Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana juz tym jestem

Wypłata zasiłku chorobowego - zna się ktoś na tym ?

Polecane posty

Bo już sama nie wiem co robić - czy ktoś wie jak wygląda to od strony prawnej ? Prowadzę działalność gospodarczą . Zaszłam w ciążę w styczniu br. Od kwietnia dostałam zwolnienie L4-ciąża zagrożona. W styczniu miałam zawieszoną działalność ,została wznowiona 1 lutego . Jako że okres wyczekiwania na ubezpieczenie wynosi 90 dni , to kwiecień był okresem wyczekiwania. 1 maja rozpoczął się okres który kwalifikował mnie do otrzymania zasiłku chorobowego.Składki opłacane były w 100 % terminowo. Problem w tym, że minął cały maj,cały czerwiec i prawie cały lipiec,a ja nie dostałam jeszcze ani grosza. Kiedy dzwonię do ZUSU , odpowiadają że sprawa jest w toku . Tylko że ja ani nie mogę pracować w swojej firmie,ani nie otrzymuję zasiłku. Pojawia się pytanie - Z CZEGO MAM OPŁACAĆ SKŁADKI SKORO NIE ZARABIAM ? Proszę niech mi ktoś odpowie, jestem w 8 miesiącu ciąży bez środków do życia .

Gość gość
niech ci ten c**j zapłaci co ci zmajstrował bachora.

no bez przesady :) Mieszkamy razem , on wszystko kupuje ,bo jak wyżej napisałam,od kwietnia jestem na zwolnieniu- rachunki się same nie płacą , jedzenie leki i wizyty u lekarza również. Tylko że ten zasiłek mi się należy jak psu zupa .

Gość gość
peniadze powinni wyplacic ci w sierpniu nie martw sie swoje musisz odczekac

dziękuję za odpowiedź - a skąd wiesz że w sierpniu ? Z autopsji, czy jest może jakiś przepis prawny? bo ja kompletnie się na tym nie znam . :(

Gość gość
z zusu powinni przyslac ci decyzje kiedy dokladnie powinnas dostac

No właśnie- ale czy ZUS ma określony czas na wydanie takiej decyzji ? czy mogę czekać jeszcze kolejne kilka miesięcy ?

Gość gość
troche sie orjentuje nic sie nie martw bedzie dobrze

Gość gość
tak decyzje powinni ci przyslac po zlozeniu dokumentow potrzebnych do przyznania zasilku

Gość gość
najlepiej by bylo zebys do nich poszla bo przez telefon to nic nie zalatwisz

ok-w takim razie czy mam prawo żądać rozmowy z naczelnikiem a nie z tymi kobietami które obiecują że oddzwonią i jest cisza ?

Gość gość
mozesz zodac ale mysle ze pojdziesz do nich przedstawisz sytulacje musza dac ci decyzje czarno na bialym od kiedy do kiedy zasilek i ile nie musza dzwonic laski nie robia decyzje juz dawno powinnas dostac a tak siedzisz i sie denerwujesz bo nawet nie wiadomo dokladnie od kiedy

no właśnie a najgorsze jest to że jak MY - zwykli ludzie spóźnimy się o 1(JEDEN!!) DZIEŃ z zapłatą składki to mają prawo nie wypłącić nam świadczeń ! chore to wszystko .....