Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zupa pomidorowa na rosole

Polecane posty

Gość gość

jako początkująca gospodyni domowa ;) zaczynam gotowac obiady w niedzielę zrobiłam mój pierwszy rosół a teraz przymierzam sie do pomidorówki. zostawiłam z tą myślą specjalnie słoiczek rosołu i planuje dziś zrobić na tym pomidorówkę. tylko nie do końca wiem jak ;) czy jeśli wleje do garnka ten rosół, dodam trochę wody żeby było więcej po zagotowaniu dodam przecier pomidorowy i zagęszcze śmietaną z mąką to będzie dobrze? makaron lub ryż będzie gotowany osobno proszę o pomoc Kobiety bo nie chce się otruć ;) Męża też trochę szkoda ;)

Gość gość
Na rosole "wyjdzie" Ci bardzo dobra pomidorówka. Wjej rosół do garnka, dodaj trochę koncentratu pomidorowego, trochę śmietany (możesz odrobinę zagęścić mąką - jeśli lubisz), przyprawy do smaku; możesz dodać odrobinę cukru, jesli byłaby za kwaśna. Zagotuj. Gotowe.

Gość gość
Ja pomidorówkę robię tak ,że dodaje koncentrat i śmietanę do rosołu ,ale nie dodaje wody. Jak masz mało rosołu to może woda + kostki rosołowe dodaj?

Gość gość
ok, dzięki za rady może faktycznie pomyślę o kostce rosołowej jeszcze mam słoik tego rosołu i nie wiem, na dwoje to tej wody dolewać dużo nie trzeba ale gdyby coś to najwyżej wrzuce rosól w kostce i też będzie ;)

Gość Patka222
Zamiast przecieru lepiej użyj lepiej świeżych pomidorów, a z rosołu zbierz cały tłuszcz bo zupa będzie niedobra :classic_cool:

Gość gość
Nie zbieraj tłuszczu, nie dodawaj kostki rosołowej. Woda jest ok, ale nie za dużo. Mozesz też zamiast wody dodac soku pomidorowego. Nie slodź, bo to niezdrowe, a pomidorówka ma być kwaskowata.

Gość Patka222
Zbierz tłuszcz, dobrze ci radzę. :classic_cool:

Gość gość
cholera:( A już miałem nadzieję:(

Gość gość
Jak ma zbierać tłuszcz to lepiej, żeby zrobiła na wodzie. Słyszałaś o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach.

Gość gość
Ale to dobrze, że sie rozpuszczają czy zle bo mam zamęt w głowie teraz

Gość Patka222
Sram na witaminy których jest tam niewiele, nie ma nic obrzydliwszego niż tłusta pomidorówka. :O

Gość gość
Jak witamina jest rozpuszczalna w tłuszczach(A,D,E,K) to znaczy, że jest w tłuszczu , jak go zdejmiesz z zupy i wywalisz to witamin też się pobędziesz.

Gość gość
A z czego gotowałaś rosół?

Gość gość
Rozumiem, że "sram na witaminy" to nie jest część procesu przygotowania tej skądinąd zajbiszczej zupy?:)

Gość Patka222
Więcej witamin jest w pomidorach niż podejrzanej kurze z marketu. 🖐️

Gość gość
Patka, ale mówimy o zupie pomidorowej, w której są witaminy. Zdjęcie tłuszczu niszczy zarówno smak zupy jak i te witaminy.

Gość gość
Dziś zrobiłam pomidorówkę ,do rosołu dolałam wody i wrzuciłam torebkę ryżu,koncentrat +cukier+ smietana.

Gość gość
jeszcze dobra rada dla tych, co gotują pomidorówkę czy ogórkową: jeśli koncentrat lub starte ogórki podsmażycie na maleńkim ogniu na łyżce masła (ja to robię pod przykryciem, często bardzo mieszając - wystarczy kilka minut), tak poddusicie trochę, to zupa wyjdzie o niebo lepsza :)

Gość gość
Jak dla mnie to możesz żreć wodę z sokiem pomidorowym, na to samo wyjdzie. Normalni ludzie jadają pomidorową na rosole z tłuszczem i to jest smaczne. Pewnie byś utyła po jednym talerzu takiej zupy i zazdrościsz tym, co mogą bezkarnie zjeśc nawet trzy:)

Gość gość
Wyjdzie lepsza, ale Patka pewnie się zesra jak usłyszy o maśle w zupie, bo to TŁUSZCZ:D:D:D

Gość Patka222
Ważę 52 kg, kończe z tobą dyskusje bo o kuchni i gotowaniu masz pojęcie jak świnia o astronomii.

Gość gość
hehe Sytuacja się zaognia. Może zmniejszymy troszkę dyszu w palniku?

Gość gość
No jak żresz wszystko odtłuszczone to nic dziwnego, że tyle ważysz. Choć ja ważę 55kg, a jem co chcę:)

Gość gość
A ile macie wzrostu?

Nie używam koncentratu.O tej porze najlepsze sa pomidory.To dlaczego pomidorówki nie można zrobić na świeżych pomidorach?Duszę je najpierw z odrobiną masła i wody a póżniej przez sitko przecieram do rosołu.Żeby było jej więcej dolewam soku pomidorowego zamiast wody.No i jeżeli ktoś lubi śmietanę to można podać ją na stół.Każdy zadecyduje czy ja chce.Do tego jako dodatek pokrojoną natkę pietruszki.:)

Gość gość
ja rowniez polecam pozbyc sie tluszczu :D jesli tego nie zrobisz i dodatkowo zabielisz pomidorowe smietana to wyjdzie niejadalne, zatykajace zyly paskudztwo xD

Gość gość
No i gdzie ta zupa?