Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zupa pomidorowa na rosole

Polecane posty

Gość gość

jako początkująca gospodyni domowa ;) zaczynam gotowac obiady w niedzielę zrobiłam mój pierwszy rosół a teraz przymierzam sie do pomidorówki. zostawiłam z tą myślą specjalnie słoiczek rosołu i planuje dziś zrobić na tym pomidorówkę. tylko nie do końca wiem jak ;) czy jeśli wleje do garnka ten rosół, dodam trochę wody żeby było więcej po zagotowaniu dodam przecier pomidorowy i zagęszcze śmietaną z mąką to będzie dobrze? makaron lub ryż będzie gotowany osobno proszę o pomoc Kobiety bo nie chce się otruć ;) Męża też trochę szkoda ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na rosole "wyjdzie" Ci bardzo dobra pomidorówka. Wjej rosół do garnka, dodaj trochę koncentratu pomidorowego, trochę śmietany (możesz odrobinę zagęścić mąką - jeśli lubisz), przyprawy do smaku; możesz dodać odrobinę cukru, jesli byłaby za kwaśna. Zagotuj. Gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja pomidorówkę robię tak ,że dodaje koncentrat i śmietanę do rosołu ,ale nie dodaje wody. Jak masz mało rosołu to może woda + kostki rosołowe dodaj?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ok, dzięki za rady może faktycznie pomyślę o kostce rosołowej jeszcze mam słoik tego rosołu i nie wiem, na dwoje to tej wody dolewać dużo nie trzeba ale gdyby coś to najwyżej wrzuce rosól w kostce i też będzie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Patka222
Zamiast przecieru lepiej użyj lepiej świeżych pomidorów, a z rosołu zbierz cały tłuszcz bo zupa będzie niedobra :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie zbieraj tłuszczu, nie dodawaj kostki rosołowej. Woda jest ok, ale nie za dużo. Mozesz też zamiast wody dodac soku pomidorowego. Nie slodź, bo to niezdrowe, a pomidorówka ma być kwaskowata.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Patka222
Zbierz tłuszcz, dobrze ci radzę. :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
cholera:( A już miałem nadzieję:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak ma zbierać tłuszcz to lepiej, żeby zrobiła na wodzie. Słyszałaś o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale to dobrze, że sie rozpuszczają czy zle bo mam zamęt w głowie teraz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Patka222
Sram na witaminy których jest tam niewiele, nie ma nic obrzydliwszego niż tłusta pomidorówka. :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak witamina jest rozpuszczalna w tłuszczach(A,D,E,K) to znaczy, że jest w tłuszczu , jak go zdejmiesz z zupy i wywalisz to witamin też się pobędziesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A z czego gotowałaś rosół?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rozumiem, że "sram na witaminy" to nie jest część procesu przygotowania tej skądinąd zajbiszczej zupy?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Patka222
Więcej witamin jest w pomidorach niż podejrzanej kurze z marketu. 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Patka, ale mówimy o zupie pomidorowej, w której są witaminy. Zdjęcie tłuszczu niszczy zarówno smak zupy jak i te witaminy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziś zrobiłam pomidorówkę ,do rosołu dolałam wody i wrzuciłam torebkę ryżu,koncentrat +cukier+ smietana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jeszcze dobra rada dla tych, co gotują pomidorówkę czy ogórkową: jeśli koncentrat lub starte ogórki podsmażycie na maleńkim ogniu na łyżce masła (ja to robię pod przykryciem, często bardzo mieszając - wystarczy kilka minut), tak poddusicie trochę, to zupa wyjdzie o niebo lepsza :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak dla mnie to możesz żreć wodę z sokiem pomidorowym, na to samo wyjdzie. Normalni ludzie jadają pomidorową na rosole z tłuszczem i to jest smaczne. Pewnie byś utyła po jednym talerzu takiej zupy i zazdrościsz tym, co mogą bezkarnie zjeśc nawet trzy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wyjdzie lepsza, ale Patka pewnie się zesra jak usłyszy o maśle w zupie, bo to TŁUSZCZ:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Patka222
Ważę 52 kg, kończe z tobą dyskusje bo o kuchni i gotowaniu masz pojęcie jak świnia o astronomii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hehe Sytuacja się zaognia. Może zmniejszymy troszkę dyszu w palniku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No jak żresz wszystko odtłuszczone to nic dziwnego, że tyle ważysz. Choć ja ważę 55kg, a jem co chcę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ile macie wzrostu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie używam koncentratu.O tej porze najlepsze sa pomidory.To dlaczego pomidorówki nie można zrobić na świeżych pomidorach?Duszę je najpierw z odrobiną masła i wody a póżniej przez sitko przecieram do rosołu.Żeby było jej więcej dolewam soku pomidorowego zamiast wody.No i jeżeli ktoś lubi śmietanę to można podać ją na stół.Każdy zadecyduje czy ja chce.Do tego jako dodatek pokrojoną natkę pietruszki.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja rowniez polecam pozbyc sie tluszczu :D jesli tego nie zrobisz i dodatkowo zabielisz pomidorowe smietana to wyjdzie niejadalne, zatykajace zyly paskudztwo xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No i gdzie ta zupa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×