Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to wystarczy w ciazy moj dzienny jadlospis

Polecane posty

Gość gość

dzis zjadlam: bulke czosnkowa, salatke owocowa, rybe z ziemniakami i fasolka szparagowa, bulka z pomidorem, truskawki ciagle sie boje ze jem za malo, ale nie jestem glodna.. jestem w 5 miesiacu przytylam 5 kilo wiec chyba tyle ile trzeba..

Gość gość
jak najbardziej :)

Gość gość
Zależy jakie porcje, może jesz jak ptaszek, dwie łyżki sałatki owocowej i pięć truskawek, ale jak dla mnie ok, w te upały sama jem mniej...

Gość gość
Tyle to ja jem na diecie :) Jak dla mnie mało ale jak na co dzień tak jesz i jadłaś przed ciążą to czym się przejmujesz? Chyba lepiej jeść z głową w ciąży niż jak wieprz, ale czasami nad zachciankami nie można zapanować i się tyje dużo. Ja jadłam tak: 2 bułki białe z margaryną wędliną/serem białym lub żółtym/parówką do wyboru drożdżówka albo 2 pączki dużo ziemniaków do tego największy kawałek mięsa czy duży kotlet surówka normalnie po brzegi talerz wypchany a jak na obiad zupa to potem jeszcze frytki lub hamburger itp paka chipsów lub coś słodkiego, prawie codziennie talerz frytek na kolacje 2 bułki białe z tym co na śniadanie mniej więcej po kolacji też jakieś lody czy coś podobnego Efekt 25kg na plus! Rzuciłam palenie właściwie wcześniej też jadłam źle i dużo piłam więc w ciąży inaczej być nie mogło, jadłam do oporu, początkowo nie tyłam w 5 miesiącu ok 5kg na plus a potem się zaczęło. Teraz jem zdrowo i dużo się ruszam, oczywiście schudłam i zmieniłam nawyki ale nadal lubię podjeść :) gdybym miała przechodzić ciążę po raz drugi na pewno starałabym się uważać na to co jem ale pewnie apetyt i tak wziął by górę ;)

Gość gość
Jak dla mnie to i tak za dużo :D Dla mnie do jedzenia, nie w mojej opinii ;)

Gość gość
I tak nedziesz miala rozstepy,pomysl w koncu o dziecku a nie o swojej figurze glupia pindo

Gość gość
rozstepy? ja sie martwie, ze jem za malo bo wiecej nie moge jestem pelna po tym - porcje duze np. cale pudelko truskawek itd. chcialabym jesc wiecej ale nie mogle dlatego sie martwie i tak do owocow itd sie zmuszam bo najchetniej bym tylko obiad zjadla i pol kanapki :)

Gość gość
o figure sie nie martwie cale zycie jestem szczupla obojetnie ile bym nie jadla i co nigdy w swoim zyciu nie bylam na diecie - jem to na co mam ochote i kiedy chce (czasami o 3 w nocy :D ) moja waga nigdy nie byla wieksza niz 52 kilo i nigdy tez nie mialam niedowagi

Gość gość 33
Nie martw się, nie jesz za mało, liczy się jakość tego co jesz nie ilość, zwłaszcza że dziecko rośnie i żołądek już nie ma tyle miejsca. Przykładowo jedno jajko na miękko, ale dobre jajko od kury wolno biegającej, zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na minerały, zdrowe tłuszcze i większość witamin, plus warzywa lub owoce, kawałek rybki, nie należy za to spożywać prostych węgli typu wyroby mączne, słodycze. Nie dość że się od nich tyje, to tak naprawdę pozbawione są wartości odżywczych, a podwyższają g***townie cukier we krwi, przez co są napady głodu.

Gość katjja0987
ja jestem w 7mc i przytylam 4kg. polecam Ci CODZIENNIE dużo białego, czy to ser biały czy płatki z mlekiem, są bardzo ważne (żeby też zęby Ci nie poszły). Duuuzo rybek. na moim etapie jest to juz ,,podjadanie'' bo przez to jaki mam duzy brzuszek nie dam rady duzo zjesc, wiec ,,podjadam'' mało ale często. Jedz tak jak Ty czujesz, i jak najwiecej zdrowych rzeczy:) najlepiej ginekologa sie zapytaj, czy masz dobre wyniki badan (żelazo itd), powiedz jak sie odzywiasz i czy tak jest dobrze. a rozstępy niekoniecznie musisz mieć, ja póki co nie mam. Powodzenia! :)

Gość gość
''polecam Ci CODZIENNIE dużo białego, czy to ser biały czy płatki z mlekiem, są bardzo ważne '' No nie przesadzałabym z tym, nadmiar białka zakwasza i obciąża nerki, a mleko które jest obecnie dostępne w sklepach, nawet koło mleka nie stało :D przechodzi takie procesy oczyszczające, odtłuszczania, pasteryzowania, że na końcu wychodzi ''woda'' zabarwiona mlecznie, bez witamin i tłuszczu, więc się je dodaje syntetycznie, ale ich kompozycja nigdy nie będzie tak dobrze przyswajalna i w zasadzie by przyswoić takie ''mleko'', organizm będzie pobierał niezbędne związki z własnych zapasów. Już zdecydowanie bym bardziej polecała jogurty naturalne i kefiry. '' najlepiej ginekologa sie zapytaj, czy masz dobre wyniki badan (żelazo itd), powiedz jak sie odzywiasz i czy tak jest dobrze.'' Możesz oczywiście, tylko po co :D lekarze przez wszystkie lata studiów, mają może parę godzin poświęconych na temat odżywiania. Jeśli dla twojego lekarza to nie jest dodatkowa specjalizacja lub chociaż osobiste zainteresowanie wpływu pożywienia na organizm, nie widzę sensu. Badania jak najbardziej warto robić by kontrolować, czy nie ma poważnych niedoborów, ale nie zawsze są one miarodajne, np. możesz mieć niedobory wapnia, ale z krwi tego nie wykryją, a w dodatku przyjmowanie witamin, nie jest równounaczne z ich przyswajaniem. Dlatego najlepiej jeść naturalne, jak najmniej przetworzone pożywienie jak warzywa i dużo zieleniny, bo tam kompozycja związków jest tak idealnie skomponowana, że jedne są niezbędne by inne się przyswoiły.

Gość gość
Oprocz witamin i mineralow malezy pamietac aby dobowe posilki mialy okreslona liczbe kalori dla kobiet w ciazy to ok 2500

Gość dns
zdrowe posiłki i częste są ważne w ciąży.. ja miałam problem z jedzeniem przez wymioty i nudności w 35tc i dziecko zaczęło zbyt wolno przybierać.Nie objadać się dziadostwem, ale jeść porządne rzeczy- jakieś mięso, nabiał, rybę itp. Nie sądzę, żeby trzeba było na siłę zwiększać ilość posiłków, ale ważne jest co się je.

Gość dns
wg mnie, autorko czegoś jeszcze zabrakło w twoim menu. Bułka czosnkowa na śniadanie to za mało- lepiej dodać do tego jakieś jajeczko na miękko, to samo z kolacją- bułka z pomidorem hmm.. zbyt ubogo. Dorzuć do tego 1 dobrego chudego kabanosika i będzie git

Gość gość
10.08.13 [zgłoś do usunięcia] gość Tyle to ja jem na diecie usmiech.gif xxx] O kurde, i 25 kg na plusie? I jeszcze jakie niezdrowe rzeczy jadłaś - drożdżówki pączki, chipsy, frytki... Na co dzień tak nie jem, a tym bardziej wystrzegałabym sie takich świństw w ciązy. Poza tym +25 kg to dużo przytyłas, dwa razy więcej niż jest zalecane. Odradzam taką dietę. Autorka możliwe że je trochę za mało. Zwiększyłabym udział warzyw i mięsa w diecie.

Gość gość
"Teraz jem zdrowo i dużo się ruszam, oczywiście schudłam i zmieniłam nawyki ale nadal lubię podjeść usmiech.gif gdybym miała przechodzić ciążę po raz drugi na pewno starałabym się uważać na to co jem ale pewnie apetyt i tak wziął by górę oczko.gif" Jeszcze powiedz nam, jak wygląda teraz twoje ciało - ile ważysz i jaki masz wzrost, jaki jest stan skóry, czy masz problem z rozstępami. Przeraził mnie twój opis diety, serio...

Gość gość
Trooszke nabialu wprowadz, moze zamiast bulki czosnkowej na sniadanie platki lub musli z mlekiem, dieta kobiety w ciazy musi byc urozmaicona Ale jesli chodzi o ilosc to nie jest tego bardzo malo, masz piec posilkow, jesli nie potrzebujesz tresciwszego jedzenia to ok, tylko jesli nie jesz czerwonego miesa jedz wiecej zielonych warzyw zebys sie anemii nie na awila co w ciazy jest czeste