Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaświadczenia z ZUS i US

Polecane posty

Gość gość

Hej. Jakie macie doświadczenia ze sprzedającymi mieszkanie w związku z w/w zaświadczeniami? Odmawiali, czy może nie widzieli problemu z załatwieniem takich zaświadczeń.

Gość gość
Do czego potrzebne zaświadczenie z ZUS-u? Potrzebne zaświadczenie z Administracji Spółdzielni, Wspólnoty mieszkaniowej o nie zaleganiu czynszu.Wydział meldunkowy, kto jest dotychczasowym włascicielem w tym mieszkaniu, ile osób zamieszkuje.Akt Notarialny.Urząd Skarbowy powiadamiasz gdy kupisz lokal, bo przecież musisz obowiązkowo odprowadzić podatek!

Gość gość
Te zaświadczenia są potrzebne wówczas, gdy sprzedający mieszkanie prowadzi działalność gospodarczą w miejscu zamieszkania! Może się okazać, że na lokalu ciążą długi sprzedającego. I jeśli faktycznie tak się okaże, fiskus nie będzie słuchał tłumaczeń, że to nie moje długi. Ordynacja podatkowa pozwala ściągać zaległości podatkowe z aktualnego właściciela mieszkania, jeżeli było środkiem trwałym! Wielu ludzi o tym nie wie i potem mają niezłe problemy. Stąd potrzebne są te 2 zaświadczenia, z US o niezaleganiu z podatkami, a z ZUS-u o niezaleganiu ze składkami.

Gość gość
Twoje ostatnie zdanie jest mylne, to nie ja powiadamiam US o tym że zapłaciłam podatek, tylko robi to notariusz u którego spisuję umowę notarialną :)

Gość gość
Teraz sobie przypominam, masz rację notariusz powiadamia US było 2 lata wstecz gdy moja wnuczka kupowała mieszkanie.Jednak o o zaświadczeniu z ZUS-u nie przypominam sobie.Ale warto pamiętać o tym.