Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktoś mógłby mi pomóc? MOPS i zasiłek rodzinny.

Polecane posty

Gość gość

Pod koniec sierpnia urodzę dziecko moje i mojego partnera. Oboje wychowujemy też moją córkę z poprzedniego związku. Będę ubiegać się o zasiłek rodzinny z MOPS oraz o dodatek z tyt. ur. dziecka. I chodzi mi teraz o dochód na członka rodziny: czy alimenty na moją starszą córkę będą również wliczone w ten dochód? Jak to w ogóle wygląda w papierach, ją także wpisuję jako członka rodziny, tak? Może ktoś miał podobną sytuację i da mi jakąś cenną wskazówkę? Nie wiem jak ogarnąć tę mops'ową biurokrację, a chciałabym pomału zacząć wybierać zaświadczenia z US, żeby potem nie latać z językiem na brodzie.

Gość gość
No musisz przedstawić z czego się utrzymujesz w tym alijenty na dziecko na osobę nie morze przekraczać 500 coś zł dokladnie nie wiem ile

Gość gość
będzie się liczył dochód na osobę w rodzinie, także alimenty, jak macie poniżej granicy to dostaniesz rdzinne, pracwnik socjalny wszystko ci policzy, nic się nie martw, też ci powiedzą jakie papiery musisz im dostarczyć, wszystko zależy od dochodu na członka,

Do dochodu wlicza się wszystko,również alimenty. By dostać zasiłek rodzinny kwota nie może przekroczyć 539 zł na 1 osobę. Jak przekroczysz nawet o złotówkę.....to pozamiatane.

Gość gość
A ta kwota to netto czy brutto?

Gość gość
Polecam udać się do mopsu czym prędzej i o wszystko zapytać tam. Ja też dopiero po osobistej wizycie się dowiedziałam ile papierów i skąd potrzeba a się tego fajnie nazbierało...

Gość gość
Córka ma prawie 9 lat, będzie szła do II klasy. Zapytam przy okazji, dzięki Potwór :) Dzięki za odpowiedzi, bardzo mi pomogliście. A jeszcze mam takie pytanie (bo nie mogę doczytać się na stronach mopsu): Do zasiłku rodzinnego potrzebuję zaśw. o dochodach za rok poprzedzający rok zasiłkowy (czyli za 2011, bo ja będę składać papiery jeszcze we wrześniu). A za dodatek z tytułu ur. dziecka? (ale nie becikowe, tylko jednorazową zapomogę)? To są te same dokumenty, czy tutaj liczy się dochód z ostatnich iluś miesięcy? Jeszcze raz dzięki ;)

Słuchaj kochana idź do sekretariatu w szkole i zapytaj się o zwrot pieniędzy za wyprawkę szkolną (być może na drzwiach szkoły,tablicy informacyjnej -szkolnej jest taka informacja). Dzieci klas I - do 190 zł zwrot II - do 220 zł III -nie pamiętam :) W każdym razie wnioski pobiera się w szkole po 15 sierpnia i składa do któregoś tam września.Wnioski są rozpatrywane pod koniec września a w październiku wypłacana kasa.Kasę wypłacał sekretariat. Tu też trochę papierkowej roboty jest i brany jest pod uwagę dochód.Jeśli dochód przekracza to też możesz sie o to starać , tylko trzeba dobrze umotywować prośbę i kasa zostanie przyznana dopiero jak ....zostanie im kasa . Tak w każdym razie jest w moim mieście. Kolejna sprawa jak pójdziesz łatwi rodzinne to dostaniesz też kartę i wypełniasz o jakie inne zasiłki chcesz sie starać. I jeśli przyznają Tobie rodzinne to dostaniesz z MOPSU 90-100 zł ,ale musisz babce powiedzieć że chcesz starać się o wyprawkę.

Gość gość
Bardzo, bardzo Ci dziękuję :) Rozjaśniłaś mi w głowie, od jutra będę dzwonić i dowiadywać się co i jak :) Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi, jeszcze raz dzięki!!! :)