Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ze schizofrenia na studia

Polecane posty

Gość gość

Zaczynam w tym roku studia i mam pewne obawy. Od 11 lat leczę się na schizofrenię, 6 razy byłam hospitalizowana. Teraz funkcjonuję w miarę normalnie, dużo dają leki i terapia. Proszę, uspokójcie mnie, że dam sobie radę w studenckim środowisku...

Gość gość
ja bylam w miare normalna osoba zanim poszlam na studia. Zwykle kompleksy, i tyle. No i troche samotna. Ale spotkalam na swojej bande zwierzat, mialam wyjatkowego pecha. Nabawilam sie na studiach ciezkiej depresji, chodzilam do psychologa, zgnietli mnie. Masakra.

Gość gość
a leki pomagaja? czy dalej masz jakieś objawy?

Gość gość
ja byłam normalna kiedyś pamiętam jak kiedyś jak mieliśmy 11 lat w szkole nauczycielka zapytała które dziecko nie chorowało poza katarem nie było w szpitalu poza dniem urodzenia na 30osob podniosło może 7 w tym ja

Gość Emilka233333
Nikt Ci nie odpowie na to pytanie na 100 %, sama powinnaś czuć czy jesteś w stanie sobie poradzić... sama pewnie to czujesz jak będzie i tym się głownie kieruj. Jeśli czujesz ,że studia będą dla Ciebie złym pomysłem może wybierz inną drogę ,są też studia przez internet , zaoczne , szkoły policealne... NIe kieruj się radami innych bo sama musisz wiedzieć czy czujesz się na siłach

Gość Emilka233333
ale myślę ,że niektrórzy nawet ze schizofrenią pewnie by się na studiach odnaleźli. Zresztą mało wiem o tej chorobie ,ale sądzę ,że to zalezy od człowieka. Jeden sobie poradzi ,a inny nie

Gość gość
teraz jest ze mną dobrze, leki naprawdę pomagają- z tym że powodują też pewne efekty uboczne jak np. senność, sztywność ruchów- ale pogodziłam się z tym. Ważne, że nie mam już paranoi. Boję się tylko czy się odnajdę, wśród normalnych ludzi. Czy mnie zaakceptują. Gościu, to co piszesz to straszne, nie chciałabym trafić na takich ludzi...

Gość Emilka233333
więc musisz to sobie wyobrazić jak to będzie , ewentualnie spróbować i jeśli bedzie coś nie tak możesz zrezygnować... Chodzi o to żeby studia jeszcze gorzej na Ciebie nie wpłynęły. Może to być fajny czas w Twoim życiu ,a może być też i cięzko... Ja bym mimo wszystko chyba poszła na studia na Twoim miejscu na próbę i w razie czego się wycofała