Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katariiina.

zasilek rodzinny,mam pytanie do Was drogie mamy.

Polecane posty

Gość katariiina.

chce zlozyc papiery do mopsu o zasilek rodzinny,mam dwojke dzieci.Maz pracuje dorywczo na czarno,brakuje nam pieniazkow.I mam pytanko. Czy zeby dostac ten zasilek a maz prawnie nie pracuje to musi byc zarejestrowany w urzedzie pracy?

Gość gość
tak

Gość gość
nie koniecznie moze oswiadczyc ze nie jest zarejstrowany i nigdzie nie pracuje i nie osiaga zadnych dochdowów

Gość gość
nie musi być zarejestrowany w PUP, ale musi oświadczyć ile i kiedy zarobił na czarno, jeśli powiecie, że nie macie żadnych dochodów to mops będzie drążył z czego żyjecie

Gość gość
to samo tyczy się dodatków mieszkaniowych, bezpiecznym wyjściem z sytuacji jest powiedzieć, że wam pomaga finansowo rodzina, aby nie wliczali tego do dochodu można powiedzieć że to pożyczka lub że dają wam jedzenie, ciuchy, itp, ale.. co do rodzinnego to nie licz na zasiłek, gdyż oni biorą dochody z poprzedniego roku, niby traktują to jako utracony dochód ale nachodzić się trzeba baardzo żeby coś wskórać, polecam ci zwrócić się o finansowanie żywienia dzieci w przedszkolu/żłobku/szkole bo na to nie trzeba szczególnych procedur spowiadania się z dochodów a próg zarobków jest wysoki jak na mops, jest to spore odciążenie jeśli masz 2 dzieci np w szkole i przedszkolu

Gość katariiina.
no dzieci maja 5 i 9 lat. tzn ze lepiej powiedziec ze maz pracuje ale na czarno,tak? czy co mam zrobic?

Gość katariiina.
a to dofinansowanie zywienia to gdzie sie zalatwia?

Gość gość
dofinansowanie żywienia tak samo w mops składa się podanie, a co do tego co lepiej powiedzieć to sama sobie przemyśl, żebyś się nie wkopała, ja osobiście mówię, że od czasu do czasu pracuje na czarno i dlatego nie chce się rejestrować w PUP bo o to pytają, że skoro nie pracuje to czemu nie rejestruje się, jeżeli powiem że wciąż pracuje na czarno to pomocy odmówią a jeszcze naślą US, więc bez sensu, nawet jeśli podasz że dorywczo to będą ciągli ile zarobił, ośw itp. a to nie jest zbyt fajne potem w razie kontroli z US, najwygodniej powiedzieć, że pożycza wam kasę rodzina, że coś dostajecie od cioci, brata, babci itp.. wtedy podajesz sumy nawet wysokie, ale tego nie liczą jako dochód

Gość katariiina.
albo powiem po prostu prawde,ze maz peacuje na czarno,dorabia kilka zl ok 1500 mies ja zarabiam najnizsza krajowa to chyba miescimy sie w przedziale? jest nas czworka.

Gość gość
no nie bardzo się mieścicie :D zależy jak to wszystko policzą no do rodzinnego jest coś koło 560zł na os więc x4 2240 a skoro ty masz już 1100 to plus 1500 nijak się nie mieścisz w tym progu, zwłaszcza że oni nie liczą netto na rękę ale dochodem są tez składki zdrowotne

Gość katariiina.
acha.No rozumiem.Ta kwote podalam ostatnia z tamtego mies,wczesniej to bylo cos ok 1000zl. a jakie sa wymogi do dofinansowania w szkole? kiedy to sie zalatwia?

Gość gość
nic nie mów o pracy na czarno, mój maz tez rok pracował na czarno i nikt nas nie pytał za co zyjemy, takze składaj papiery i zasiłek dostaniesz

Gość gość
Do zasiłku rodzinnego nie możesz przekroczyć 539 zł na os Dane są brane z wyliczeń ktore wystawia US Ogólnie dużo papierów jest do złożenia ..trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Gość gość
zawsze do wszystkiego podajesz kwotę za ostatnie 3mce, kryteria do dopłat za żywienie nie wiem jak jest teraz ale w zeszłym roku w sierpniu było 700zł na os w rodzinie, o szczegóły musisz zapytać w mopsie bo co placówka to ma inne zasady, druki itp. można też poczytać na stronie mopsu

Gość gość
nie do końca jest tak, ze nikt nikogo o nic nie pyta, dużo zależy od danego ośrodka, u mnie były wszystkie dokumenty z 2 lat trzepane i sprawdzane i właśnie setki oświadczeń z czego żyję, ile zarobiłam na czarno, ile pomogła mi rodzina itp. więc to zależy na kogo się trafi, jednym nawet PIT nie żądają a inni muszą przynieść teczkę papierów :/ ja za rodzinnym chodziłam 3mce i zgromadziłam ok 500 papierów w teczce zanim mi przyznano zasiłek

Gość waranaa
Pracowałam chwilę w OPSie i faktycznie, zależy na kogo trafisz. Jeśli na czarno robi lepiej powiedz że po prostu nie ma mąż dochodów, piszesz oświadczenie. Z resztą bierze się po uwagę to co działo się w roku zasiłkowym 2011/2012. Wszystko Ci tam wytłumaczą. ALE !! Jeśliby mąż dostał w międzyczasie teraz pracę, musisz to zgłosić !! Bo ma dodatkowy dochód na skarbówce i np jeśliby wam przekroczył dochód 623 na osobę to niestety musiałabyś wracać pieniądze, jeśli byś je pobierała a nie zgłosiła. Wszystko trzeba zgłaszać na bierząco! I utratę (co jest korzystne) i zdobycie pracy (co już jest niekoniecznie...) ale jak na czarno to nie ma co się przyznawać.

Gość gość
Żeby złożyć o zasiłek okresowy czyli cos kolo prawie 700 zl , musi być mąż zarejestrowany w Urzędzie Pracy i to daja na okolo 3 miesiace lub mniej , poza tym zeby taki zasilek okresowy dostac to musi być spełniony czynnik jeden z trzech . Możesz też starać sie o kartki żywnościowe gdzie idziesz do danego punktu i odbierasz jedzenia wyliczone na waszą czwórke tyle żę po to jak byś dostała i jechała musisz mieć auto bo trochę tego daja :) tez możesz starać się na dzieci 2.75 dziennie na jedzenie z tego powodu iż się uczą , to co miesiąć byś dostawała po około 190 zł miesięcznie byś dostawała :) Uwierz mi spytaj o te wszytskie rzeczy ale niech mąż się w urzędzie zarejestruje , ja takie rzeczy dostalawałam więc pytaj . Warto :)

Gość waranaa
my wyliczałyśmy zawsze ludziom przed złożeniem - a nie musiałyśmy, bo złożyć każdy może. Decyzja przyjdzie pocztą.

Gość gość
o zasiłek okresowy jest dużo trudniej i to raczej nie ma zastosowania skoro autorka pracuje :) o żywność można iść z każdą decyzją zasiłkową nie tylko okresowego :D co do okresowego to można dostawać w nieskończoność, ja już na okresowym jestem od roku i dostaje wiele więcej niż 700zl

Gość tak z ciekawości ??????????/
"co do okresowego to można dostawać w nieskończoność, ja już na okresowym jestem od roku i dostaje wiele więcej niż 700zl" na co mozna dostać ten zasiłek okresowy ?

Gość gość
1 - choroba 2- niepełnosprawność 3- brak pracy 4-sytuacja losowa być może coś jeszcze ...

Gość gość
Witam mam pytanie jeśli zostałam wyrejestrowana z urzędu pracy mogę dostać zapomoge z mopsu