Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

owczarek szkocki collie długowłosy

Polecane posty

Gość gość

hejka mam psa takiego jak napisalam w temacie. ma okolo 5 lat. i mam taki problem maly z nim... to znaczy... chodzi o to, ze nie moge go uczesac. zawsze,gdy probuje to zrobic, on mysli, ze to zabawa i zaczyna gryzc szczotke. nie ucieka ani nic, ale po prostu zachowuje sie tak jak bym sie znim bawila, gryzie szczotke, kreci sie, przewraca na grzbiet itd. nie wiem co mam zrobic zeby przestal traktowac to jako zabawe. i jeszcze cos. nie wiem jak go nauczyc chodzic ze smycza bo zawsze gdy probuje z nim wyjsc tak sie z tego cieszy ze ciagle skacze na mnie i nie daje mi przejsc, a jak juz przestanie skakac to tak ciagnie ta smycz ze mam wrazenie ze zaraz sie udusi. juz nie chodzi o to ze musze szybciej isc tylko boje sie zeby sobie krzywdy nie zrobil. jak go nauczyc isc ze smycza i co zrobic by siedzial spokojnie gdy go czesze? prosze o madre rady, z gory dziekuje za przeczytanie.

Gość gość
Co do chodzenia na smyczy - może wypróbuj obrożę uzdową? Ja mam owczarka niemieckiego długowłosego i nam się ta uzda sprawdziła.Kolczatka nawet ta z długimi kolcami nie robiła na nim wrażenia bo długa sierść amortyzowała ukłucia.Uzda była strzałem w dziesiątkę.Mój psiak szybko załapał o co chodzi i po jakimś czasie wróciliśmy do normalnych obroży.