Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cesarkowalolitka

dlaczego mąż nie może być przy cesarce ?

Polecane posty

Gość cesarkowalolitka

u nas w kraju nie bardzo , chyba że w prywatnej klinice , za granicą pozwalają...

Gość gość
no szkoda.....

Gość fhhyyy
bo jak pójdzie coś nie tak (z winy lekarza) to nie będzie świadków z kręgu rodziny...wiadomo pracownicy służby zdrowia trzymają sztamę...

Gość gość
"U mnie" w szpitalu może być mąż obecny więc nie wiem...

Gość gość
bo my jak zwykle jesteśmy za murzynami... osoba wyżej dobrze podsumowała

u mnie mąż był przy cesarce. Ordynator jednego szpitala w Wawie powiedział, że przy cc ma prawo być osoba towarzysząca obecna, a w drugim w którym rodziłam (też Wawa) nie było również żadnego problemu by ktoś mi towarzyszył.

Gość gość
ja bym wolał na to nie patrzeć. a przy operacji na hemoroidy też bedziecie mężów sadzać na sali operacyjnej?

do gościa powyżej - mąż nic nie widzi :) ciało na wysokości szyji jest odgrodzone zasłoną i nawet jak wstanie to nic nie zobaczy - musiałby obejść stół - tak było w moim wypadku, a jak mąż się wychylił w inną stronę - chciął synka zobaczyć, to już opieprz od anestezjolog dostał :) w moim przypadku mąż bardzo mi pomógł przy cc - byłam bardzo zdenerwowana i miałam wysokie ciśnienie, nie mogłam się uspokoić, cała drżałam - anestezjolog wstrzymywałą przez chwilę opreację i się zastanawiała czy mi czegos nie dać i wtedy mąż zaczął do mnie mówić o dziecku, spacerkach i itd i się uspokoiłam o obeszło się bez dodatkowych leków :) a btw to bardzo wzruszająca chwila i szkoda by była gdyby tego nie doświadczył :) co innego do porodu naturalnego - wtedy nigdy bym się nie zgodziła by był obecny!!!

Gość gość
Ja akurat nie miałam cc w Pl . Mąż był podczas operacji a nawet dwa razy pytany czy chce być (wahał się). Ciało pacjenta jest osłonięte takim parawanikiem operacyjnym po to by zabezpieczyć miesce operacji przed wzrokiem pacjenta ale i odgrodzić od pacjenta sferę operacyjną dla lekarzy. Mąż jak pamiętam siedział obok mnie , równolegle do ramion , trzymał mnie za rękę i patrzył na twarz i choćby chciał zerknąć w bok to i tak nic by nie widział. Wielkim plusem było to że jak wyciągnęli córkę, zważyli i porobili co trzeba (chyba kilka minut włącznie) to podali mi do ucałowania a potem zawinęli w folię ogrzewającą i podali odrazu mężowi do rąk. Cudna sprawa , mąż bardzo sobie chwalił takie wyróżnienie , zwłaszcza że miał ją z 20 minut w ramionach. Uważam że to ważne by ojciec mógł być przy żonie i dziecku, chyba że coś dzieje się nie tak lub gdy ojciec nie chce, wtedy rozumiem ale ogólnie ważne by rodzice byli oboje w takiej sytuacji.

Gość gość
moj maz byl przy cc, rodzilam w panstwowym szpitalu w wawie. tez bylam bardzo zdenerwowana, a jak juz emocje pierwsze opadly po zobaczeniu synka i mnie szyli, to zwymiotowalam (strasznie mi narządy poprzewalali jak go wyciągali) i mąż cierpliwie wycierał mi twarz i szyję w wymiocin. W trakcie operacji bylo mi bardzo słabo i gdyby do mnie nie mowil i zimna dlonia nie gładził po czole, zemdlałabym. siedział oczywiscie za parawanikiem

Gość gość
Dokladnie w anglii.tez maz moze i.trzymal.dziecko po cesarce od razu potem ja karmilam piersia. W pl.karmi.sie piersia.po.cc ?

Gość gość
oczywiście ,że się karmi piersią , dziecko odrazu dostajesz i leży przy Tobie .Tak bynajmniej jest Wo-wie

Gość cesarkowalolitka
dziewczyny to Wam zazdroszcze.. ja też miałam komplikacje i bardzo chciałam żeby pozwolili mu zostać ze mna , przecież nie zaglądał by ,,tam '':) Lekarka powiedziała mi jednak że coś takiego jest wogle nie dopuszczalne i co mi do głowy przyszło...wiec dlaczego ? o co tu wiec chodzi?jedni mogą inni nie

Gość gość
wszystko zależy od szpitala u mnie i bez problemu mąż może być przy porodzie, przy cc kolega był. a byłam we wrocławiu na brochowie-ze względu na to że wcześniak to widziałam karteczkę "porody rodzinne tylko w środy o godz..." nie pamiętam ale chyba 12 ;)

Gość cesarkowalolitka
jak to ujęła ze względów bezpieczeństwa nie można , powiedziała mi że w Polsce wogle nie wolno i jest to jakoś zarządzone odgórnie...czyli mnie okłamała

Gość gość
cesarkowalolitka - Jak lekarka mogła ci tak powiedzieć , przecież to zależy od szpitala a nie od zarządzenia w całym kraju! To że w jej szpitalu nie wolno nie znaczy że ma uogólniać by zatkać buzię pacjentce. Nienawidzę takiego traktowania przez lekarzy. Nie ma takiego zarządzenia, wszystko zależy od danego szpitala i jego dyrekcji. Moja koleżanka rodziła w Krakowie (cc) i jej mąż normalnie był podczas operacji i gładził ją po ręce co ją uspokajało. Koleżanka mówi że nawet płci nie znali i jak oboje ją usłyszęli z ust chirurga to aż im łzy popłynęły. Gdybym sama miała mieć cc to też bym się bardzo cieszyła gdyby mąż mógł być przy mnie jednak co miasto to inaczej i co szpital to inna tradycja.

Gość gość
ja miałam cc w prywatnej klinicie i też mąż był obecny na sali.