Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

obrzęk piersi przy kp zatkany kanalik mleczny czy zastój

Polecane posty

Gość gość

cześć dziewczyny RATUNKU!Nie wiem co robić i nie wiem co mam . Karmię piersią już od 3 m-cy najpierw dziecko wisiało mi na cycu a teraz nie chce ssać i najpierw porobiły mi się malutkie guzki w górnej części piersi i w okolicach pachy, dziecko miało problem ze ściąganiem tego i zaczęły się rozmnażać te guzki a razem z tym przestało leciec mleko - był masaz i okłady gorące, gorąca kąpiel liść kapusty - pomogło na jeden dzień. Dzisiaj jest gorzej bo mam twardą jak kamień całą góre piersi, ciągnie mi ją i dodatkowo są wyczuwalne guzki. Zaczyna mi atakować drugą pierś- zaczynają się guzki i dziecko ma problem z ich "likwidacją" czyli to samo z w pierwszej piersi. Nie wiem co robić

Gość gość
miałam tak dwa razy przy karmieniu pierwszego i drugiego dziecka i w obu przypadkach pomógł antybiotyk. Pierwszym razem przypisany przez lekarza a nastopnym razem już sama kupiłam - zinnat/5 dni

też miałam guzki w piersi, ale mi wręcz samo mleko wyciekało, wiem, bolesne to to jest. Ciepły prysznic i spróbuj odblokować pierś, jak nie maluszkiem to poćwicz laktatorem cierpliwie, a jeśli stan się będzie przedłużał, to podejdź do lekarza 1-go kontaktu, bo możesz zacząć gorączkować i będzie z tego zapalenie. A po co masz się męczyć. Tak na przyszłość: może dziecku wystarcza określona porcja a reszta pokarmu zalega, spróbuj po nakamieniu bobasa ściągnąć resztę mleka, i porównaj jak dużo go zostało.pozdrawiam

Gość gość
odciągnij pokarm...

Gość Gość2
Jak nie leci to zastój:-/ ja miałam guzek pod pachą obrzęk i ból temp. Dochodząca do 40 stopni. Pomogły mi: gorąca woda i masaż, laktator, zimna kapusta. Słyszałam też że czasami pomoc męża jest przydatna bo ssie z większą siłą niż maluszek i laktator;-) i na szkole rodzenia mówili by pochylić się w przód i uderzać piersiami o siebie.

Gość gość
Mi pomogła zmiana pozycji, jak karmiłam "spod pachy" i masowałam guzek przy karmieniu to jakoś zeszło, ale robiłam to od razu jak wyczułam.

Gość gość
tak na szybko łyknij chociaż ibuprofen żeby zatrzymac stan zapalny, mozna go brac przy karmieniu piersią.

Aha i mi kazala lekarka jeszcze te guzki masowac najpierw w koleczko a potem w strone sutka aby wylatywalo slyszalam tez ze w wannie goracy prysznic na piersi i pochylic sie w dol i wyciskac pokarm aby wylatywalo wszystko nie zaniedbaj sobie teo jak najszybciej do lekarza bo bedziesz pozniej dopiero plakac

I ostatnia rzecz pamietaj po masowaniu lub goracym prysznicu oklad z zimnej potluczonej kapusty i odciagaj odciagaj odciagaj

Gość gość
jak już pisałam kapusta nie działa. Sytuację mam opanowaną ale dziecko umęczyłam na szczęście mam kochanego ssaka i wydoił mamusie. Przykładałam gorące wręcz pieluchy co 3 min. ssania i rozcierałam wszystko. Boję się tylko,że to wróci. Doradca laktacyjny ostrzegał mnie przed antybiotykiem, więc jak macie tylko sposoby antybiotyk to Wam współczuje do Pani od laktatora - jak ściągać jak nic nie leci ? Kretynce od "pretekstu żeby nie karmić" jakbym nie chciała karmić to brałabym bromegon albo nie karmiła po porodzie i byłoby bez bólu i łatwiej ... aż żal że takie idiotki są. Pytam się o rady a debil bezmózgowy nie rozumie tekstu pisanego. Jakbyś wiedziała to przy zastojach łatwo stracić pokarm więc nie pytałabym się o rady co robić i dzięki temu zachować laktację ...