najzdrowiej jest karmic 6mcy ?moj synek.ma 3mce. W dzien.je co.godz. W nocy po kapieli.spi 4godz pozniej co dwie

Gość gość
jeżeli chcesz mu odstawić pierś jak skończy 6 miesięcy to już byś musiała od czasu do czasu podawać butlę np wybrać jeden posiłek w ciągu dnia czy nocy butelkowy, możliwe, że już będzie problem bo jednak zdążył się przyzwyczaić do piersi, może butle odrzucić...na początek z tej butelki podać swoje mleko z odrobinką mm, stopniowo dodawać więcej mm mniej swojego, żeby przyzwyczaić go do innego smaku :)

Gość gość
Wiesz mieszkam w anglii.tu.nic.nie.mowia rozsadnie

Gość gość
zobaczysz po pierwszych próbach czy mu to pasuje, jeżeli wytrąbi butlę to znak, że bez problemów go przestawisz, masz jeszcze trzy miesiące więc może tak pić sobie ten jeden na dobę z butli a potem coraz częściej będziesz zamieniać...mm jest dość syte i dłużej się je trawi więc uważaj, żeby zdążył strawić zanim znowu go nakarmisz...

Gość gość
A po co butle?od pol roku niekapka moze, nie jest nigdzie powiedziane ze trzeba pierś od razu przestać dawać. Do pol roku karm tylko piersią a później ucz pic z niekapka (np wodę lub soczek do obiadku, na spacerze) i tak na spokojnie niech się uczy pierw pic, a jak załapie jak sie w ogóle pije to mleko będziesz dawać w kubeczku i nawet nie zauważy a najedzony będzie i bezstresowo przestanie o pierś wołać

Gość rympallka
Moja corka ma teraz 2,5 roku. jakbym chciala nie podawac zupelnie butelki,to bym czekala poltora roku. nie chciala niekapka i juz,moglam go sobie wsadzic. teraz bez problemu pije chocnlby i z kieliszka do wina. Co do tematu -w wieku 7-9 mcy dziecko zaczyna juz jesc 4 posilki stale i mleko pije 1-2 razy na dzien. wtedy bezbolesnie mozna juz odstawic. ale mozna i po pol roku,jak wolisz. najwazniejsze to zrobic to stopniowo,wiec jakos miesiac bym sobie dala na przejscie

Gość gość
nieprawda, dziecko powinno pić mleko przynajmniej 2 razy po skończeniu roku, do tego czasu potrzebuje co najmniej 3-4 porcji.

Gość gość
A po co butle? Normalnie uczyć jeść, najpierw rękami, potem lyzeczka. Pić się niech uczy z kubka normalnego. Będzie miało rok, półtora i będzie samodzielne.

Gość gość
zgadzam się, butelka nie jest niezbędna a dzieci piersiowe mają skłonności do przenoszenia miłości z piersi na butelkę po okresie karmienia piersią, później będziesz zakładała tematy jak odzwyczaić 5 latka od butelki.

Gość gość
Pzry nastepnym dziecku nie popelnie tego samego bledu i od urodzenia bedzie przynajmniej raz dziennie dostawac butle. Przyjdzie pora i sie odzwyczai jakby cos. Ja musialam przejsc na butle w 3 mscu i tyle ile nas kosztowala nauka to wiemy tylko ja i moj syn. Jak chcesz uniknac butelki to mozesz sprobowac niekapka. U nas,mimo ze jest od 6 msca to maly pil juz po 3. Bez problemow. Ale musial nauczyc sie najpierw z butelki. Teraz ma 4 skonczone i niekapkiem obsluguje sie sam. Butelka jest na reszte posilkow mlecznych,nie wyobrazam sobie podawac mu kaszki lyzeczka. Przyjdzie jeszcze pora na godzinne jedzenie lyzeczka.

Gość gość
a ja nie wyobrażam sobie podawać butelkę, moje je wszystko łyżeczką lub ręką od początku. Kaszka w butelce to nie dla nas, dla mnie to żaden problem nakarmić dziecko i wiem, że dostało fajny, zdrowy posiłek. Z resztą nie daję gotowców, te 10-20 minut na ugotowanie kasz czy płatków zawsze znajdę.

Gość Ekspert Philips Avent
Witam. W naszej ofercie posiadamy serię butelek Natural, które są wyposażone w kilka rodzajów smoczków (o wolnym, średnim i szybkim przepływie), które nadają się dla dzieci w różnym wieku. Dla noworodków polecamy smoczki z jedną dziurką, już od 1 miesiąca życia można stosować smoczek o wolnym przepływie z dwiema dziurkami, od 3 miesiąca smoczek o średnim przepływie (3 dziurki), natomiast od 6 miesiąca smoczek o szybkim przepływie (4 dziurki). Tym samym, dla Twojego dziecka rekomendujemy ten ostatni. Jeżeli zechcesz wprowadzać gęstsze płyny i pokarmy, polecamy butelkę AVENT z serii Classic ze smoczkiem trójprzepływowym. Zgodnie z tym co powiedziały wcześniej forumowiczki, od 6 miesiąca możesz również zacząć wprowadzać u dziecka kubek niekapek z miękkim ustnikiem, który ułatwia przejście bezpośrednio z piersi/butelki na kubek. Jeśli będziesz miała dodatkowe pytania, pisz bezpośrednio na adres: ekspert@philips.com. --- Ekspert Philips Avent, udziela porad i odpowiada na pytania internautów związane z produktami Philips Avent, a także opieką nad dziećmi i karmieniem. Zapraszam do dyskusji lub kontaktu bezpośredniego.

Gość gość
Najzdrowiej dla dziecka jest karmić 2 lata a nawet dłużej. Proponuję poczytać na ten temat, porozmawiać z kompetentnym lekarzem, położną, doradcą laktacyjnym, a nie słuchać "specjalistek" z kafeterii.

Gość gość
lubię to! ;)

Gość gość
Te niby zalecenia co do karmienia cyckiem przez 2 lata to zalecenia SWIATOWEJorganizacji zdrowia. czyli dotyczy tez kobitek w krajach biednych i cierpiscych glod. jakby takie mamy zaczely dzieci karmic tym,co tam maja w kuchni,to by im te dzieci z glodu powymieraly. I dlatego te wytyczne co do 2 lat sa jakie sa. W europie nie ma zadnych powodow,zeby karmic cyckiem dluzej niz 6-12 mcy

Gość gość
i znów wypowiada się ktoś, kto nie ma pojęcia karmieniu.

Gość gość
spróbuj kupić normalny kubeczek, nie niekapek. Zwykły malutki kubeczek dla dzieci. Albo doidy cup. Ja właśnie go kupiłam i od wczoraj próbujemy pić wodę. Synek ma 4,5 miesiąca i jest na piersi. To raczej nie jest "picie" a próbowanie i moczenie ust, ale synek jest bardzo zaciekawiony i zainteresowany, choć wypija odrobinkę i więcej się rozlewa. Też zamierzam karmić 6 miesięcy, bo wracam do pracy. Nie zarzekam się może będzie to trwało dłużej, ale mm też wprowadzę. Zrobię wszystko żeby nie pił z butelki, bo dokarmiałam przez pierwszy miesiąc mm i coś mnie trafiało jak musiałam to wszystko myć i sterylizować. Oczywiście jeśli nie będzie chciał z kubeczka to nic nie zrobię i podam butelkę, ale jestem dobrej myśli. Nie wprowadzaj niekapków, bo później i tak będziesz musiała oduczać i nastawiac na zwykły kubek. Ten doidy cup jest od 3 miesiąca.

Gość gość
koniec karmienia, będę dawał mm, bo wracam do pracy a w czym to przeszkadza w dalszym karmieniu piersią bez sztucznego preparatu zastępczego? Reklamy całkiem wyprały wam mózgi?

Gość gość
przecież się nie zarzekam, że nie będę karmić. Umiesz czytać? Nie wiem jak to będzie, bo to moje pierwsze dziecko. Chciałabym karmić jak najdłużej, ale nie wiem za bardzo jak to zrobić? Tym bardziej, że stałe posiłki to nowość, bo dopiero w niedzielę będę dawać pierwszą marchewkę. Nie będzie mnie ok 8 godzin w ciągu dnia, a w pracy nie mam żadnej możliwości odciągać pokarmu i obawiam się, że stopniowo będzie on zanikał. Nawet tak myślałam, że rano pierś, później kaszka, jakaś zupka, owoc, ale czy to starczy na czas mojej nieobecności? Po powrocie mogę podawać pierś, ale czy to nie będzie mało mleka? Może podpowiecie ile razy powinnam karmić tak żeby było dobrze? Na opakowaniach mm porcja wypitego mleka w ciągu doby jest bardzo duża.

Gość gość
jak jesteś w domu karm na żądanie, jak będziesz w pracy wystarczy jak zje parę łyżeczek obiadu i deserku, możesz też na początek trochę mleka ściągnąć.