Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mazurka z miasta

Pies strozujacy na odludziu jaka rasa

Polecane posty

Gość mazurka z miasta

Przeprowadzilismy sie z mezem na mazury.Piekna okolica,cudowne zachody slonca,cisza,spokoj,jednym slowem jak w bajce.Maz ma prace tutaj i spedza dosc duzo czasu poza domem,a ja niestye czesto sama z dziecmi.Teraz kiedy jest lato jest wielu turystow,czesto odwiedzaja nas na kilka dni znajomi,rodzina,ale kiedy przyjdzie jesien,zima.Na sama mysl jestem przerazona, tym bardziej ze do najblizszych sasiadow mamy 3 km.Okolica tez pelna podobno wilkow,a dla mnie jako kobiety z miasta jest w tym pewna nutka przerazenia slowo wilk.Mamy dwa miniaturowe koniki kucyki szetlandzkie i chodzi tez nam o ich bezpieczenstwo,bo sasiadowi podobno wilki zagryzly krowe miesiac temu.Namowilam meza na zakup psow zeby czuc sie bezpiecznie i przed wilkami i przed ludzmi ktorzy czasem kreca sie tu po lasach.Problem w tym ze nie mam pojecia jakie psy sa najlepsze jako stroz posesji i zwierzat.Nigdy nie mialam do czynienia z psami typowo strozujacymi wiec ciezko mi samej wybrac odpowiednia rase.Macie moze jakies sugestie,jakies doswiadczenie w rasach psow strozujacych?

Nie masz doświadczenia więc będzie ciężko. Psy stróżujące to głównie rasy niezależne, silne i dominujące. Wymagają twardej, stanowczej ale wyrozumiałej ręki. Jeśli to spalicie to ich siła może się obrócić przeciwko Wam. Najpierw zabezpieczcie posesję na wszystkie inne sposoby i nabądźcie wiedzę teoretyczną. Poszukajcie hodowcy i uważajcie, aby psy miały rodowody FCI bo inne organizacje to oszuści. Dobrego hodowce poznacie po tym, że ma mało psów, wszystkie mają szereg udokumentowanych badań, szkolenia i testy psychiczne. Porozmawiajcie z taką osobą, dużo Was nauczy i przygotuje na psa oraz oceni kiedy będziecie gotowi na jego zakup. Rasy nadające się do tego to np owczarek kaukaski lub środkowoazjatycki tylko pamiętajcie, że jeden lub dwa psy nie poradzą sobie z wilkami - które są inteligentniejsze.